Judo Federasyonu Baskani Sezer Huysuz, 5 Milli Judocudan Da Olimpiyat Madalyasi Bekliyor Açiklamasi

'Judocularimiz büyük madalyalar kazandilar, iyi çalisiyorlar, su an çok iyi bir hazirlik dönemindeler' '7 kota hedefimizden maalesef 5'e düstük ama sonuç itibariyla bu çocuklarin sagligiyla ilgili her hangi bir sorun yasamadik'.

Türkiye Judo Federasyonu Baskani Sezer Huysuz, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari için kota hakki elde eden 5 milli judocudan, olimpiyat madalyasi umutlarinin yüksek oldugunu belirtti.

Baskan Huysuz, kadinlar +78 kiloda Kayra Sayit, erkekler 60 kiloda Mihraç Akkus, 73 kiloda Bilal Çiloglu, 81 kiloda Vedat Albayrak ve 90 kiloda Mihael Zgank'in 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'na kota almasini AA muhabirine degerlendirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sartlarina ragmen yogun bir çalisma gerçeklestirdiklerini, 7 milli judocunun kota hakki elde etmesini hedeflerken 5 kota kazandiklarini ifade eden Huysuz, söyle devam etti:

"Kota hedefimize tam ulasamadik. Tabii su anda gidecek sporcularimizin hepsinden biz Tokyo'da madalya bekliyoruz. Hepsinin emeklerine saglik zor bir süreçten geçtiler. Uzun da bir süreçti. 3-4 yil süren bir puanlama sistemiyle 5 sporcumuz olimpiyatlara katilma hakki kazandi. Bizim beklentimiz 7-8 sporcumuzun kota almasi yönündeydi. Pandemiden önce son 3 turnuvaya kadar 7 sporcumuz kota alacak durumdaydi ama maalesef salgin basladiktan sonra özellikle kadin sporcularimizdan Gül Kader Sentürk ve Irem Korkmaz'da performans düsmesi oldu, kotayi kaçirdilar. Mert Sismanlar da kotaya çok yakindi. Mert, genç bir sporcumuz onun bir yil içinde aldigi puanlarla olimpiyata gitmesi gerekiyordu. Maalesef bu yil aldigi puanlar da yetmedi. Su anda kota alan 5 sporcumuzdan da madalya bekliyoruz."

Baskan Huysuz, milli judocularin bu zorlu sartlarda büyük basarilara imza attiklarini dile getirerek, "Judocularimiz büyük madalyalar kazandilar, iyi çalisiyorlar, su an çok iyi bir hazirlik dönemindeler. Artik hedefimiz olimpiyatta madalya almak. Kota süreci artik geride kaldi, hedefimiz madalya insallah bu sefer alacagiz." dedi.

- "Hem sporcular için hem federasyonumuz için zordu, iyi tamamladik"

Salgin döneminde zor bir süreç yasadiklarini vurgulayan Sezer Huysuz, "Kamplarin, antrenmanlarin hepsi çok titizlikle oldu. Emin olun çocuklarin gidisinden, gelisine, onlari kontrol altinda tutmak, otelleri kapatmak, onlari sürekli ayni yerde tutmak bizim için aslinda zor bir süreçti. Hem sporcular için hem federasyonumuz için zordu, iyi tamamladik. 7 kota hedefimizden maalesef 5'e düstük ama sonuç itibariyla bu çocuklarin sagligiyla ilgili herhangi bir sorun yasamadik. 1,5 yili atlattik ama sinir, stres, psikolojik olarak çocuklar yiprandi, biz de yiprandik." ifadelerini kullandi.

2020 Tokyo'ya katilma hakki kazanan mili judoculari da tek tek degerlendiren Baskan Huysuz, söyle devam etti:

"Mihraç Akkus olimpiyatlara direkt gitmeyi kil payi puan farkiyla kaçirdi. Son Rusya'da yapilan müsabakaya Kovid-19 sebebiyle götüremedik. Orada rakipleri onun önüne geçti. O yüzden Avrupa kitasi kotasini kullanarak katilma hakki aldi. Biz Mihraç'tan da olimpiyatta madalya bekliyoruz. Genç çocuk 20 yasinda, büyük hedefleri olan sporcu. Geçmisinde büyük madalyalar var. Olimpiyata katilmasi ve madalyaya yakin olmasi bizim için çok önemli."

Bilal Çiloglu'nun en son dünya sampiyonasinda üçüncü oldugunu vurgulayan Huysuz, "Kendisi için de güzel bir puan alarak olimpiyat kurasinda güzel bir pozisyona geldi. Bilal'den de madalya bastan beri bekliyorduk, dünya sampiyonasinda almis oldugu üçüncülükle kendine gelen öz güvenle insallah olimpiyatta madalya alacak." dedi.

Vedat Albayrak'in bu sezon Avrupa Sampiyonu oldugunu hatirlatan Huysuz, bu sporcuyla ilgili de "Öz güveni yüksek daha önce de birçok madalya kazanmis sporcumuz. Insallah Vedat da olimpiyatlarda madalya bekledigimiz yüksek seviyede bir sporcu. Inaniyoruz ki basaracak. Kendisi 27 yasinda tam da verimli oldugu zamanlarda. Insallah Tokyo'dan madalya kazanarak, ülkemize büyük bir onur yasatacagini düsünüyoruz." diye konustu.

Mihael Zgank'a yönelik de Baskan Huysuz, "Kendini ispatlamis, gerçekten de son dönemlerde madalya almasa bile yari final ve üçüncülük maçlari yapmis bir sporcumuz. Ancak olimpiyat puan siralamasindaki yeri iyi, onun orada güzel bir kura çekip iyi bir madalya alacagini düsünüyoruz. Rakipleriyle sürekli maç yapiyor, bazen yeniyor, bazen yeniliyor. Su andaki adaptasyonu ve performansi çok yüksek." seklinde görüs belirtti.

- Kadinlarda olimpiyat kotasi kazanan tek milli judocu Kayra Sayit

Bu yil Türkiye'den kadinlarda olimpiyat kotasi kazanan tek milli judocu Kayra Sayit'in basarisini da Sezer Huysuz, söyle yorumladi:

"Aslinda Kayra, Fransiz kökenli 2013'te Türk vatandasi oldu. 8 yildir bu sporda ülkemize çok güzel madalyalar kazandirdi. Kayra, büyük ihtimalle olimpiyat madalyasi kazanacak. Kayra, kendi sikletinden dolayi erkek takimimizla birlikte hareket ediyor, bu da onun için bir avantaj, sürekli erkeklerle antrenman yapiyor ve performansini da hep artiriyor. Netice olarak Kayra Sayit'ten de bu sefer gerçekten madalya bekliyoruz. Çünkü sürekli yendigi rakiplerini insallah olimpiyatta da tekrar yenip Tokyo'da da madalya alacagini düsünüyoruz."

Olimpiyat vizesi alan 5 milli judocunun hepsinden madalya bekledigini ifade eden Baskan Huysuz, "Biz Tokyo'dan judo ailesi olarak madalya ile dönecegimize inaniyoruz." ifadelerini kullandi.

- "21 yillik hasreti bitirecek bu çocuklar"

Olimpiyatlar öncesinde Japonya'da yapacaklari kamplarin iptal oldugu bilgisini veren Huysuz, sunlari kaydetti:

"Japonya'daki planlamalar iptal olunca biz geçen Gürcistan'da 45 günlük bir çalisma yaptik. Simdi Antalya'ya 10 ülkeyi davet ettik, onlarla ortak çalisma kampindayiz. Partner sporculari çagirdik, sporcularimizi zorlayacak rakipler çagirdik. Onlarla beraber 10 günlük Antalya'da bir kamplari var. Orasi bittikten sonra Hirvatistan'a gönderecegiz takimi, Hirvatistan'dan sonra Türkiye'ye dönüp son hazirliklarini yapip 17 Temmuz'da nasipse buradan Tokyo'ya hareket edecegiz. Artik bir ayimiz kaldi, geldigimiz nokta iyi. Bizim için 21 yillik hasreti bitirecek bu çocuklar. Çünkü onlar da çalismalarini halen çok güzel bir sekilde sürdürüyorlar. "

Kaynak: AA