Milli Yüzücüler Tokyo Olimpiyatlari'nda Basariya Kulaç Atacak

Spor Genel Müdür Yardimcisi Murat Kocakaya:'Türkiye, 2012 Olimpiyatlari'na sadece 1 sporcuyla A kotasi barajini geçerek gitmis. 2016 Olimpiyatlari'na 2 sporcumuz A kotasiyla gitti. 2020 Tokyo Olimpiyatlari'na yüzmede 9 sporcumuz gidiyor. Türk yüzmesinin geldigi yer açisindan bu ciddi bir rakamdir' Türkiye Yüzme Federasyonu Baskani Erkan Yalçin:'Onlar bu ülkenin milli kahramanlari çünkü yerli ve milliler. 9 A kotasi ve 13 barajla olimpiyatlara gitmenin gururunu ve mutlulugunu yasiyoruz'

CIHAN DEMIRCI - Türkiye'nin yüzmede 9 sporcuyla A kotasini geçerek 2020 Tokyo Olimpiyatlari'na katilmaya hak kazanmasi, büyük sevinç olusturdu.

Kota barajini geçen milli yüzücüler Berke Saka, Berkay Ömer Ögretir, Merve Tuncel, Ümit Can Güres, Emre Sakçi, Deniz Ertan, Beril Böcekler, Viktoria Zeynep Günes ve Yigit Aslan, olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil edecek.

Türkiye Turkcell Genç ve Açik Yas Uzun Kulvar Milli Takim Seçme Yarislari için Edirne'ye gelen Gençlik ve Spor Bakanligi Spor Genel Müdür Yardimcisi Murat Kocakaya, AA muhabirine, olimpiyat kotasi denemelerinin son dönemini yasadiklarini söyledi.

Tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de olimpik denemeler yapildigini belirten Kocakaya, sunlari kaydetti:

"Türk sporcu açisindan Gençlik ve Spor Bakanligi olarak 2013'ten bu yana Türkiye Olimpiyat Hazirlik Merkezleri ve Türkiye Yüzme Federasyonu ile ciddi çalismalar yapiyoruz. Bu çalismalarin eserlerini de hizla görmeye basladik. Türkiye, 2012 Olimpiyatlari'na sadece 1 sporcuyla A kotasi barajini geçerek gitmis. 2016 Olimpiyatlari'na 2 sporcumuz A kotasiyla gitti. 2020 Tokyo Olimpiyatlari'na yüzmede 9 sporcumuz gidiyor. Türk yüzmesinin geldigi yer açisindan bu ciddi bir rakamdir. Daha önceki yillarda B barajini geçtigimizde sevinirdik."

Bakanlik, federasyon ve kulüplerin uyumlu sekilde çalistigini aktaran Kocakaya, olimpiyatlarda milli sporcularin önemli basarilar elde edecegine inandigini dile getirdi.

Çalismalarina 2013 yilinda baslayan Türkiye Olimpiyat Hazirlik Merkezleri'nin dünya çapinda basarili sporcular yetistirdigini vurgulayan Kocakaya, söyle konustu:

"Baktiginizda Yigit Aslan bir hikayedir. Aile, çocugu için bir tercih yapiyor. İçel'den, Kayseri TOHM'a geliyor. Sporcumuz, Kayseri TOHM'da yetisti ve olimpiyat kotasi aldi. Türkiye Olimpiyat Hazirlik Merkezleri, olimpik ve ferdi branslarda Türk sporunun gelismesi için elinden gelen gayreti gösteriyor. Tabii spor kulüpleri olmadan basari elde etmek imkansiz. Gençlik ve Spor Bakanligi olarak Sayin Bakanimizin direktifleriyle elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Türkiye Olimpiyat Hazirlik Merkezleri'nin gerçek sonucu da 2024 Olimpiyatlari'nda olacaktir. O zaman çok daha iyi sonuçlar alinacagini göreceksiniz. "

- Yalçin: "Iyi yolda gidiyoruz"

Türkiye Yüzme Federasyonu Baskani Erkan Yalçin, Türkiye tarihinde ilk defa 9 milli yüzücünün A kotasini geçerek olimpiyatlara katilacagini belirtti.

Sporculariyla gurur duyduklarini kaydeden Yalçin, "Bunlar bizim ülkemizin milli ve yerli kahramanlari." diye konustu.

Milli sporcularin her platformda Türkiye'yi en iyi sekilde temsil etme çabasi içerisinde olduklarinin altini çizen Yalçin, sunlari söyledi:

"Tabii bu tek basina alinan bir basari degil. Antrenörlerimiz, hakemlerimiz, teknik ekibimiz ve ailelerimize tesekkür ediyoruz. Bunun yani sira bizden bu imkanlari esirgemeyen basta Sayin Cumhurbaskanimiz olmak üzere, akabinde Sayin Bakanimizla da her animizi beraber yasiyoruz, sevincimizi ve acilarimizi beraber paylasiyoruz. Iyi yolda gidiyoruz, insallah olimpiyatlarda da ülkemizi en iyi sekilde temsil edecegiz."

- "Türk sporu yoluna gümbür gümbür devam ediyor"

Yalçin, yüzmeyi ihya ve insa etmeye devam ettiklerini aktararak, sunlari kaydetti:

"2024 ve 2028 Olimpiyatlari'nin gelecegi güvendedir. Çünkü gaye varsa amaç, amaç varsa tutarlilik vardir. Tutarlilik varsa basari vardir. Türk milletinin her seyin en iyisini hak ettigine inandigimiz için milletimize her seyin en güzelini yasatmak bizim görevimizdir. Önümüzde Italya'da Avrupa gençler yarislari var, insallah gençlerimizle beraber ülkemize yakistigi sekilde gidip gelecegiz. Akabinde olimpiyatlar var. Bütün çocuklarimiza masallah diyoruz. Onlar bu ülkenin milli kahramanlari çünkü yerli ve milliler. 9 A kotasi ve 13 barajla olimpiyatlara gitmenin gururunu ve mutlulugunu yasiyoruz. Biz onlara inandik ve inaninca basari geliyor. 'Ben' demedik hep 'biz' dedik. Biz yolumuza devam edecegiz. Yolumuz, milletimize yakisan bir yoldur."

Yalçin, Türkiye'nin dünyaya verdigi mesaji spordaki basarilarla devam ettireceklerini dile getirdi.

Türkiye Olimpiyat Hazirlik Merkezleri'nde de dünyaya örnek sporcular yetistigini anlatan Yalçin, "Türk sporu yoluna gümbür gümbür devam ediyor." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA