Disisleri Bakani Çavusoglu, ADF Gençlik Forumu'nda Gençlerin Sorularini Yanitladi Açiklamasi

'Lisede ögrenciyken Ermeni terör örgütü diplomatlarimiza saldiriyordu, sehit veriyorduk. Ben de onlara inat diplomat olacagim diye uluslararasi iliskiler okudum' '(Antalya Diplomasi Forumu) Daha ilk toplantiyi yapmadan bilinen ve taninan bir toplanti haline geldik' '(Yunanistan Disisleri Bakani Nikos Dendias) Atina'ya gittik orada bir sey söylemedi basin toplantisinda. Gayet pozitifti. Ben iki seçenekli hazirlanmistim tabii ki. Sonra döndükten sonra her gün konusuyor ama biz hiç konusmuyoruz. Ne varsa yüz yüze söyleyelim. Orada içinde ukde kaldi galiba her gün Türkiye'yle ilgili bir açiklama yapiyor'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, iyi bir futbolcuyken uluslararasi iliskiler okuma karariyla ilgili, "Lisede ögrenciyken Ermeni terör örgütü diplomatlarimiza saldiriyordu, sehit veriyorduk. Ben de onlara inat diplomat olacagim diye uluslararasi iliskiler okudum." ifadelerini kullandi.

Çavusoglu, Anadolu Ajansinin "Global Iletisim Ortagi" oldugu Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsaminda düzenlenen ADF Gençlik Forumu'nda basketbol antrenörü Ergin Ataman ile birlikte gençlerin sorularini yanitladi.

Türk diplomasisinin köklü bir gelenege sahip oldugunu belirten Çavusoglu, hizla degisen dünyada degisime ayak uydurmak gerektigini belirterek, "Dünya hizla degisirken sorunlar da çesitleniyor. Yeniliklere ayak uydurabilmek için Disisleri Bakanligi olarak ne tür yenilikler yapabilecegimizi konusuyoruz. Örnegin 'dijital diplomasi' derken pandemi yoktu." diye konustu.

Yeniden Asya Girisimi'ne de deginen Çavusoglu, "Asya yeniden ekonomik güç merkezi oldu. Ekonominin dengesi Asya'ya dogru yilda 140 kilometre hizla kayiyor." dedi.

Çavusoglu, dünyada birçok forum ve konferans düzenlendigini, dis politikanin Türkiye'de konusulmasi istegiyle geçen sene ADF'yi gündeme getirdiklerini söyledi.

Bu fikrin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan da desteklendigini kaydeden Çavusoglu, "Böyle bir vizyonu ortaya koyup çalistik ve bir yil arada da dijital ortamda çok sayida etkinlik yaptik. Birçok benzeri forum ve konferanstan isbirligi tekliflerimize olumlu cevaplar aldik. Daha ilk toplantiyi yapmadan bilinen ve taninan bir toplanti haline geldik." degerlendirmesinde bulundu.

Çavusoglu, ADF logosunun ilk meclis oldugu düsünülen Patara antik kentinde ortaya çikan parlamento yapisindan esinlenerek ortaya çiktigini da anlatti.

- "Dendias her gün Türkiye'yle ilgili bir açiklama yapiyor"

Spor diplomasisine iliskin degerlendirmede bulunan Çavusoglu, "Dis politika o kadar genisledi ki renk cümbüsü dememizin sebebi bu. Tek basimiza biz kariyer diplomatlarinin bunun üstesinden gelmemiz mümkün degil." diye konustu.

Spor, sivil toplum ve sanat gibi alaninda faaliyet gösterenlerin bazen diplomatlardan daha etkili oldugunun altini çözen Çavusoglu, "Ben parlamenterken de sporun çok etkisini gördüm. Biz burada (Antalya) turnuvalar düzenledik. Uluslararasi parlamenterlerle bu etkinlikleri düzenledik." dedi.

Çavusoglu, Türk sporcularinin ve takimlarinin birçok alanda dereceye girdigini hatirlatarak, sunlari kaydetti:

"Daha önce hiç dereceye giremedigimiz alanlarda bile oyuncularimiz basarili olarak ülkenin imajini degistiriyor. Bir milletin, bir ülkenin imaji biz diplomatlar için çok önemli ama diger alanlardaki basarilar da çok önemli o yüzden spor diplomasisini önemsiyoruz. Ülke çikarlarini her alanda savunmak siyasetçilerin görevi. Basketboldaki savunma ve atak oyunundan örnek diplomaside de kurgulanan oyunlar karsisinda atak olmak gerekiyor. Atak olmanin negatif algilanmamasi gerekiyor. Baskalarinin size yönelttigi ithamlar, size yönelik suçlamalari ya da tepeden bakmaya karsi da gerekli dersi bizim diplomatlar olarak vermemiz gerekiyor."

Çavusoglu, Ataman'in atak oyununa örnek olarak Yunanistan Disisleri Bakani Nikos Dendias'la Ankara'da yaptigi basin toplantisini göstermesi üzerine sunlari söyledi:

"O basin toplantisindan önce bana gelip (ben tartisma yaratacak bir sey söylemeyecegim, sizden de ayni seyi bekliyorum) deyince, geri itmeleri falan basin toplantisinda söyleyecektim, onu çizdim. Ama maalesef basin toplantisinda çok agresif oldu. Atina'ya gittik orada bir sey söylemedi basin toplantisinda. Gayet pozitifti. Ben iki seçenekli hazirlanmistim tabii ki. Sonra döndükten sonra her gün konusuyor ama biz hiç konusmuyoruz. Ne varsa yüz yüze söyleyelim. Orada içinde ukde kaldi galiba her gün Türkiye'yle ilgili bir açiklama yapiyor. O savunma da degil hücum da degil."

- "Ermeni terör örgütüne inat diplomat oldum"

Güvenlikçi dis politikanin bir ülkeyi zayiflatmadigini vurgulayan Çavusoglu, "Diplomasinin tikandigi yerde sahaya inerek güvenlikçi politikalarla masayi tekrar kuracaksiniz ama bu sefer sizin sartlarinizla masa kurulacak." ifadelerini kullandi.

Yogun çalisma temposuna çocuklugunda 3 gün süren yayla göçünden aliskin oldugunu söyleyen Çavusoglu, söyle devam etti:

"Lise yillarinda iyi bir futbolcuydum. Lisede ögrenciyken Ermeni terör örgütü diplomatlarimiza saldiriyordu, sehit veriyorduk. Ben de onlara inat diplomat olacagim diye uluslararasi iliskiler okudum. Lise sondayken iyi futbol oynuyordum. O zamanki Antalyaspor teknik direktörü Alanya'ya geldi ve beni izledi. Manavgat'tan birisini ve beni seçti. Ikimizi Antalyaspor'a götürecekti, babam git dedi ama ben diplomat olacagim dedim ve gitmedim."

- "Gelecege yönelik umudumuz da daha fazla"

Çavusoglu, NATO'nun Rusya için "tehdit", Çin için "sinama" ifadesini kullandigina isaret ederek, "Rusya ile bile diyalog ve caydiriciligi nasil birlikte uygulayabiliriz? NATO'da en çok konusulan seylerden biri bu." dedi.

Türkiye'nin NATO'ya en çok katki veren ülkelerden biri oldugunu belirten Çavusoglu, yer yer Türkiye'nin istedigi NATO dayanismasini göremedigini vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"NATO içindeki diger ülkeler gibi biz de diger ülkelerle diplomatik iliskilerimizi gelistiririz. Bizim gibi sadece bölgesel degil küresel aktör olan ülkeler her yerle iliskilerini iyi götürmek zorunda. Yeter ki birini digerine alternatif görmeyin. Ilkeli ve seffaf olmak önemli. Rusya'yla iliskilerimiz iyi. Ben Rusya'nin Kirim politikasini destekliyor muyum? Hayir. Ilhaki tanimiyorum. Gürcistan ve Ukrayna'nin toprak bütünlügünü ilkesel biçimde destekliyor muyum? Destekliyorum."

Libya ve Suriye konusuna Türkiye ile Rusya'nin karsi pozisyonlarda yer almasina ragmen birlikte çalistigini hatirlatan Çavusoglu, bu durumun bazen birlikte çalismak için avantaj oldugunu belirtti.

Çavusoglu, Türkiye'nin çevresinde yasanan gelismelere de deginerek, "Karamsar bir tablo çizmek istemiyorum ama hepsi masada. Eskisine göre daha iyi, gelecege yönelik umudumuz da daha fazla." yorumunu yapti.

Uluslararasi sistemin geçlerin vizyonunun gerisinde kaldigini, beklentileri karsilamadigini ve çatismalari durduramadigini ifade eden Çavusoglu, kalici baris için çatismalarin durdurulmasi gerektigini vurguladi.

- Gençlere yabanci dil ögrenme tavsiyesi

Temsil makaminda olan kisilerin büyük bir ülkeyi ve milleti temsil ettigini unutmamasi halinde hatalarin azaldigini ve verimliligin arttigini anlatan Çavusoglu, "Pandemi döneminde fark ettigim bir sey var. Dünyanin her yerinden ülkelerin Türkiye'yle ekonomik iliskilerini gelistirmek istedigini görüyoruz. Türkiye bölgesellesmenin katkisiyla ekonomik potansiyel olarak çok büyük görünen bir ülke." ifadelerini kullandi.

Çavusoglu, futbolcu olmayip üniversite okumasi ve ögrenciliginde yabanci dil ögrenmeye verdigi önemle ilgili "iyi ki yapmisim" dedigini aktararak, gençlere de yabanci dile önem vermeleri çagrisinda bulundu.

Dis politikanin devlet politikasi oldugunu kaydeden Çavusoglu, "O yüzden ben meclise gidince milletvekillerine söylüyorum. Kendi aramizda tartisalim ama dis politika milli bir politikaysa en azindan dogru olan seylerde birlikte çalisalim, eksigimiz varsa elestirilsin." dedi.

Aktif siyaset içinde bulunanlarin özel hayatinin olmadigini söyleyen Çavusoglu, "Özel hayat maalesef yok. Bir sehre gidiyorsunuz. O sehrin güzellikleri var, yarim gün ayirip o sehrin güzelliklerini görebilirsiniz. Mesela toplanti bittikten sonra benim ilk yaptigim sey dogrudan havaalanina gitmek. Öbürünü yaptigim zaman suçluluk içinde hissediyorum kendimi." degerlendirmesini yapti.

Çavusoglu, evdeyken köpekleriyle zaman geçirdigini belirterek, "Hobi olarak tarimla ilgileniyorum. Gerek konutun bahçesinde gerekse bir arsa aldim orada ekiyoruz. Biraz daha büyütünce 'Bakanin bahçesinden midenize, afiyet olsun' sloganiyla satacagim." diye konustu.

Kaynak: AA