Hem Hayati Hem Isi Paylasiyorlar

Malatya’da yasayan Siddik ve Elif Adigüzel çifti, atölyeye çevirdikleri evlerinin alt katinda birlikte iplik dokuyorlar. Hem hayati hem de islerini paylasan çiftin azmi ise göz dolduruyor.

Malatya’nin Yesilyurt ilçesinde yasayan Siddik ve Elif Adigüzel çifti, el ele vererek evlerinin altinda kurduklari iplik atölyesinde hem hayati hem de islerini yillardir paylasiyorlar. Yaklasik 41 yil önce iplik atölyesinde babasinin yaninda çirak olarak ise baslayan ve usta olan Siddik Adigüzel, babasinin vefat etmesi ile tek kaldi. Sonrasinda esinden destek isteyen Adigüzel, bu süreçten sonra ise esiyle el ele vererek atölyede çalismaya basladi.

8 yildir birlikte çalisan Adigüzel çifti, çalisma azimleriyle göz doldururken, çiftin en büyük sorunu ise çalisacak ara elaman bulamamak.

"Esimle birlikte çalisiyoruz"

Siddik Adigüzel, is ögrenecek çirak bulmanin zor oldugunu ifade ederek, “Su anda çirak bulmak ve çirak yetistirmek çok zor oldugu için benim emeklilik günüm doldu. Atölyeyi esimin adina yaptim. Suanda esimle birlikte çalisiyoruz. Esim isi ögrendi. O yapiyor ben de ona yardim ediyorum. Bu isi genelde kadinlar da yapar zor bir is degil” seklinde konustu.



“Yalniz kalinca esimde bana yardimci oldu”

Esinin yaninda çalismasinin her açidan iyi oldugunu da vurgulayan Adigüzel, “Eskiden babam yardim ederdi. Babamin vefat etmesiyle ben yalniz kaldim. Yalniz kalinca esim de bana yardimci oldu. Ondan sonra beraber çalistik. Esim sigortami göster ben çalisayim dedi.

Esimin yanimda çalismasi her yönden iyi. Temizlik, makina, güven konusunda olsun rahat birakip gidebilirim. Ama elamana her seyi birakip gidemezsiniz” dedi.



Atölyede usta, evde anne

Elif Adigüzel ise atölyede esiyle birlikte iplik üretirken, evde ise iyi bir anne ve ev hanimi. Esinin atölyede tek kalmasindan sonra kendisinin de atölyede çalismaya basladigini anlatan Elif Adigüzel, “Esim iplik isiyle ugrasiyordu, kendisi rahatsizdi zaten. Sürekli tek basina olmuyor. Isçi almak, ücretini ve sigortasini ödemek çok zor. Elektrik fiyati çok yüksek geliyor. Onun için ben de dedim ki sigortami yatir ben çalisayim, yardimci olayim. Gelip ipligi de sariyorum, takimi da dolduruyorum. Sonra yukariya çikip yemek de yapiyorum, evin temizligini de yapiyorum, isimi de görüyorum. Her isimi üstleniyorum. Bir kadin için çok zor, kolay degil. Simdi evin isi olmazsa dersin sadece çalisiyorum. Evin isini görmüyorum. Ama hem ev isi hem is olunca çok zor oluyor. Atölye evin altinda gidip gelmek kolay oluyor. Kadinlar çalisiyor. Çalisirsan güzel oluyor. Evine esine bir destek oluyorsun" diye konustu.

Kaynak: İHA