Esnafin Gururu Engelli Sampiyon

16 Mayis tarihleri arasinda Uluslararasi Para Badminton turnuvasinda çift erkeklerde 33 ülke 155 sporcunun katildigi müsabakada sampiyon olan Sedat Tümkaya, Isparta esnafinin gururu oldu.

Kategorisinde 8 yildir Türkiye sampiyonu olan ve Avrupa 2.’ligi ve dünya 5.’ligi bulunan Tümkaya, ayni zamanda esnaflik yapiyor. Yöresel lezzetler dükkani bulunan Milli Badmintoncu, antrenmanlariyla birlikte ticaretini de sürdürüyor.

Asla pes etmedi, sürekli mücadele etti

Dogustan sag bacagi digerinden kisa olan Milli Badmintonu Tümkaya, 14 yil boyunca geçirdigi 30 ameliyatin ardindan basladigi badminton sporunda kazandigi basarilariyla göz dolduruyor. Henüz 8 aylikken ilk ameliyatini olan ve 12 yil boyunca bacaginin uzatilmasi ve bilegindeki eksikligin giderilmesi için 30’un üzerinde ameliyat geçiren Sedat Tümkaya’nin iki bacagi arasindaki 16 santimlik fark 6 santime indi. Sedat Tümkaya, 2008 yilinda sona eren ameliyatlarin ardindan 2011 yilinda badminton sporu ile tanismis ve o tarihten itibaren dereceleriyle gögsümüzü kabartiyor.

KOSGEB destegiyle isyerini açti

Hem ticaretini yapiyor hem de aktif spor hayatini sürdürüyor. Isparta Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen’in de kendisine verdigi destekten dolayi tesekkür eden Milli Badmintoncu Tümkaya, “Aldigimiz altinlarla bizi cesaretlendirdi bir sonraki müsabakalar için. Daha hirsli bir sekilde çalisacagiz. Öncelikle ben bu gururu yasamama ve yasatmama vesile olan hocalarima çok tesekkür etmek istiyorum. Onlar olmasa yapamazdik zaten bu basarinin arkasinda sadece Sedat Tümkaya yok hocalar var, aile var, il müdürü var, baskan var herkes var. Sesimi duyan herkes bu basarida emegi vardir muhakkak. Esnaf olarak bu is zor oluyor biraz yani sponsor arayisi bir zamandir bulamadigim için mecburen bir yol düsünmem gerekiyordu kendi isletmemi açtim KOSGEB destegi ile orada ki kazançla bir sekilde tingir mingir da olsa ilerlemeye çalisiyorum. Zor oluyor tabi sabah oradayiz aksam buradayiz kolay degil ama Türkiye’de zaten çogu sey zor. Bizde zoru seviyoruz zoru basarmayi seviyoruz. Elimizden geleni yapacagiz” dedi.



"Hedefim Olimpiyatlara katilmak"

Hedefinin dünya derecesi ve olimpiyatlar oldugunu söyleyen Milli Badmintoncu Tümkaya, “Hedefim zaten her yerde söylüyorum baskanla da dile getirdim bu gün. Hedefim kesinlikle dünyada ilk 3’e girmek ve olimpiyatlara gitmek. Tabii her sporcunun hedefidir, olimpiyatlara gitmek Bende olimpiyatlara gidip orda bir derece almayi istiyorum çok istiyorum hem de. Baskanda dile getirdi zaten büyük bir gurur. Istiklal marsini orada okutmak, bayragimizi en tepede dalgalandirmak kadar gurur verici bir sey yoktur. O duyguyu anlatacak kelimede yoktur zaten hedefim kesinlikle olimpiyatlara katilmak dünyada ve Avrupa’da derece elde etmek bununla beraber benimle birlikte ayni engeli tasiyan insanlara da umut olabilmek onlari da spora çekebilmek hayata baglayabilmek onlarin arasinda da dünya sampiyonu çikabilir olimpiyata gidecek sporcu çikabilir bunu da saglamak buna özgürlük saglamak kesinlikle, benim dünya siralamam 30 önümde çok rahat 15 belki de 20 sporcu çikarabilirim çok rahatlikla yenebilecegim ama söyle bir durum var sene de 10 turnuva oluyorsa ben bunun 2’sine katiliyorum.

“Engelimiz varken engeli kaldirmaya çalisiyoruz”

10 da 10 yapan sporcular var benden daha kötü performans göstermelerine ragmen puan yani tamamen müsabakaya katilsaniz gruptan çiksaniz puan alsaniz bile sayi alsaniz bile puan aliyorsunuz bu da otomatikman sizi ön siralara atiyor. Bu ön siralara atmak ne demektir. Avrupa sampiyonasinda dünya sampiyonasinda sizin seri bas olmanizi sagliyor seri basi da sizi yari finallere atiyor. Eklemek istedigim sey su imkânsizliktan imkan üretmeye çalisiyoruz. Engelimiz varken engeli kaldirmaya çalisiyoruz. Insanlarin bize engelliye de destek olmasini istiyoruz. En büyük istegimiz arzumuz budur” diye konustu.

Kaynak: İHA