Isviçre-Türkiye Maçina Dogru

A Milli Takim Teknik Direktörü Senol Günes:'Grupta Italya 6 puanda, Galler 4 puanda, Isviçre 1 puanda. 0 puan ve gol atamamak hayal ettigimiz bir sey degildi. Üzgünüz' 'Bugün zor, mucizelere kalan bir durumdayiz' Milli futbolcu Çaglar Söyüncü:'Son maçimiz var, son maçta en iyi sekilde, bize yakisan sekilde 3 puan alip, devam edersek de böyle devam etmek istiyoruz. Turnuvayi kapatmak gerekirse de böyle kapatmak istiyoruz'

2020 Avrupa Futbol Sampiyonasi'nin (EURO 2020) A Grubu üçüncü ve son maçinda yarin Isviçre ile karsilasacak A Milli Takim'in teknik direktörü Senol Günes, son karsilasmaya puansiz çikacaklari için üzgün olduklarini söyledi.

Senol Günes, çevrim içi düzenlenen basin toplantisina milli futbolcu Çaglar Söyüncü ile birlikte katildi.

Italya maçinin olumsuz sonucunun kendilerini çok olumsuz etkiledigini aktaran Günes, "Oyunumuzun beklentilerin altinda kalmasiyla öz güveni kaybederken, oyun aklimizi, sabrimizi ve coskumuzu da olumsuz etkilendi. Galler maçinin ilk bölümünde de bu devam etti. Sonrasinda toparladik ama yedigimiz goller sonucunda kaybettik. Iki maç bize agir geldi. Ilk maçta her soncu bekleyebiliriz ama... Grupta Italya 6 puanda, Galler 4 puanda, Isviçre 1 puanda. 0 puan ve gol atamamak hayal ettigimiz bir sey degildi. Üzgünüz. Toplumun beklentilerini biliyoruz ve beklentilerin altinda kaldik. Bunun altinda kalmak da bizi olumsuz etkiledi. Ilk maçtan sonra dünyanin sonu gibi bir tahribat vardi. Basariya giden yolda basarisizligi görmek gerekir ve bunu da asmak gerekir. Bunu ikinci maçta asamadik. Assaydik sansimiz daha fazla olurdu. Galler’i yenseydik sansimiz iyi olacakti. Bugün zor, mucizelere kalan bir durumdayiz. 4 yil bekleyip, emek vererek geldigimiz sampiyonadan geri dönmek, bizim için üzüntü verici oldu." ifadelerini kullandi.

Sportif basari ve oyuncularimizin dünya arenasindan sahneye çikmasi için turnuvayi bir sans olarak gördüklerini ancak bekledikleri gibi olmadigini aktaran deneyimli teknik adam, "Bu oyuncular gelecek 10 yilin oyunculari. Bir an evvel basarisizliktan silkinip yola devam edecegiz. Bunu 2 maçta yapamadik, yarin galibiyet için oyun anlayisinda olmak istiyoruz. Oyunumuzun teknik ve taktik anlayisindan çok felsefesinde, kazanma ruhunda biraz daha üste çikmamiz lazim. Italya maçinda golü yiyene kadar dirençliydik. Oyun olarak iyi olmasak bile böyleydi. Sonrasinda çok büyük bir takimiz ve kaybettik, bizden bir sey olmaz hissiyle dagildik. Bizi sevenler de sevmeyenler de elestirecek. Oyundan memnun degiller ama asil biz kendimizden memnun degiliz. Her zaman hayat istediginiz gibi gitmez. Oyuncular bundan siyrilip yeni maça hazirlanacaklar. Ben de onlardan bu basariyi bekliyorum. En iyiler arasinda olmak için buraya geldik ama su an en iyi olarak çikamadik. Yarinki maçi alsak bile, bu iki maçtaki görüntü hayal kirikligi oldu. Üzgünüz." seklinde konustu.

"Bu takim bizim, bu oyuncular da bizim. Herkes basari bekliyor. Basariyi herkes sever. Basarisizlik yalnizliktir." sözlerini kullanan Senol Günes, söyle konustu:

"Su andaki basarisizligi da söylerken, laf olsun diye degil, takimin sorumlusu benim, görev veren benim. Görevi yapan oyunculardir. Ama görevi ben verdigim için buradaki basarisizligin sorumlulugunu almak eziklik degildir. Dogru düsüncelerin bazen senaryolarda gerçege dönüsmedigini görebiliyorsunuz. Bu oyuncu için de böyledir. Oyuncularin teknik, taktik ve fizik güçleri sahaya yansimadi. Az yaptigimiz hatalari çok yaptik. O kadar olumsuzluklar oldu ki bu sikintilar dogdu. Iki maç sonunda grupta sansimizin az olmasi, bizim bekledigimiz bir sey degil. Biz en azindan Galler’in yerinde olmaliydik. Galler iyi degerlendirdi, biz bunu degerlendiremedik. Italya maçini herkes kaybedebilir, bu normal. Belki Isviçre ve Türkiye, kagit üzerinde daha iyi durumda olabilir ama su anda bu gerçeklesmedi. Oyuncu grubuma güveniyorum, oyuncularima güveniyorum. Zaman zaman yaptigimiz seçimler tartisilir. Sahaya inandigimiz bir oyun ve oyunculari koyuyoruz. Bu zaman zaman basariya dönüsüyor, zaman zaman basarisizliga. Keske diyerek yapacagimiz bir is degil bu. Inandigimiz dogrultuda bir kadro sapaya sürüyoruz. Iki maçta dalgalanma geçiren oyuncular olabiliyor."

Günes, milli takimla ilgili yapilan elestiriler hakkinda ise "Sonuçlar kötü gittigi zaman yapilacak tüm elestiriler, oyuncular, yönetim veya benim üzerimden gereksiz konulara gidiyor. Yönetim bizi yalniz birakmadi. Oynayanlar huzursuz diye bir sey yok. Tozu dumani katmayi dogru bulmuyorum. Tatil havasinda geçen bir kamp oldu. Türkiye'de oynayan oyunculari 18’inde kampa aldik, yurt disindaki oyuncular 25’inde geldiler. Zaten oynayan oyuncular olarak geldiler. Forma adaleti konusulabilir ama daha çok antrenmanlara ve takim bütünlügüne bakarak sahaya çiktik. Bunlar da normal olarak elestirilecektir. Biz favori takim olarak gelmedik, favori takimlar gibi olmak için geldik. Tecrübe oyuncularin sadece yasiyla ilgili degil. Mesela yedigimiz ikinci golde, 4 dakika uzatma verdi hakem ama tartisma oldugu için 6 dakikaya uzatti. Biz bunu kullanamadik ve rakip 2 korner atarak 1 gol buldu. Bu tecrübedir. Yani saha içindeki durumu yönetmektir. Hatalardan ders alarak hareket etmek önemli. Merih kafayla golü atsaydi 1-1 olacakti. Kornerde ayni atis sekliyle gol yedik. Hata var mi, var. Çaglar’in söyledigi gibi bunlarin elestirilmesi baska bir sey, hatalardan ders almak baska bir sey." degerlendirmesinde bulundu.

Birçok elestirinin temelsiz oldugunun da altini çizen deneyimli teknik adam, "Ciddiyetsizlik, arkadas baglarinin zayiflamasi, transfer söylentileri öyle bir sey yok. Antrenmanin basina kapatilmasi dediler, bir antrenmani basina almadik, basindan beri tüm idmanlar açik. UEFA bize ‘Basina en çok antrenman açan sizsiniz’ dedi. Buradaki iki kötü sonuçtan sonra çok iyi yaptik, yanlis olmadi demek dogru degil. Bazi yanlislar, ortaya koydugunuz senaryonun çikmamasiyla da ortaya çikabilir. Bu durum oyuncu için de geçerli. Norveç, Hollanda maçinin kadrosuyla Italya, Galler maçina çikarken daha çok sey bekleyebilirim. Takim bütünlügü, kamplar, küçük küçük sebepler bulunup söylenebilir. Ama ortaligi toz dumana katarak, takimi karistirmayi, havayi bozmayi dogru bulmuyorum. Oyuncularima ‘Sizinle gurur duyuyorum ve sizlere inaniyorum. Gelecekte de en iyisini siz yapacaksiniz.’ dedim." ifadelerini kullandi.

Senol Günes, "Isviçre maçinda kadroda büyük bir degisiklik beklemeli miyiz?" sorusuna ise, "Büyük bir degisiklik degil ama degisiklik olabilir. Oyuncular ve ben performansimizin altinda görünüyoruz, bunun da sonuca yansidigini görüyoruz. Sahaya sürecegimiz oyuncular, onlardan beklentimiz oldugunu bilecekler. Orta sahada iki maçta top kayiplari fazla oldu. Futbolun ofansif ve defansif yönünü fazla yapamadik. Top kayiplarimiz fazla oldu, top kapmada da zorluklar çektik. Orta saha da bunun merkezi. Orta sahamiz önceki maçlarda çok iyiydi ama son 2 maçta biraz eksik oldu. Bir takim degisiklikler olabilir. Yarin Umut Meras olmayacak. Orta sahada degisiklik olabilir." yanitini verdi.

Günes, son olarak, "Isviçre ve Türkiye’nin en kötü ikinci sira için oynamasi gerekiyordu. Isviçre’nin 2. olma sansi var ama biz son sansimizi kullanacagiz. Isviçre ve Türkiye, Italya’nin ardindan daha iyi bir takim görüntüsü verse de Galler ikinci sirada yer aliyor. Güzel bir maç bekliyorum. Biz de kazanmak için oynayacagiz." yorumunu yapti.

- Çaglar Söyüncü: "Iki maçta 5 gol yemek üzüntü verici"

Milli futbolcu Çaglar Söyüncü, ilk iki maçi kaybettikleri için çok üzgün olduklarini, Isviçre maçini kazanarak 3 puan almak istediklerini söyledi.

"Bu durumda oldugumuzdan dolayi çok üzgünüz, bizi sevenleri, halkimiza böyle bir sonuç verdigimiz için üzgünüz." sözlerini kullanan Çaglar, "Ama son maçimiz var, son maçta en iyi sekilde, bize yakisan sekilde 3 puan alip, devam edersek de böyle devam etmek istiyoruz. Turnuvayi kapatmak gerekirse de böyle kapatmak istiyoruz, son sansimiz yarin. Hepimiz üzgünüz ama yarin yeni bir sans ve maç var. Bunun için bugünden sonra son antrenmani yapip yarinki maça çikacagiz." ifadelerini kullandi.

Çaglar, "Takimimizda en güvendigimiz bölgelerden biri savunmamizdi. 'Türk duvari' deniliyordu ancak iki maçta 5 gol yedik. Bunun sebepleri sana göre neydi?" sorusuna ise su cevabi verdi:

"Bunu daha önce de dile getirmistim, sadece biz iki kisinin yaptigi defansla ön plana çikmak istemedigimizi söylemistim, takim halinde iyi defans yapmak önemli. Tabii ki defans oyuncusu olarak iki maçta 5 gol yemek üzüntü verici, buradan dogru elestirileri alip daha iyi sekilde yolumuza devam etmek istiyoruz Hem bireysel olarak hem takim halinde ayni sekilde dogru elestiriler alip yolumuza devam etmek istiyoruz."

Milli futbolcu, Galler maçinin son dakikasinda yenen golle ilgili gelen bir soruyu ise, "Her maçimizdan sonra öz elestiri yapiyoruz, bence öz elestiri yapmasak buralara bile gelemezdik. Biz her zaman hocamizla ve takim arkadaslarimizla hatalarimizi, neleri eksik yaptigimizi konusan bir takimiz, son dakikalarda benim uyarim orada göze çarpmis ama kimse istemezdi böyle bitsin ya da hata yapsin. O an benim söyledigim sey gibi çikmis ama öyle bir sey yok hepimiz bu takimin bir parçasiyiz hiç birimizin hiç birimizden fazlasi yok." seklinde yanitladi.

Kaynak: AA