Roman Dobrowski, Bakin Nasil Kaan Dobra Oldu

Polonya’nin Ruch Chorzow takimindan 27 yil önce Kocaelispor’a ’Roman Dobrowski ismiyle transfer olan, 1998 yilinda sampiyonluk yarisindaki Fenerbahçe’ye attigi son dakika golünün ardindan Mehmet Ali Erbil tarafindan ’Fenerbahçe Dobrowski oldu’ sözüyle hatirlanan ve Kaan Dobra ismini alan efsane, Izmitli oldu. Basarili futbolcu, simdilerde kurdugu okulda futbolcu yetistiriyor.

Ülkesi Polonya’da forma terletirken 1994 yilinda Kocaelispor’a transfer olarak Türkiye kariyerine baslayan Roman Dobrowski, Türkiye vatandasi olarak Kaan Dobra ismini aldi. Efsanesi oldugu Kocaelispor’da futbolu birakan 49 yasindaki Kaan Dobra Kocaeli’nin Izmit ilçesinde 27 yildir yasamini sürdürüyor. Kocaelispor ile baslayan Türkiye hikayesini Türk vatandasligi alarak devam ettiren efsane futbolcu Kaan Dobra Türkiye’ye geldigi ilk zamanlarda zorluklar çektigini ancak alistiktan sonra çok güzel bir yasam sürdügünü ifade ederek, Kocaeli’nde yasamasinin en büyük sebebinin Türkiye’de dünyaya gelen oglu oldugunu belirtti.

Su anki yasamini Ihlas Haber Ajansi muhabirine anlatan Kaan Dobra, Kocaeli’de arkadaslariyla beraber futbol okulu kurduklarini ve altyapidan futbolcu yetistirmeye çalistiklarini ifade etti.

Türk futbolunda unutulmaz oyuncular arasina giren Kaan Dobra 1998 yilinda sampiyonluk yarisinda olan Fenerbahçe’ye maçin 86. dakikasinda attigi golle ’Fenerbahçe Dobrowski oldu’ cümlesini Türk futbolunda motto haline getirdi.

"Bir gazete yazdi, ondan sonra yayildi"

Kocaelispor’da forma terleten Kaan Dobra, 1998 yilinda sampiyonluk yarisinda olan Fenerbahçe’ye maçin bitimine 4 dakika kala gol atmis, o golden sonra klasiklesen ’Fenerbahçe Dobrowski oldu’ cümlesi uzun yillar hafizalardan çikmadi. Ünlü sunucu Mehmet Ali Erbil’in agzindan çikan bu cümle Türk futbolunda motto haline geldi. O dönemi anlatan Kaan Dobra, "Mehmet Ali Erbil çikardi bu ismi. O dönemde çok penalti atiyordum. Onun da televizyonda yarisma programi vardi. Makineyle penalti atiliyordu hani. Orada söylemeye basladi sanirim. Anlamini ben de tam olarak bilmiyorum açikçasi. O Fenerbahçeliydi bir de. Biz de Fenerbahçe’yi burada yendik 2-1. Ikinci golü ben attim. Ertesi gün bir gazete yazdi, ’Fenerbahçe Dobrowski oldu’ diye. Ondan sonra iyice yayildi zaten" dedi.



"Baslangiç zor ama sonrasi çok güzel oldu"

Türkiye’ye geldigi ilk zamanlarda karsilastigi zorluklara kisa sürede alistigini ifade eden Dobra, "Buraya gelmek çok kolay oldu. Esimle beraber yaklasik 1 hafta içinde karar verdik ve geldik. Ilk 6 ay çok zor geçti. Farkli bir ülke, farkli insanlar, farkli dil, din her sey farkli. Anormal sicak bir hava var. 1 Agustos’ta geldik, ben gerçekten ben nasil burada futbol oynayacagim diye düsünüyordum ama 6 ay sonra güzel bir sekilde alistik. 2 sene sonra Türk vatandasi oldum yani çifte vatandas oldum. Oglum dünyaya geldi esim ve çocugumla beraber kolay oldu, çok güzel alistik. Harika bir takim olustu. Yani benim için tam istedigim gibi bir kulüpte oynuyordum. Belki baslangiç olarak belki biraz tesadüf Türkiye, Izmit’i bilmiyordum ama bazen böyle her seyde bir hayir oluyor baslangiç zor ama sonrasi çok güzel oldu" diye konustu.



"Türkiye’de yasamama en büyük etken çocuk oldu"

Çocugun Türkiye’de dogmasinin Türkiye’de yasamaya en büyük etken oldugunu ifade eden efsane futbolcu Kaan Dobra, "Türkiye’de yasamama en büyük etken çocuk oldu. Oglan burada dogdu egitimini burada gördü. Biz esimle birlikte o zaman karar verdik, çocuga zorluk çektirmeyelim burada egitime baslasin, böyle bitirsin hala üniversitede bitirmeye çalisiyor. Onla beraber kolay karar verdik. Türkiye zaten güzel bir ülke her hangi bir eksik yok bizim için kolay odu" seklinde konustu.



"Altyapidan çocuklara bir seyler vermeye çalisiyorum"

Eski futbolcu arkadaslariyla futbol okulu kurduklarini ifade eden Kaan Dobra, "Arkadaslarla beraber çok güzel bir futbol okulu kurduk. Bir tane amatör kulübü yönetiyoruz, bir menajerlik sirketi de kurduk. Tamamen altyapidan çocuklara güzel bir egitim veriyoruz. Tamamen altyapidan çocuklara bir seyler vermeye çalisiyorum. Güzel bir teknik heyet var onlarda eski futbolculardan Cem Sinan Vergül, Haydar Koç, Mustafa Köksal yani güzel bir ekip kurduk. Çocuklara bir seyler verelim diye ugrasiyoruz" ifadelerini kullandi.

"Türkiye’de herkes yabancilari seviyor"

Türk insaninin yabanci vatandaslara deger verdigini ve bu yüzden hiç zorluk çekmedigini ifade eden Kaan Dobra sözlerini söyle sürdürdü:

"Hayat çok basit yani ben pek disarida gezmem, hala futbol oynuyoruz master olarak her sene bir turnuvaya gidiyoruz, her çarsamba günü futbol oynuyoruz. Güzel vakit geçiriyorum. Yaklasik 27 sene oldu her hangi bir sikinti yok. Izmit güzel bir yer, biraz karisik bir milleti var, güzel oluyor. Türkiye’de herkes yabancilari seviyor, ben bu konuda hiçbir zorluk yasamadim, güzel oluyor."

Kaynak: İHA