Çin'in Kurmakta Oldugu Uzay Istasyonuna Gönderdigi Astronotlar Hedefe Ulasti

Çin'in Dünya yörüngesinde kurmakta oldugu uzay istasyonuna gönderdigi 3 kisilik astronot ekibinin istasyonun ana parçasi olan çekirdek modüle vardigi bildirildi.

Çin haber ajansi Sinhua'nin haberine göre, astronotlari tasiyan Sincou-12 (Ilahi Gemi-12) uzay mekigi, sabahki firlatisin ardindan uzay istasyonunu çekirdek modülü Tienhi'ya (Göksel Uyum) demirledi.

Astronotlar Nie Haising, Liu Boming ve Tang Hongbo, mekikten modüle girerek seferi sonlandirdi.

Yerel saatle 18.48'de (TSI 11.48) modüle giris yapan astronotlar, kurulmakta olan uzay istasyonunun ilk misafirleri oldu.

Astronotlarin, gelecek yil gönderilmesi planlanan iki laboratuvar modülü için çesitli çalismalar ve deneyler yürütmek, ekipmani test etmek ve istasyonun genislemesi için hazirlik yapmak için modülde 3 ay kalmasi planlaniyor.

Sencou-12 uzay mekigi, yerel saatle 09.22’de (TSI 04.22) Uzun Yürüyüs-2F roketiyle Gobi Çölü'ndeki Ciukuan Firlatma Merkezi'nden firlatilmisti.

Mekigin 4 ila 6 saat içinde Dünya yörüngesinde bir dizi ayarlama yaparak istasyonuna demirleyecegi bildirilmisti.

- Çin'in uzay istasyonu kurma plani

Çin, ABD'nin uzay arastirmalari alaninda is birligini yasaklamasi ve Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) programina katilimini engellemesi nedeniyle 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalismalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan olusan istasyon tamamlandiginda, Rusya'nin artik faal olmayan Mir Uzay Istasyonu ile yaklasik ayni boyutlarda olacak.

Çin, Tienhi (Göksel Uyum) adi verilen istasyonun çekirdek modülünü 29 Nisan'da firlatmisti. Ardindan 29 Mayis'ta Tiencou-2 (Gök gemisi-2) kargo mekigi ile istasyona bir ikmal seferi düzenlenmisti.

Çekirdek modüle ek olarak "Vintien" (Gökleri Aramak) ve "Mingtien" (Gökleri Düslemek) adlarini tasiyan laboratuvar modülleri de 2022'de uzaya yollanacak.

Ana iskeletin olusmasinin ardindan, sonraki yillarda "Süntien" (Gökleri Dolasmak) adi verilen uzay teleskobu, ayri bir modül olarak istasyona eklenecek.

"Tiengong" (Göksel Saray) adi verilen istasyonun 2022'de tamamlanabilmesi için 4 insanli sefer ve 4 kargo seferi yapilmasi planlaniyor.

Kaynak: AA