Galatasaray'da Mustafa Cengiz Dönemi Sona Eriyor

Sarikirmizili kulüpte 2018'in ocak ayinda baskanliga seçilen Mustafa Cengiz, yarin yapilacak seçimle görevini devredecek Galatasaray, Mustafa Cengiz döneminde futbolda 4, kadin basketbolda 1 kupa kazandi.

Galatasaray Kulübü Baskani Mustafa Cengiz, yaklasik 3,5 yil süren görevini yarin seçilecek yönetime devredecek.

Sari-kirmizili kulüpte 20 Ocak 2018'de 100. dönem yönetiminin belirlendigi olaganüstü seçimli genel kurulda mevcut baskan Dursun Özbek ile yarisan Cengiz, bin 623'e karsi bin 703 oy alarak Galatasaray'in 37. baskani oldu.

Göreve gelir gelmez finansal fair-play ile ilgili sorunlarla mücadele eden ve UEFA ile sik görüsmeler gerçeklestiren Mustafa Cengiz yönetimi, sezon sonunda futbolda Süper Lig sampiyonlugu yasadi. Sari-kirmizili kulüp, kadin basketbolda da FIBA Avrupa Kupasi'ni kazandi.

Ocak ayindaki seçimden önce normal zamaninda olagan genel kurula gitme sözü veren Mustafa Cengiz, Mayis 2018'de olagan seçimli genel kurulda bir kez daha baskanlik mücadelesi verdi. Kurul listesinde birçok degisiklik yapan Cengiz, 2 bin 525 ol alarak Dursun Özbek, Ozan Korkut ve Ali Fatinoglu'nu geride birakarak 101. dönem baskanligina seçildi.

Girdigi ikinci seçimde güvenoyu alan Cengiz baskanligindaki Galatasaray, 2018-2019 sezonunda futbolda üst üste 2. kez sampiyonluga ulasti. Ayni sezon Ziraat Türkiye Kupasi'ni ve TFF Süper Kupa'yi da alan sari-kirmizililar, önemli bir basariya imza atti.

Cengiz döneminde Galatasaray Kadin Voleybol Takimi 2017-2018 sezonunda CEV Sampiyonlar Ligi'nde dördüncü, bu sezon ise CEV Kupasi'nda ikinci oldu.

Futbolda alinan kupalara ragmen futbol disi branslarda basarisiz olunmasi, özellikle bu sezon erkek basketbolda küme düsmekten son haftalarda kurtulmalari nedeniyle Mustafa Cengiz yönetimi büyük elestirilere maruz kaldi.

- Futbolda tek teknik direktör

Mustafa Cengiz, bin 246 gün süren baskanligi döneminde futbolda sadece Fatih Terim ile çalisti.

Sari-kirmizili kulübün baskani, Dursun Özbek döneminde Aralik 2017'de 4. kez göreve getirilen Fatih Terim ile çalismaya devam etti. Galatasaray, bu sürede futbolda 4 kupa kazandi.

Cengiz, baskanligi döneminde birçok kez sorun yasadigi ve kamuoyu önünde polemiklere girdigi Terim ile görev süresinin son bölümünde yola devam etmeme karari aldi. Mustafa Cengiz, sezonun bitmesi ve seçime gidilmesinden dolayi yeni bir teknik adamla anlasmadi.

- Ibrasizlik ve mahkeme süreçleri

Mustafa Cengiz, 2019'daki mali genel kurulda idari açidan ibra edilmemesi nedeniyle uzun süre davalarla ugrasmak zorunda kaldi.

Yaptigi açiklamalar, üye alimi süreçlerinde yasananlar gibi birçok olaydan dolayi bazi üyelerin tepkisini çeken Mustafa Cengiz, 2019'da düzenlenen ve tartismali geçen mali genel kurulda idari açidan ibra edilmedi. Tüzük geregi seçime gitmesi gereken ve yeniden aday olamayacak Mustafa Cengiz ile bazi yöneticiler, konuyu mahkemeye tasidi. Yürütmeyi durdurma karari aldirarak seçimi erteleyen Cengiz yönetimi, sonrasindaki davalar sonucunda da ibrasizligi iptal ettirdi.

Yönetim kurulu, davalari kazansa da kulüp içindeki elestirilerden kurtulamadi.

- Riva ve Florya projeleri, Kemerburgaz arazisi

Galatasaray Kulübünün Riva ve Florya'daki arazilerinin degerlendirilmesi için Dursun Özbek döneminde baslayan projeler, Mustafa Cengiz döneminde de devam etti.

Riva arazisinin degerlendirilmesi için insaat süreci baslarken, Florya'nin degerlendirilmesi için gereken Kemerburgaz'da yeni tesisin insa edilmesi ise gecikti. Bu nedenle Florya arazisinin durumu yeniden yapilandirildi.

Kemerburgaz'da kulübe tahsis edilen arazideki maden ruhsatini elinden bulunduran kisinin tahliye etmemesinden dolayi ayri bir mahkeme süreci basladi. Uzun süren ugraslar sonunda açilan davalar kazanilirken, insaat süreci yeni gelecek yönetim döneminde baslayabilecek.

Mustafa Cengiz yönetimi ayrica Galatasaray Adasi ile ilgili mahkeme süreçlerinde de sona yaklasti.

- Transferde yaklasik 20 milyon avro kar

Galatasaray Kulübü, Mustafa Cengiz yönetiminde futbolcu alim satimlarda yaklasik 20 milyon avro kar elde etti.

UEFA ile finansal fair play anlasmasi imzalayan Galatasaray, transferde elde ettiginden fazla bonservis harcamasi yapamadi.

Sari-kirmizililar, Cengiz döneminde 40'a yakin futbolcu transfer ederken, 30'a yakin oyuncuyla da yollarini ayirdi. Galatasaray, söz konusu oyunculardan yaklasik 60 milyon avro gelir elde etti. Sari-kirmizililar, bonservis ücreti olarak 40 milyon avro harcadi.

Cengiz döneminde Galatasaray, Badou Ndiaye'den 16 milyon, Ozan Kabak'tan 11 milyon, Garry Rodrigues'ten 9 milyon, Bafetimbi Gomis'ten 6 milyon, Fernando Reges'ten 4,5 milyon, Luis Pedro Cavanda'dan 2,4 milyon, Maicon'dan 1,7 milyon, Lionel Carole'dan 750 bin avro bonservis geliri elde etti.

Galatasaray, Mbaye Diagne'nin farkli takimlara kiralanmasindan yaklasik 5 milyon avro, Ryan Babel'in kiralanmasindan 1,5 milyon, Kostas Mitroglou'ndan ise 1,25 milyon avro kazandi.

Cengiz döneminde Mbaye Diagne'ye 13 milyon, Christian Luyindama'ya 8 milyon, Emre Akbaba ve Marcao'ya 4'er milyon, Yuto Nagatomo'ya 2,5 milyon, Valentine Ozornwafor'a 300 bin avro bonservis ücreti ödendi.

Galatasaray, Mustafa Muhammed, Henry Onyekuru, Jean-Michael Seri, Florin Andone, Mario Lemina, Emre Mor, Steven N'Zonzi, Marcelo Saracchi'nin kiralanmasi için 7 milyon avroyu bulan kiralama ücreti verdi.

- Erkek basketbolda kriz

Galatasaray Erkek Basketbol Takimi, 2020-2021 sezonunda sikintili bir süreç geçirdi.

Mustafa Cengiz döneminde basarili bir grafik sergileyemeyen sari-kirmizili ekip, ING Basketbol Süper Ligi'nde bu sezon kümede kalma mücadelesi verdi.

Sezona Ertugrul Erdogan yönetiminde giren Galatasaray, Avrupa'ya erkan veda edilmesi ve kötü gidisin ardindan Ömer Ugurata'ya emanet edildi. Çok sayida yabanci oyuncu transfer edilmesine ragmen sezon boyunca küme düsme hattinda bulunan Galatasaray'da son olarak Ekrem Memnun göreve getirildi.

Ekrem Memnun yönetiminde çikis yakalayan sari-kirmizililar, normal sezonunun bitimine 1 maç kala ligde kalmayi garantiledi.

- Ciddi saglik sorunlari yasadi

Mustafa Cengiz, baskanliginin son 1 yillik bölümünde ciddi saglik sorunlariyla mücadele etti.

2020 yilinin ilk aylarinda rahatsizligi ortaya çikan Mustafa Cengiz, beyninden ve midesinden bir dizi operasyon geçirdi. Cengiz, bu süreçte uzun süre tedavi gördü.

Kaynak: AA