Kis Sporlarindaki Basarilariyla Dikkati Çeken Oglago Ailesinin Genetik Yatkinligi Arastiriliyor

MSÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Ömer Kaynar: 'Genetik test sonuçlarina göre dayaniklilikla ilgili bir yetenekleri varsa, bu aile mensuplarinin daha fazla isin içine girmelerini isteyecegiz'

Mus Alparslan Üniversitesi (MSÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Ömer Kaynar, kayakli kosu, biatlon ve alp disiplini dallarinda katildiklari hem ulusal hem de uluslararasi birçok sampiyonada basarili olan Oglago ailesindeki sporcularin genetik yatkinliklarinin belirlenmesi için çalisma baslattiklarini duyurdu.

Bu kapsamda MSÜ Aile Sagligi Merkezine götürülen sporculardan alinan kan örnekleri, gerekli testlerin yapilmasi için Istanbul Üsküdar Üniversitesine gönderildi.

Kaynar, gazetecilere yaptigi açiklamada, Oglago ailesinin kayak sporunda uluslararasi basari elde eden birçok sporcu yetistirdigini söyledi.

Ailedeki bazi sporcularin onlarca kez milli takim formasi giydigini, bazilarinin Türkiye rekorlari kirdigini, altin madalyalar kazandigini anlatan Kaynar, söyle konustu:

"Sporculardan Sabahattin Oglago, 2 kez Türkiye rekoru kirmis, 175 kez ülkemizi temsil etmis, balkanlarda 8 birincilik elde etmistir. Üniversitemizin ögrencisi olan Ahmet Oglago da 125 kez milli formayi giymistir. Bu kadar basarili olan ailenin performansinin genetik bir alt yapidan mi kaynaklandigi, yoksa tesadüf mü oldugu merak konusu. Biz de bunu ögrenmeye çalisiyoruz. Genetik testler, kisinin ugrastigi spor bransina en yatkin olabilecegi özelliklere iliskin ipuçlarini bize vermektedir. Bu yüzden genetik testler çok önemli. Ailede 30'un üzerinde sporcu kayakla ugrasiyor ve yeni gelen nesiller de var. Bu aile ilimizde kayak sporunun basarisini sirtliyor. Bu nedenle çalismayi anlamli bulduk."

Ilk defa bir ailenin genetik alt yapisini incelemeye yönelik çalisma baslattiklarini aktaran Kaynar, "Genetik test sonuçlarina göre dayaniklilikla ilgili bir yetenekleri varsa, bu aile mensuplarinin daha fazla isin içine girmelerini isteyecegiz. Bu aileye sporla ilgili tesviklerin verilmesi gerekecek. Oglago ailesini spora daha fazla tesvik ederek ilimizi daha iyi temsil etmelerini isteyecegiz." ifadelerini kullandi.

Milli sporcu Samet Oglago ise "2011 yilina kadar sporcuydum ve 50'nin üzerinde uluslararasi müsabakaya katildim. Üniversiteden sonra antrenörlüge geçtim. 2011-2021 yillari arasinda 100'ün üzerinde uluslararasi müsabakada Biatlon Mili Takim Antrenörü olarak görev aldim. Bizim ailenin bütün gençleri kayak sporuyla ugrasiyor. Insallah kendimiz gibi milli sporcular yetistirecegiz. Bugün Mus Alparslan Üniversitesinde kan testi verdik. Insallah sonucunda olumlu seyler ortaya çikar." seklinde konustu.

Kaynak: AA