Samsunspor Baskani Yildirim Açiklamasi '6 Transfer Daha Yapacagiz'

Samsunspor Baskani Yüksel Yildirim, su ana kadar 8 transfer yaptiklarini hatirlatarak, 6 ismi daha kadroya katacaklarini söyledi.

Samsunspor Baskani Yüksel Yildirim, geçen sezon averajla kaçan sampiyonlugun ardindan ders çikardiklarini belirterek, gelecekte olusturacaklari takim ve projeler hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. TFF 1. Lig ekiplerinden Samsunspor geçen yil kaçirdigi sampiyonlugun ardindan bu sene daha dikkatli adimlar atmaya çalisiyor. Su ana kadar 8 transfer yapan, Ertugrul Saglam’in yerine Mehmet Altiparmak’i takimin basina getiren Yüksel Yildirim, Ihlas Haber Ajansi’na konustu.



“8 transfer yaptik, 6 transfer daha yapacagiz”

Bu seneki transfer politikasini degerlendiren Yüksel Yildirim, “Geçen sene 30 yas ortalamasiyla oynadik. Kadrodaki 15 oyuncu ile sözlesmemiz sona erdi. Süper Lig’e çikmak için sezona baslamistik. Süper Lig’e çikinca sözlesmeleri bitecekti. Simdi hedefimizde genç yasta olan yeni transferler yapalim dedik. Agirlikli olarak 20-26 yas arasi oyunculara bakiyoruz. 8 oyuncu aldik. Bunlardan bir tek Hasan Kiliç 28 yasinda, bir de Brahim Darri 26 yasinda. Yas ortalamasini 26’nin altina tutmaya çalisiyoruz. Bunun sebebi de daha çok genç, basariya aç, kendini ispatlamak isteyen, 90 dakika kosan, maçi birakmayacak, inatçi olacak futbolculari almaya çalisiyoruz. Bizim Karadeniz insani gibi inatçi olacak. Hocamizla da anlastik. Kendisine ilk söyledigimiz sey; ‘biz geçen sene fazla önde basan, kosan takim olamadik. Hep 1. bölgede, 2. bölgede top çeviren ve kontrollü oynayan bir takimdik. Bu beni ve taraftarimi pek memnun etmiyor. Bu sene onu degistirmek istiyoruz.’ Hocamiza da ilk sart bu. Bize bu oyunu oynat. Bizim sampiyonlugumuz çok önemli degil. Biz biliyoruz ki Samsunspor bugün olamazsa yarin bir gün sampiyon olarak Süper Lig’e çikacak. Gelecegin ve simdinin Samsunspor’unu kuralim, oynatalim hevesi ile bu oyunculari aldik. Hocam da alinan 8 oyuncudan 7’sinin arkasinda duruyor. 1 tanesinde soru isareti var. Kampta görecegini söyledi.

Digerlerinin hepsine olur verdi. Bu 8 oyuncuya ilave 6 tane daha oyuncu alacagiz. Bunlari da hocayla istisare yaparak görüsüyoruz. Ya 1 ya da 2. dönem kampinda duruma bakacagiz, acele etmeyecegiz. Bir gençlesme operasyonu var. Türk futboluna kazandiracagimiz genç futbolcular var. Eskiden Samunspor’un belli isimleri vardi. Bu isimleri Samsunspor’da yapmislardi. Yine benzer isleri yapma konusunda ilk adimi attik. Insallah olumlu bir adim olur. Hedefimiz budur. Yenmeye, kendini ispat etmeye aç, sampiyonluk yasamamis arkadaslari alip, sampiyonluk yasatmak sonra da Süper Lig’de bunlarla devam etmeyi amaçliyoruz” dedi.



“Bu sene acemilik yapmiyorum”

Geçen sezon basi takimin oyun anlayisini ve taktigini açikladigini ‘acemilik’ olarak degerlendiren Baskan Yüksel Yildirim, “Geçen sezona 4-3-3 sistemi ile basladik. Hocamiza göre o sistem uymadi. 3. hafta hocamiz gelip, ‘4-3-3’ü uyduramiyorum çünkü ortadaki 3’lüm çalismiyor. Buraya Ocak ayinda transfer yaparsak ancak oynayabilirim. 4-2-3-1 sistemine geçmek istiyorum’ dedi.

Biz de hocamiza ‘senin kararindir’ dedik. Biz kanat oyuncularini 4-3-3’e göre aldik ve kanat forvetleri aldik. Sifira kadar inip de orta yapan bir kanat almadik. Ters ayakli, içeriye giren, skora katki yapan oyuncular aldik. O yüzden 4-2-3-1 sistemi de verimli olmadi. 4-3-3’te topun çevrilmesi, önde baski yapilmasi gerekiyor. Bunu günümüzde M. City, Barcelona çok iyi yapiyor. Bizim öyle bir oyuncu yapimiz olmadigi görülünce is degisti. Hatadan dönmek de bir erdemdir. Hoca bu karari aldi biz de destekledik. Bu sene öyle bir acemilik yapmiyorum. Çünkü gereksiz bir konusmaymis. Ona göre rakipler bize önlem aldi, ona göre çalistilar. Simdi hocamiza biraktik. Hocam (Mehmet Altiparmak) diyor ki; ‘Ben bazi maçlarda defansa 2 kisi koyacagim yani zayif takim, ileride 1 kisiyle bana gelecek, onu da 2 kisi ile durdururum. Belki 2-4-4 yaparim. Yerine göre 4-4-2 yaparim, 4-1-4-1 oynarim. Yerine göre oyun oynayacagim. Samsunspor’u bir kaliba sokmayacagiz, takim analizi yapip, ona göre de sistemimiz degisecek’ dedi.

Sistem hakkinda konusmam ama oyun hakkinda; inatçi bir futbol oynayacagiz. Yeni hocamiz da buna ‘tamam’ dedi.

3. bölgede topa basmak, hizli bir sekilde hücuma geçmek istiyoruz. Geri pas huyunu kirmaya çalisacak hoca. Bu çok önemli. Bizde çok geri pas yapiliyordu. Bir bakiyorduk ligin en çok pas yapan takimiydik. Bunun ne kadari kaleciye gitmis, ne kadar 1., 2., bölgede yapilmis bakilmiyor. O yüzden topun bizde olmasi o kadar da önemli degil. Bizim maç kazanmamiz önemli. Istedigin kadar topa sahip ol, domine et ama 3 puan alamayinca sampiyon olamiyorsun” diye konustu.



“Birçok haksizliga ugradik”

Sezon boyunca birçok haksizliga ugradiklarini ve bazi takimlarin rakiplere karsi önemli maçlara yedek kadrolarla çiktigini dile getiren Yüksel Yildirim, “Geçen sene Samsunspor’a bir sürü haksizlik yapildi. Bunun bazilarini hakemler yapti. Bizim maçlarimizda yapilanlar var. Ümraniyespor maçinda yapilan hata bunun en basit örnegi. Tüm Türkiye bunu kabul etti. Yasadigimiz olay 10 gün önce de hakemlere TFF’de imtihan sorusu olarak sorulmus. Böyle bir olayin olmasi bizi üzdü. Ümraniyespor kural hatasini fark etti ve bize kaleyi açti. O maçtan maglup da ayrilabilirdik. Biz maçta kural hatasi oldugu için maç tekrari istedik. Geçmiste 84. dakikadaki kural hatasi yüzünden maç tekrar edildi. Maç tekrarlanmadi. Buna benzer hakem hatalari diger rakiplerimize yapildi. Niyetimiz geçmise gidip de kulüplerin sampiyonluguna leke vurmak degil. ADS-Balikesirspor maçinda Balikesir’in golünde rakip oyuncudan gelen top, ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Burada hakem konusmalari da var. Buralara girersek MHK’de deprem olur. Kendileri biliyor. Hakemler kendi aralarinda konusuyorlar. Kulagimiza geliyor. Bunlari ispat edemem. Kayitlari çikarsinlar, Türkiye dinlesin, biz de bilelim. Temiz futbol, seffaflik diyorsak hakemler ne konusmus herkes bilsin. Sampiyonlugumuza etki edecek birçok olay oldu. Tuzlaspor maçlari, Giresunspor ve Adana Demirspor’a karsi resmen yapacaklarini yaptilar. 6-7 ilk 11 oyuncusunu kadro disi biraktilar. Keçiörengücü’nü yenerek Play-off’tan ettiler. Adana Demirspor maçinda 6-7 oyuncuyu kadro disi biraktilar. Tuzla’da Suat Kaya hoca istifa etti. Kimse neden istifa ettigini sormadi. Böyle seylerin hep üstü örtülüyor. Bu maçin ardindan gençlerle oynayacaklari yönünde açiklama yaptilar. Sonra da Altinordu maçina tam kadro çiktilar. Ardindan Giresunspor maçinda hepsini kadro disi biraktilar. 17 yasinda ve hiç oynamamis gençlerle çiktilar. Bunlarin açiklamasini benim yapmama gerek yok. Görünen köy kilavuz istemez. Biz rahatsiz olduk. Zannettik ki futbol 11’e 11 sahada oynanir ama oynanmadigini gördük, ögrendik. Bu sene tecrübelendik. Sampiyonluga oynuyorsan bu isleri son maça birakmayacagimizi ögrendik. Futbol göründügü gibi degilmis. Isin içine girince o kadar çok etken varmis ki bunlari siz kontrol edemiyorsunuz. Yönetim paralari ödüyor. Aslinda futbolu yöneten baskanlar degil, önce TFF ve MHK var. Hakem atamalari ve fikstürü yapiyorlar. Süper Lig’de bunlar çok elestiriliyor. Biz alt liglerde pek elestiremiyoruz” seklinde konustu.



“Basarili bir isadaminin futbol dünyasina girip de basarili olma sansi az”

Futbolda çiraklik dönemi sonunda oldugunu vurgulayan Baskan Yildirim, “Benim 200 tane sirketim var. Isin içindeyim her seyi degistirip, yönetebiliyorum, problem çözebiliyorum. Ama kulüpte bunlar çözülmüyor. Millet hoca göndermek ile problem çözüldü zannediyor ama esas problem oyuncular. Sen bir sürü oyuncuyu birden gönderemiyorsun, hocayi gönderemiyorsun. Maç kötü gidince hocaya soruyorsun, bahane hazir. Oyuncuya soruyorsun onun da bahanesi hazir. Görüyorsunuz ama atlayip, düzeltemiyorsunuz. Ali Koç benim gibi ne kadar basarili bir isadami olsa da bizler elimiz kolumuz bagliyiz. Sahaya müdahale edemeyince basarili bir isadaminin futbol dünyasina girip de basarili olma sansi az. Su an futbolda çiraklik dönemindeyim. Belki kalfaliga geçtim. Ustalik için Süper Lig’in tozunu yutmak lazim. Ustalik o zaman baslar” ifadelerini kullandi.

“Forvetsizlikten sampiyonlugu kaçirdik”

Geçen seneki forvet hattinin oyuncularini Ertugrul Saglam’in istedigi üzerine aldiklarinin altini çizen Yildirim, “Geçen sene forvetsizligimiz yüzünden sampiyonlugu verdik. Bu görünen bir sey. Inkara gerek yok. Yanlis transfer yaptik. Ertugrul Saglam’in istedigi oyunculari aldik. Nadir Çiftçi’yi de o istedi, Mathias Couruer’i de o istedi. Biz baska oyuncular getirmek istedik. Hoca onlari degil, Nadir ve Mathias’i istedi. Mecburen hocanin istediklerini aldik. Yoksa hoca oynatmayacakti. Bir de böyle bir sikinti var. En güvendigimiz adam Tomane sakat olunca bir darbe yedik. Bu sene onu telafi etmek istiyoruz. Onun için Tomane her ne kadar takimda olsa da güvenemiyoruz. Forvete 1 yabanci, 1 yerli transfer yapacagiz. Rodelega ile hiç görüsmedik. Geçen sene Rodelega ile görüstügümüzde menajerleri 1,5 milyon euro ile kapiyi açtilar. Sonra 800 bin euroya düstüler. Geçen sene Rodelega 400 bin euroydu. Iyi oyuncu bir sey demiyorum. Taraftar istiyor diye transfer yapmam. Burasi dernek degil ben de seçilmis baskan degilim. Kimse paran var mi demiyor. Yüksel Yildirim’i disaridan zengin görüyor. Ben buraya sirket parasi koymuyorum. Finansal fair-playi yapmak için bütçeme göre çalisiyorum. Sahsi paralarimla bunu yapiyorum. Rodelega bize pahali gelen bir oyuncu. Biz daha iyi bütçeli yabanci oyuncu bakiyoruz. Istedigimiz forvet profili, pivot santrafor istiyorum. Ceza sahasinda topa sahip olan, sirti kaleye dönük oynayabilen, topa iyi vuran, yapili, uzun boylu ve fuleli adimli bir oyuncu istiyoruz. 3 sendir TFF 1. Lig’de Paixao gol krali oluyor. Çok yumusak bir oyuncu ama gol atmasini biliyor. Onu bu yasta Süper Lig’de görecegiz. Bakalim ne kadar etkili olacak. Öyle bir golcü istemem. Rodelaga hareketli bir oyuncu ama pahali. Görüstügümüz oyuncular var. Forvette aceleci degiliz. Fenerbahçe, Galatasaray ve Besiktas daha kadrolarini yapmadi. Avrupa’da da euro 2020 bitince transferler baslayacak. Kamplar baslayacak ve oyuncular salinacak. Bosa düsen oyuncular olacak. Zaten 8 yabancimiz var. Bazi oyuncular ayrilacak. Onlarin yerine transfer yapacagiz. Yabanci limitimiz de 10’dan 8’e düstü. Türk oyuncularin bonservis ve yillik ücretleri artti. Bonservisi elinde olan oyuncular da fazla para istiyorlar. Ucuz yabancilari sinirdan dolayi alamiyoruz. O yüzden biraz dertliyiz. Yabanci sayisini kismakla yerli oyuncu çikacagini sanmiyorum. Bu sezon bakalim kaç yildiz çikacak, fiyatlar hangi boyutlara çikacak. Bu sene görecegiz. Yeni Tarik Çamdal, Mehmet Topuz vakalari çikabilir. Ingiltere, Almanya, Fransa, Ispanya yabanci sinirini nasil yapiyorsa oradan örnek alinarak bir yabanci siniri modeli uygulanabilir. Bu sinirlama milli takimda oynama sayisi, yas siniri gibi olabilir. Türk futbolunca o kadar yanlis var ki neyi düzeltecegiz belli degil. Sonuç olarak Rodelega begendigimiz bir oyuncu. Eger bize gelecekse çok uygun fiyatlara gelmesi lazim. O konusulan fiyatlari veremeyiz. Piyasa da istenen parayi biliyoruz. 600 bin euro filan isteniyormus. O parayi veren hayirli olsun” açiklamasinda bulundu.

Samsunspor sanal para piyasasina giriyor”

Sanal para dünyasina da adim atacaklarini belirten Samsunspor Baskani Yüksel Yildirim, “Finansal futbolda paranin amaç oldugu bir döneme girdik. Yatirimcilar futbola gelip para yatiracaksa bunun karsiligini almak için beklenti içindeler. Ben de artik o döneme yavas yavas geçecegimizi düsünüyorum. O nedenle dijitallesmeyi baslatiyoruz. Bu sezon Samsunspor’da hem dijital parayi çikartarak hem de Yildirim Holding’teki gibi SYP sisteminden yararlanacagiz. Dijital para dünyasina ‘SamsunsporCoin’ olarak girebiliriz. Adi tam netlesmedi. Kisaltimina da bakiyoruz. Yurt disindaki diger kulüplerin örneklerine de bakiyoruz. Tekerlegi yeniden icat etmiyoruz. Bunlar yapilmis denenmis sistemler. Samsunspor olarak denenmis projeleri modelligini Samsun’a uygun olarak yapmak istiyoruz. Bire bir aynisini aldiginizda olmuyor. Burada 3 senelik dönemim bitti. Bunun 1,5 senesi benim yönetimimde benden öncesi Ismail Uyanik yönetiminde geçti. Su anda ön planda oldugum 1,5 sene bitti. Yavas yavas futbolu, baskanligi, Türk futbolunun içinde bulundugu ortami ögreniyorum. Kulüpleri, federasyonu ögreniyoruz. Insanlara kendimizi tanitiyoruz. Insanlar bize kendilerini tanitiyor. Bu verimini zamanla arttirarak devam edecek. O yüzden ben Samsunspor’un gelecegi konusunda çok ümitliyim” dedi.



“Gelecekte A takimda 5 akademi oyuncusunun oynamasi zorunlu olacak”

Altyapidan çikan oyuncularin A takimda görev almasinin zorunlu hale gelecegini de açiklayan Baskan Yüksel Yildirim, “Benim en çok önem verdigim durum gençler. Sirketlerim de de gençlere önem veririm. Mehmet Altiparmak hocama da dedim ki; ‘Bu sene 5 tane altyapidan oyuncum bizim 28 kisilik kadronun içinde olacak’ dedim. 5 tane de genç oyuncu aldik. Kadroda en az 10 tane 24 yas alti oyuncu olacak. Digerleri de yabanci ve tecrübeli Türklerden olusacak. En az 2 gencimizin oynayarak yildiz olmasini istiyoruz. Bu çocuklar oynayarak gelisecek. Hocamiz da ‘tamam’ dedi.

Bunun takipçisi olacagiz. Besiktas’ta Rivan, Ersin gibi isimlerin çikmasi, Kayserispor’da kaleci Dogan’in çikmasi, Trabzonspor’da Ugurcan Çakir, Serkan Asan, Abdülkadir Ömür gibi oyuncularin çikmasi hep mecburiyetten ve yokluktan dogdu. Altyapiya büyük paralar harcadim. Ben oynatmayacagim, bu oyuncular baska takimlara gidecek, orada yetisecek sonra da yildiz olacak git Samsun’a geri getir. Neymis Samsun’un çocuklariymis. Demek ki bizim böyle bir yanlis yapmamamiz lazim. Altyapi çok önemli. O nedenle para harciyorum. O nedenle Yücel Uyar’i altyapinin basina getirdik. Tüm altyapi takimlarimiz kendi gruplarinda çok basarililar. Birçok oyuncumuz Milli Takim’a gidiyor. Inanilmaz bir altyapi geliyor. Bunlari oynatirsaniz deger oluyor. Oynatmazsaniz kayboluyor veya baska yerde degerli oluyor ya da yazik oluyor. Samsunspor’un olmazsa olmazi altyapisindan önümüzdeki 4-5 yilda orta vadede en az 5 oyuncusu akademiden olacak. Bu bir kural. Bunun anayasasini yazdik, henüz uygulamaya koymadik. Böyle altyapi oyunculari kadroda olacak. 1 oyuncu ile baslayip daha sonra 2, 3, 4 ve 5’e kadar altyapidan yetisen oyuncu A takim ilk 11’inde oynayacak” açiklamasini yapti.

“Geçen seneden iyi bir ders aldik”

Sütten agizlarinin yandigini vurgulayan Baskan Yildirim, sunlari söyledi:

“Geçen sene iyi bir ders aldik. Ben çok agresif konustum. Bunlari yapmamam gerektigini gördüm ama konusmamin da sebebi vardi. Geçen sene Süper Lig’den 3 takim düsmedi. Alttan bizle gelen Bandirmaspor ve Tuzlaspor da zayifti. Biz de bu sene lig zayif, Adana Demirspor ve Altay ile birlikte Süper Lig’e çikariz demistik. 2’si çikti, bizim yerimize de Giresunspor çikti. Bu sene öyle iddiali konusma yok. Biz iyi bir takim kuruyoruz ve genciz. Göze hos gelen bir takim olmak istiyoruz. Devre arasina kadar bekledigimiz gibi gidersek devre arasinda da duruma göre bakariz ondan sonra bu takim sampiyon olacak diyorsak sampiyon yapacagiz. Kafadan sampiyon olacagiz diye bir sey söylemek istemiyorum. Bunu taraftarimiz bilsin. Bu söylemler ben dahil herkes de stres olusturuyor, beklenti yükseliyor. Basarisizlik geldiginde büyük hüzün oluyor. O inanilmaz kötü bir sey. Lütfen asiri derecede beklenti yükseltmeyelim. Sampiyon olmak istiyoruz. Sampiyon olacak kadro kuruyoruz. Ama sampiyon olacagiz demiyorum. Samsunspor ilk 6’da olacaktir kesin. Gerisi oyuncu ve hocamiza kalacak.”

Kaynak: İHA