Isviçre-Türkiye Maçinin Ardindan

A Milli Takim Teknik Direktörü Senol Günes: 'Üzgünüz. Bu gruptan çikmayi hedefliyorduk, çikacak gücümüzün oldugunu düsünerek buraya gelmistik' 'Su anda düsüncem istifa edip etmemek degil. Isimizi yaptik, buradan çikmak düsüncem'' ''Isviçre topa sahip olan bir takim, onlarin da yetenekli oyunculari var. Golleri bulabilseydik kazanabilecegimiz bir maçti''

2020 Avrupa Futbol Sampiyonasi (EURO 2020) A Grubu üçüncü maçinda Isviçre'ye 3-1 yenilen A Milli Takim'in Teknik Direktörü Senol Günes, turnuvaya erken veda ettikleri için çok üzgün olduklarini söyledi.

Günes, Bakü Olimpiyat Stadi'nda oynanan karsilasmanin ardindan düzenlenen basin toplantisinda yaptigi açiklamada, "Üzgünüz. Bu gruptan çikmayi hedefliyorduk, çikacak gücümüzün oldugunu düsünerek buraya gelmistik. Güzel futbol oynamak, gruptan çikmak hedefimizdi. Önümüzdeki güzel bir hikaye yazma imkani vardi. Maalesef düsündügümüzün tam tersi oldu. Futbolseverlere verdigimiz beklentilerin altinda kaldik. Yetenek, karakter önemli ama güçlü de olmak önemli. Ilk maçtaki kayip sonrasi oldukça büyük bir travma geçirdik, bugün daha iyiydik oyuna baktigimizda. Her seye ragmen toparlanma oldu ve gol pozisyonlari da ürettik. Rakip ilk geldiginde golü atti. Hücuma gittigimizde ikinci golü yedik. Ilk yari denk sayilabilir. Maçin tamamina baktigimizda, maçi kaybeden takim olarak bizim düsündügümüz, oynadigimiz oyunun anlayis olarak geride oldugu bölümleri de gördük. Bunlar sonucu etkiliyor. Isviçre topa sahip olan bir takim, onlarin da yetenekli oyunculari var. Golleri bulabilseydik kazanabilecegimiz bir maçti." ifadelerini kullandi.

Hem Galler hem de Isviçre maçlari için üzgün oldugunun altini çizen Günes, "Oyun olarak son iki maç, Italya maçinin gölgesinde kaldi. Bütün oyuncularim ellerinden gelen gayreti gösterdi ama yeterli olmadi. Bu sahnede kendilerini göstermeleri ve üst seviyede olmalari gerekiyordu. Ilk defa bu turnuvaya katildilar, bizim için büyük bir imtihan, bu imtihani en azindan basariyla geçip 16’ya kalmamiz gerekiyordu. Bazen basarisizlik daha büyük tecrübe katabilir. Bu grup Türk futboluna 10 yil daha damga vuracak. Bu turnuvayi böyle geçirmek üzüntü verici, bunu kabul etmek mümkün degil, bunun altindan kalkacak bir takim oldugunu da düsünüyorum. Öyle basarilar yakalama sanslari var ki… Italya maçiyla basladi. Oradaki fiziksel, teknik, taktik düsüncelerimizin rakip tarafindan baskin sekilde aleyhimize kullanilmasi bizi çok etkiledi. Galler ve Isviçre’yi yenebilecegimizi düsünüyorduk. Bunlari basaramadik. Bu konuda elestirilerine katiliyorum. Zaten bunlari dogru yapsaydik, bunlari konusmayacaktik. Sorumlusu benim, bunu söylerken eksikleri de dogrulari da biliyorum, bunu da sizle paylasiyorum. Herhangi bir sey yapilmasi için size degil de yönetime bir takim bilgiler verilir." degerlendirmesinde bulundu.

Deneyimli teknik adam, takimin performans olarak geride kalmasina yönelik bir soruyu ise, ''Kendi oyunumuzun altinda kaldigimizi söyledim. Bireysel ve takim olarak bunu söyleyebiliriz. Kampla ilgili çok kullanildigi için sunu söylemeliyim, kamp 17 Mayis'ta kupa maçindan bir gün sonra basladi. Türkiye’deki oyuncularla basladi. Onun disindaki tüm oyuncular 24-25 Mayis'tan sonra geldi. Avrupa’da oynayanlar geç geldi. Üst üste sürekli maç oynayan Türk oyuncularin ne kadar performansinin sene sonunda olacagi ortaya çikabilir. Fiziksel, zihinsel yorgunluklar bazi oyuncularda fazla bazilarinda az olabilir. Fiziksel sikinti yani sira, Italya maçi sonrasinda Galler maçinda da olumsuzlugumuzu yenemedik. Fiziksel olarak eksiklik oldugunu kabul ediyorum ama bunun kampla ilgili oldugunu düsünmüyorum. Çok maç oynayan Hakan, Burak da düsüs gösterdi. Cengiz de az idman yaptigi için düsüs gösterdi. Yüksek tempolu oynayan bir takim ortaya çikaramadik. Basari ya da basarisizlikta yine bizim çocuklardir. Bu çocuklara, gençlere güveniyorum ama bugünkü imtihani iyi geçemedik. Buna da katiliyorum." seklinde yanitladi.

Senol Günes, "Italya maçinin sokunu atlatamadik dediniz ama Isviçre de Italya'dan üç yedi ama bizim maçi da kazandi. Neden bu soku atlatamadik? Rakiplerimiz de 'Türkiye'nin zayif yanlarini biliyorduk' diyor. Zayif yanlari bu kadar ortada bir takim miyiz? Bunlara neden çözüm üretemedik" sorularina ise su cevabi verdi:

"Ilk maçi oynayan biziz, açilis maçini oynadik. Beklentimizin büyük oldugunu siz de biliyorsunuz Iki maçin sonrasinda buraya geldik, maç sonrasindaki firtinayi biliyorsunuz. Evet sonuç kötü ama oyun olarak olumsuz bir ambiyans kamuoyunda geziyordu, oyuncularin da bundan etkilendigini görüyordum. Düzeltmeye çalistik ama düzeldigini düsündüm ama sahaya yansimasi istedigimiz sekilde degildi. Isviçre ise burada berabere kalarak, Italya maçinda 3-0 kaybetmeyi göze alabilir. Bizim hedefimiz iki maçti, bunu kullanamadik. Bunu etkileyen faktörden biri olarak söyledim. Isviçre içinde bu dogru, Isviçre 1 puan ilk maçta aldigindan grup ikinciligi sansi vardi. Galler niye 1-0 yenildi, ikinci oldu. Ilk iki maçtaki avantajini kullandi. Italya da oyuncu degisikligi yapti. Tabii ki . Hollanda’nin Isviçre’nin zayif yönü yok mu, Galler maçinda biz attik kaleci çikardi, dogrudur ama geçerliligi sonuçla iliskilidir. Saha içindeki basari önemlidir. Hücuma gittigimizde attigimiz sutlar iyiydi ama kaleci olaganüstü çikardi. Onlar attiginda da köseye gitti. Gol atmayi beklerken, gol yedik."

Günes, "Istifa edecek misiniz?" sorusuna ise, "Su anda düsüncem istifa edip etmemek degil. Isimizi yaptik, buradan çikmak düsüncem. Maçtan önce gelirken bizi dünya kupasi finaline götürüyordunuz, simdi nasil gidersiniz diye düsünüyorsunuz. Zaten böyle yapildigi için Türkiye’de sikinti var. Bunun hesabi yapilir, bu hesap size degil, yönetime verilir. Taraftar içinde bunu kullanarak, sizin bir planlama yapmanizi dogru bulmam. Fikir olarak sorulur, yetkili oldugum için sorumlu oldugumu söylüyorum. Herkes sorumlu, medya da sorumlu, yönetim de oyuncu da sorumlu. Takimin basari basarisizliginda sorumlulugu üstüme almam gerekir. Bunun karsiligi istifa midir? Is yapmak midir? Isi birakip kaçmak midir? Yoksa çalismak midir? Onu siz daha iyi takdir edersiniz." yorumunu yapti.

Kaynak: AA