13 Yasindaki Tuncay Efe Hankulu, Ampute Futbol Süper Lig Maçlarina Çikmanin Sevincini Yasiyor Açiklamasi

'Benden yasça büyük sporcu agabeylerimle birlikte oynamak çok güzel bir duygu. Özellikle küçük de olsa takima bir fayda sagladigim anlarda çok iyi hissediyorum' 'Salgin döneminde verilen uzun aradan sonra sahaya ilk çiktigimda, özgürlük ve mutluluk duygusunu tekrar yasamak çok iyi geldi' Ampute Futbol Milli Takimi Teknik Direktörü Osman Çakmak: 'Tuncay Efe, gelecek vadeden, futbolu seven ve takiminin nese kaynagi olan genç bir sporcu kardesimiz'

SINEM ER - Türk Silahli Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi Engelliler Spor Kulübü Ampute Futbol Takimi'nda forma giyen Tuncay Efe Hankulu, 13 yasinda olmasina ragmen Ampute Futbol Süper Lig'de kendinden büyük yasta sporcularla maçlara çikiyor.

Gelecegin basarili sporcu adaylari arasinda gösterilen Tuncay Efe Hankulu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ampute futbola baslamayi kendisi için bir dönüm noktasi gördügünü, engelinin futbol oynamasina mani olmadigini ve milli formayi terletmek istedigini söyledi.

Henüz 5 yasindayken üçüncü kattaki evlerinin balkonundan düstügünü ve sol bacagini kaybettigini anlatan Tuncay Efe, "Geçirdigim kaza sonrasi ailem hayatta kalmama sevinmisler ama bacagimi kaybetmeme çok üzülmüsler. Bu durum benim için de bir engeldi ama ampute futbola basladiktan sonra daha farkli düsünmeye basladim. Bakis açimin degismeye basladigini fark ettim. Futbol, zor zamanlarimda, moralim bozuldugunda beni mutlu ve teselli eden bir spor. Ailem de bu sporun bana çok iyi geldigini düsünüyor. Antrenmanlarima getirip, götürüyorlar. Hafta içi 3-4 gün antrenmanim oluyor. Antrenmandan sonra evde biraz dinlenip ders çalisiyorum. Benden yasça büyük sporcu agabeylerimle birlikte oynamak çok güzel bir duygu. Özellikle küçük de olsa takima bir fayda sagladigim anlarda çok iyi hissediyorum. Takimda ortak bir sevinç yasandiginda, alkislandigimda, gol attigimizda çok heyecanlaniyorum. 'Evet ben devam etmeliyim, benim yolum futboldan geçiyor.' diyorum." ifadelerini kullandi.

Ampute futbolla tanistiktan sonra yeni hedeflerinin olustugunu dile getiren genç sporcu, milli takimda yer alabilmeyi çok istedigini vurgulayarak, "Ampute futbola uzun yillar hizmet edecegim. Iyi ki ampute futbol var. Eger olmasaydi, Efe olarak ne yapabilirdim bilmiyorum. Simdi agabeylerim gibi hedeflere sahibim. Gelisimimi takip eden hocalarim ve bir bedel ödeyen gazi agabeylerimi örnek alarak, bu formayi giymeye devam edecegim. Egitimime çok önem verecegim. Ayni zamanda da futbol oynayip, benden sonra gelecek engelli kardeslerimin hepsine rol model olmak için çok çalisacagim. Annem ve babamin da bu konuda çok destegi var. Engellilerin aileleri çocuklarina destek olmali." seklinde konustu.

- "Özgürlük ve mutluluk duygusunu tekrar yasamak çok iyi geldi"

"Salgin döneminde verilen uzun aradan sonra sahaya ilk çiktigimda, özgürlük ve mutluluk duygusunu tekrar yasamak çok iyi geldi." açiklamasinda bulunan Tuncay Efe, su görüslerini aktardi:

"Futbolu çok seviyorum ama derslerimi de aksatmiyorum. Derslerim çok iyi. Salgin döneminde çok uzun süre evde oldugumuz halde derslerime çalismaya devam ettim. Takdir alan bir ögrenciyim. Salgin sürecinde zaman zaman kapanmalar olunca ara vermek zorunda kaldik. Canimin sikildigi zamanlarda kitap okudum ve çok fazla futbol maçi izledim. Tekrar her sey normale döndügünde futbolu, sahayi ne kadar özledigimi daha çok anladim. Ileride de sporla ilgili kariyerimi sürdürmek istiyorum. Mesela sporcu agabeyim Hakan Çalhanoglu'nu çok seviyorum. Hem kisiligini hem de sporculugunu örnek aliyorum. Onun gibi olmak istiyorum. Hedefim, milli takima seçilmek ve basarili bir futbolcu olabilmek. Ülkeme hizmet etmek ve benden sonraki arkadaslara umut vermek istiyorum. Normal hayatta ufak bir seyde morali bozulan insanlara da su mesaji vermek istiyorum; hayatta hiçbir sey engel degildir."

- Çakmak: "Spor yapmayan engelli kardesimiz kalmasin istiyoruz"

Tuncay Efe'yi takip eden ve basarili bir sporcu olacagina inandigini söyleyen Ampute Futbol Milli Takimi Teknik Direktörü Osman Çakmak, "Her engelli kardesimizin hem psikolojik hem de sportif açidan profesyonel bir sporcu olmasi için çabaliyoruz. Tuncay Efe, gelecek vadeden, futbolu seven ve takiminin nese kaynagi olan genç bir sporcu kardesimiz. Efe kardesimiz gibi diger engelli kardeslerimizi de kazanmak, var olan bir engeli, engel olarak görmemeleri adina onlara yardimci olmak istiyoruz. Tüm sporcu kardeslerimizi izliyor, notlarimizi aliyor, eksiklerimizi fark ediyoruz. Daha iyisini nasil yapabiliriz, bunun üzerine çalisiyoruz. Spor yapmayan engelli kardesimiz kalmasin istiyoruz. Futbolcu kardeslerimizle hep iletisim halindeyiz. Bizleri tribünde görmek onlari mutlu ediyor. Maçlardan sonra sohbetler, degerlendirmeler yapiyoruz. Engelli kardeslerimizin hayatlarina dokunmak istiyoruz." degerlendirmesinde bulundu

Türk Silahli Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi Engelliler Spor Kulübü Ampute Futbol Takimi Antrenörü Yusuf Yildiz ise Tuncay Efe'yi ileride ses getirecek bir sporcu olarak gördügünü dile getirerek, "Efe, ayagina çok hakim ve gelismekte olan bir sporcu. Futbola aç oldugunu söyleyebilirim. Onu tesvik etmek için maçlarda oynatiyoruz. Onun gibi 18 yas altinda dört sporcumuz var. Diger takimlarin ve kendi takimlarinin ortamlarini görmeleri, oyunlari izlemeleri için onlari motive ediyoruz. Efe yasitlari gibi evdeyken abur cubur tüketen bir sporcuydu ancak su an geldigimiz noktada beslenmesine ve egitimine çok dikkat ediyor. Bos zamanlarini nasil daha iyi geçirebilecegine çok önem veren bir sporcumuz oldu. Ampute Futbol Süper Ligi'nin en genç ve yetenekli sporcularindan Efe'nin takimla uyumu da çok iyi." seklinde görüs belirtti.

Kaynak: AA