Stat Çimlerine 35 Yildir Gözü Gibi Bakiyor

Yeni Ordu Stadi'nda görevli 61 yasindaki Hasan Pasli, saha zemini ve çimlerin bakimini özenle sürdürüyor Hasan Pasli: 'Saha zemini ne fazla sert, ne de fazla yumusak olacak. Zemin normal bir sporcunun oynayabilecegi bir saha olmasi gerekiyor. Iyi bakimi yapilan saha sporcu sakatlanmasini önler'

HAYATI AKÇAY - Ordu'da görev yapan 61 yasindaki çim sorumlusu Hasan Pasli, 35 yildir araliksiz çalistigi statlarin çimlerine gözü gibi bakarak, futbolun rahat oynanabilmesi için çaba sarf ediyor.

Daha önce Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadi'nda yaklasik 12 yil çalisan, ardindan Ordu'ya gelerek 19 Eylül Stadi'nda çimlerin bakimini yapan Hasan Pasli, yaklasik bir yildir da Yeni Ordu Stadi'nda görevini sürdürüyor.

Pasli, düzenli sekilde çimlerin biçilmesi, sulanmasi, gübrelenmesi ve ilaçlanmasi gibi çalismalari yürütüyor.

Her gün stada gelen Pasli, zaman zaman da elleriyle çimleri kontrol ediyor. Pasli, görev yaptigi statlarda sehrin takimlarinin basarilara ulasmasinda da önemli paya sahip.

- "Iyi bakimi yapilan saha sporcu sakatlanmasini önler"

Ordu Gençlik ve Spor Il Müdürlügü çalisani çim sorumlusu Hasan Pasli, AA muhabirine, bu ise ilk defa 1986 yilinda basladigini söyledi.

Sahalarin bakiminin önemine deginen Pasli, "Saha zemini ne fazla sert, ne de fazla yumusak olacak. Zemin normal bir sporcunun oynayabilecegi bir saha olmasi gerekiyor. Iyi bakimi yapilan saha sporcu sakatlanmasini önler. Çok iyi bakilan sahada sporcularin zemin kaynakli sakatlanmasi mümkün degildir." dedi.

Pasli, çimlerin bakimlarina iliskin de bilgiler vererek, "Özellikle mevsimlere göre çimlerin bakimlari çok önem arz ediyor. Zamaninda bakimi yapilmayan zeminler çok erken bozulma yapiyor ve futbolun oynanmasi mümkün olmayabiliyor. Çimlerin normal seviyede kesilmesi de çok önemli. Ayrica çimlerin kök havalandirma islemleri yine siklikla tekrarlanmalidir. Ara kumlama ve gübreleme islemleri çim bakiminda son derece önemli." diye konustu.

- "Bu is özveri istiyor"

Çim bakiminin özveri istediginin altini çizen Pasli, söyle konustu:

"Bu isi yapiyorsan stattan bir yere ayrilmayacaksin. Sürekli zemini kontrol ederek çimin ihtiyaçlari giderilmelidir. Sulama ihtiyaci varsa o yapilmali. Çimler uzamissa kesilmeli. Çim ilaca ihtiyaç duyuyorsa onu atacaksin. Bazen yabanci otlarla mücadele edeceksin. Özellikle çim ilaçlarinin dozu iyi ayarlanmali. Çimler bir çocuk gibidir. Sahayi sürekli gözlemlemek gerekiyor. Ilgini çektigin an hemen gerilemeye baslar. Bu yüzden çimden elimizi çekmiyoruz."

Pasli, çim bakiminda ocak-subat ve temmuz-agustos dönemlerinin önemli olduguna dikkati çekerek, özellikle bu dönemlerdeki bakimin düzenli ve eksiksiz yapilmasi gerektigini aktardi.

- "Isin inceliklerini isteyenlere ögretmek isterim"

Pasli, 35 yildiri bu isi araliksiz yaptigini, gücünün yettigi kadar da bu görevini sürdürmek istedigini ifade ederek, "Isin inceliklerini isteyenlere ögretmek isterim. Bu isin çok teknik özellikleri var. Disaridan göründügü gibi degil. Bu is ayrica çok maliyetli is. Artik bütün kulüpler sporcu sagligi nedeniyle bu ise çok önem veriyor." yorumunu yapti.

Isinin hafife alinmayacak kadar önemli oldugunun altini çizen Pasli, "Kulüpler bir futbolcuya milyon dolarlar harcama yapiyor. O futbolcu sakatlandigi zaman bir kaç hafta oynayamiyor. Dolayisiyla futbolcuyu yetistiren de oynatan da sahadir. Bakimsiz bir saha zemini hem kulübü zarara ugratir hem de sporcu sagligini olumsuz etkiler. Sahalarin düzenli bakimi için bizim gibi insanlara ihtiyaç var. Futbol, Türkiye'de önemli bir sektör. Bu is için yeni insanlarin da yetismesi gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA