2020 Avrupa Futbol Sampiyonasi

Portekiz: 2 Fransa: 2 Almanya: 2 Macaristan: 2 F Grubu'nda Fransa, Almanya ve Portekiz son 16 turuna kaldi.

16. Avrupa Futbol Sampiyonasi (EURO 2020) F Grubu üçüncü maçlarinda Fransa, Portekiz'le, Almanya ise Macaristan'la 2-2 berabere kaldi.

Organizasyonda son 16 turuna kalmayi önceden garantileyen Fransa, turnuvanin son sampiyonu Portekiz ile Macaristan'in baskenti Budapeste'deki Puskas Arena'da karsi karsiya geldi.

Orta saha mücadelesi seklinde baslayan karsilasmada serbest vurus kazanan Portekiz'de Joao Moutinho'nun ceza sahasina yaptigi ortada Fransa kalecisi Hugo Lloris, topu almaya çalistigi sirada Portekizli Danilo'ya müdahalede bulundu ve Ispanyol hakem Antonio Mateu Lahoz, bu hareketi penalti olarak degerlendirdi. Portekiz, yildiz oyuncusu Cristiano Ronaldo, 31. dakikada penaltidan attigi golle takimini 1-0 öne geçirdi.

Lahoz, karsilasmada ikinci penalti kararini ise Fransa lehine verdi. Fransiz Kylian Mbappe ile Portekizli Nelson Semedo arasinda ceza sahasi içinde yasanan ikili mücadelenin ardindan penalti kazanan Fransa'da topun basina geçen Karim Benzema, 45+2. dakikada fileleri havalandirarak skoru 1-1'e getirdi ve ilk yari bu skorla sona erdi.

Ikinci yariya hizli baslayan Fransa'da, Paul Pogba'nin ara pasiyla kaleciyle karsi karsiya kalan Benzema, düzgün bir plase vurusla mesin yuvarlagi aglarla bulusturarak 47. dakikada kendisinin ve takiminin ikinci golüne imza atti: 2-1.

Lahoz, mücadeledeki üçüncü penalti kararini, bir kez daha Portekiz lehine verdi. Ceza sahasi içinde Ronaldo'nun yaptigi ortaya Fransa'da Jules Kounde'nin elle müdahalesiyle penalti kazanan Portekiz'de topun basina geçen Ronaldo, 60. dakikada kendisinin ve takiminin ikinci golünü kaydetti: 2-2.

Ataklarini siklastiran Fransa'da 68. dakikada Pogba'nin 25 metreden sert ve isabetli sutunda top, Portekiz kalecisi Rui Patricio'nun müdahalesinin ardindan direkten döndü. Karsilasmada baska gol olmadi ve mücadele, 2-2 beraberlikle noktalandi.

Bu sonuçla Fransa, 5 puanla grup lideri olarak, Portekiz ise 4 puanla en iyi grup üçüncüleri arasina girerek son 16 turuna kaldi.

- Almanya grup ikincisi olarak üst tura kaldi

Grubun diger mücadelesinde EURO 2020'nin ev sahiplerinden Almanya, Münih sehrindeki Allianz Arena'da Macaristan ile karsi karsiya geldi.

Karsilasmaya hizli baslayan Macaristan, 11. dakikada Adam Szalai'nin golüyle 1-0 öne geçti ve ilk yari, bu skorla sona erdi.

Ikinci devrede Almanya, 66. dakikada Kai Havertz'in golüyle skoru 1-1'e getirmesine ragmen beraberlik sevinci kisa sürdü. Macaristan, 68. dakikada Andras Schaefer'in aglari sarsmasiyla mücadelede 2-1 öne geçti. Ataklarini siklastiran Almanya, 84. dakikada Leon Goretzka ile bir kez daha fileleri havalandirdi ve mücadele 2-2 beraberlikle sona erdi.

Bu sonuçla Almanya, 4 puanla grubu ikinci sirada tamamlayarak üst tura yükseldi.

- Ronaldo'dan yeni rekorlar

Bu maçtaki performansiyla Portekiz formasiyla 109. golüne imza atan Ronaldo, milli formayla en çok aglari sarsan oyuncu rekorunda ilk sirada yer alan Iranli Ali Daei'yi yakaladi.

Ronaldo, Dünya Kupasi ve Avrupa Sampiyonasi finallerindeki toplam gol sayisini 21'e çikararak eski Alman futbolcu Miroslav Klose'yi geçti ve bu turnuvalarda en çok aglari sarsan oyuncu da oldu.

Turnuvanin grup asamasinda 5. golüne imza atan 36 yasindaki oyuncu, turnuvanin bu bölümünde en çok aglari sarsan oyuncu rekorunda ise Ispanyol David Villa'yi geçerek ikinci siraya çikti. Grup asamalarinda 7 kez aglari sarsan Fransiz Michel Platini, bu alanda zirvede yer aliyor.

Fransa'nin gollerini atan Benzema ise milli formayla 5 yil 258 gün sonra gol sevinci yasadi.

Kaynak: AA