A Milli Erkek Basketbol Takimi'nin Gözü Tokyo Biletinde

Basantrenör Orhun Ene:'Bu turnuvada her ülke kadar bizim de sansimiz var' Kaptan Melih Mahmutoglu:'Halkimiz bizden her zaman basarilar bekliyor. Sahaya çikip savasmamizi istiyor. Bu takim da bunu yapacak güçte. Buna inaniyoruz. Olimpiyat Oyunlari'na kalacagimiza inaniyoruz'

A Milli Erkek Basketbol Takimi, Kanada'da düzenlenecek FIBA Erkekler Olimpiyat Elemeleri'nde basarili olarak Tokyo Olimpiyat Oyunlari'na katilmak istiyor.

Kanada'nin Victoria sehrinde 29 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek elemelerde B Grubu'nda Uruguay ve Çekya ile mücadele edecek ay-yildizli ekibin basantrenörü Orhun Ene, takim kaptani Melih Mahmutoglu ile oyuncular Cedi Osman ve Dogus Özdemiroglu, Türkiye Basketbol Federasyonunun internet sitesine açiklamalarda bulundu.

Hazirlik sürecini iki farkli kadroyla geçirdiklerini aktaran basantrenör Ene, "Birinci periyotta özellikle kasim ayinda oynayacagimiz pencereler içinde bulunma sansi olan oyuncularimizla yaptigimiz kamp süreci vardi. Onlarla yaklasik 2 hafta çalistik. Bu oyuncularin kamptan ayrilmasiyla Kanada'da oynayacagimiz Olimpiyat Elemeleri'ne katilacak arkadaslarin yer aldigi 2. periyot çalismalari basladi. Ligde Anadolu Efes-Fenerbahçe Beko final serisinin tamamlanmasiyla yavas yavas oradaki oyuncularimiz ile NBA'de sezonlari sona eren Cedi Osman ve Ömer Faruk Yurtseven'in de katilimiyla bu süreçte nihai kadromuzu olusturduk." diye konustu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin da etkisiyle hazirlik döneminin zorlu geçtigini aktaran Orhun Ene, sunlari kaydetti:

"Halen pandeminin devam etmesi, çok fazla turnuva ve ikili temas maçlari oynamamizi engelliyor. Burada önemli olan öncelikle en iyi kadroyu sahaya getirmek. FIBA ve Avrupa Ligi arasindaki sürtüsmeden kaynaklanan organizasyon bozuklugu ne yazik ki milli takimlari da turnuvaya daha az sürede hazirlanmaya itiyor. Diger ülkelerin de yaptigi gibi bunu bir sekilde oyuncularla birlikte basketbolun teknik tarafinda paylasimlar yaparak, mental tarafi hazirlayarak geçecegiz. Burada bizim için en önemli noktalardan biri turnuvada mental olarak saglam durumda olmamiz. Geçmisten bu yana hedef maçlari kaybettigimizde kirilgan oluyoruz ve bu turnuvanin diger maçlarina da olumsuz anlamda etki ediyor. Biz takim olarak potansiyelimizin oldugunu düsünüyoruz. Bu potansiyeli sahaya yansitmak, iyi ve kötü günde de mental anlamda güçlü kalmak en önemli hedeflerimizden biri. Genç ve tecrübeli arkadaslarimizin yani sira yeni bir yapilanma var. Bu yapilanma, her turnuvada basarili olmak için oynayacak. Buna paralel olarak da bir arada geçirecegimiz zaman bizi daha iyi bir takim yapacak. Bu turnuvada her ülke kadar bizim de sansimiz var ama bizim bu turnuvayla baslayip ilk defa büyük, derin kadroyu görme sansimiz olacak. Bir basketbol aliskanligi ve ekolü yaratmamiz lazim. Bu da süreç gerektirecek. Insallah bu turnuvayla baslayan ve önümüzdeki sene de devam eden süreç bizi Avrupa Sampiyonasi öncesinde en iyi noktaya getirir. Onun için bu turnuvadan baslayarak hem maçlarda hem de bir araya geldigimiz zamanlarda en iyisini yapma adina elimizden geleni yapacagiz."

- Melih Mahmutoglu: "Olimpiyat Oyunlari'na kalacagimiza inaniyoruz"

A Milli Takim Kaptani Melih Mahmutoglu, Olimpiyat Oyunlari'na vize alabilecek güçte olduklarini söyledi.

Türk halkinin kendilerinden basari bekledigini dile getiren tecrübeli oyuncu, "Güzel ve enerjik bir takim olduk. Genç ve yeni oyuncularimiz var. Bunlar bizi heyecanlandiriyor. Güzel bir ortam var. Rusya ile iki hazirlik maçi yaptik. Hem eksik hem de iyi oldugumuz yönleri gördük. Idmanlarla ve toplantilarla Uruguay maçina kadar hazirlanmaya devam edecegiz. Önemli olan herkesin saglikli ve formda bir sekilde Uruguay maçina çikmasi olacak. Burada her sey yolunda gidiyor. Ufak sakatliklari olanlar var, onlar düzeliyor. Her zaman bu tarz turnuvalara galibiyetle baslamak takim için moral olur. Umarim biz de Uruguay maçini kazanir, adim adim maçlara bakar ve güzel bir sekilde turnuvayi geçiririz. Halkimiz bizden her zaman basarilar bekliyor. Sahaya çikip savasmamizi istiyor. Bu takim da bunu yapacak güçte. Buna inaniyoruz. Olimpiyat Oyunlari'na kalacagimiza inaniyoruz. Kolay olmayacaktir. Ama basindan sonuna kadar savasacagiz. Türk halkini mutlu edecek bir sekilde Kanada'dan geri dönecegiz." ifadelerini kullandi.

- Cedi Osman: "Olimpiyat Oyunlari'na gitmeye hak kazanabiliriz"

Türkiye'yi NBA'de temsil eden milli basketbolcu Cedi Osman ise Olimpiyat Oyunlari'na vize alma sanslarini yüksek gördügünü dile getirdi.

Rusya ile Istanbul'da oynadiklari hazirlik maçlarinda kendilerini görme sansi bulduklarini vurgulayan Cedi, söyle konustu:

"Önümüzde bizim için güzel bir firsat var. Çok büyük seyler basarabiliriz. Çok önemli bir turnuva olacak. Uzun bir aradan sonra Olimpiyat Oyunlari'na gitmeye hak kazanabiliriz. Iyi ve genç bir takimimiz var. Uruguay haricinde diger takimlari taniyoruz. O nedenle biraz avantajliyiz. Grubumuz zorlu ve ilk maçimiz Uruguay ile olacak. Hiç tanimadigimiz bir rakip. Çekya ise son senelerde karsilastigimiz bir ekip. Bu nedenle eminim ki özellikle Çekya maçi olmak üzere bizi zorlu müsabakalar bekliyor. Ondan sonra gruptan çiktigimizda Kanada, Çin ya da Yunanistan'dan biriyle karsilasacagiz. Bunlar da zorlu maçlar olacak. Ancak genç ve yetenekli bir takimiz. O nedenle sansimizi yüksek görüyorum. Milli duygu her zaman çok farkli. Burasi kosa kosa geldigim bir yer… Özellikle de Olimpiyat Elemeleri olacagindan ister istemez daha heyecanlaniyorum. Her zaman buraya kosa kosa geldim ve burasi gurur duydugum bir yer. Vücudum el verdigi sürece burada olmaya çalisacagim."

- Dogus Özdemiroglu: "Elimizden gelen her seyi yapacagiz"

Dogus Özdemiroglu ise elemelerde favori olmadiklarini ancak Tokyo vizesi alabilmek için ellerinden geleni yapacaklarini söyledi.

Verimli bir çalisma dönemi geçirdiklerini anlatan Dogus, "Diger kamplara göre daha fazla antrenman yapma sansimiz oldu. Bu süreci verimli kullandigimizi düsünüyorum. Genç bir takimiz. Olimpiyat Elemeleri'nde favori olamasak da enerjimizle birbirimize kenetlenerek Olimpiyat Oyunlari'na katilmak için elimizden gelen her seyi yapacagiz. Istedigimiz sekilde isler giderse Olimpiyat Oyunlari’nda olacagimizi düsünüyorum. Bunun için elimizden gelenin daha fazlasini yapmamiz gerektiginin farkindayiz. Bunu yapmak istiyoruz." seklinde görüs belirtti.

Elemelerde Uruguay ve Çekya ile B Grubu'nda yer alan milliler, gruptaki ilk maçinda 30 Haziran Çarsamba günü TSI 05.35'te Uruguay ile karsi karsiya gelecek. A Milli Takim, gruptaki ikinci ve son maçinda ise 1 Temmuz Persembe günü ayni saatte Çekya ile mücadele edecek.

Kaynak: AA