Kayak Sporunun Bel Kemigi Oglago Ailesinden Genetik Test Alindi

Türkiye’yi ulusal ve uluslararasi kayak yarislarinda birçok basariyla temsil eden Oglago ailesinden 30 sporcuya genetik test çalismasi yapildi.

Mus Alparslan Üniversitesi (MSÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Ömer Kaynar’in girisimleri sonucu kayakli kosu, biatlon ve alp disiplini bransinda birçok basariya imza atan Oglago ailesi için genetik arastirma baslatildi. MSÜ Kampüsü Aile Sagligi Merkezine gelerek kan testi veren aile bireylerinin spordaki basarilarinin genetik olup olmadigi arastiriliyor. Test için Istanbul Üsküdar Üniversitesine gönderilen numune sonuçlarinin bir ay içerisinde belli olmasi bekleniyor.

“Aile mensuplarinin uluslararasi düzeyde birçok basarisi bulunuyor”

Yapilan akademik çalismayla ilgili gazetecilere açiklamalarda bulunan MSÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Ömer Kaynar, Oglago ailesinin kayak sporunda uluslararasi basari elde eden birçok sporcu yetistirdigini söyledi.

Türkiye’yi uluslararasi arenada temsil eden Oglago ailesinin basarilarina deginen Kaynar, “Bunlardan kisaca bahsetmek gerekirse Sabahattin Oglago, 4 Kis Olimpiyatina katilmis, 2 kez Türkiye rekoru kirmis, 175 kez ülkemizi temsil etmis, Balkanlarda 7-8 kez birincilik elde etmistir. Yine su anda aktif spor yapan Amed Oglago, uluslararasi kayak sampiyonalarinda birçok kez basari elde etmistir. Mus Alparslan Üniversitesinin ögrencisi olan Amed, ayni zamanda 125 kez de milli formayi giymistir. Burhan Oglago, Ömer Yusufoglu, Emrah Oglago, Tahsin Oglago ve yine buna benzer birçok sayamadigimiz ayni aile mensuplari uluslararasi düzeyde birçok basari elde etmistir” dedi.



“Bu aile kayak sporunun basarisini sirtliyor”

Dünyada bilimsel literatür incelediginde bu tür çalismalara pek rastlanmadigini kaydeden Kaynar, “Tabi bu kadar basarili olan bir ailenin acaba basarisinin genetik bir alt yapidan mi kaynaklaniyor, yoksa tesadüfi olarak mi bu spora baslamislar bu isin merak konusu. Biz de bunu ögrenmeye çalisiyoruz. Genetik testler aslinda kisinin ugrastigi spor bransina en yatkin olabilecegi ipuçlari bize vermektedir. Bu yüzden genetik testler çok önemlidir. 30’un üzerinde sporcu bu kayakla ugrasiyor ve simdi yeni gelen nesiller de var. Dolayisiyla bu 30 yildan fazladir devam ediyor. Bu aile ilimizde kayak sporunun basarisini sirtliyor. Bu yüzden bunu anlamli bulduk” ifadelerini kullandi.

“Ilk defa bir ailenin sporda genetik alt yapisini incelemeye yönelik bir çalisma yapildi”

Uluslararasi düzeyde böyle bir çalismanin daha önce yapilmadigini anlatan Kaynar, alanlarinda ilk defa böyle bir çalisma yapildigini ve ilk defa bir ailenin genetik alt yapisini incelemeye yönelik çalisma baslattiklarini belirtti.

Mus Alparslan Üniversitesi gibi Anadolu cografyasinda olan bir üniversitenin genetik çalismasini üstlenmesinin ayrica çok önemli bir görev oldugunu vurgulayan Dr. Kaynar, konusmasini söyle sürdürdü:

“Genetik test sonuçlarina göre, dayaniklilikla ilgili bir yetenekleri varsa bu aile mensuplarinin daha fazla bu isin içerisine girmesini isteyecegiz. Bu aileye sporla ilgili tesviklerin verilmesi gerekecek, bu aileyi daha fazla spora tesvik etmemiz gerekecek ve il düzeyinde veya federasyon düzeyinde ya da uluslararasi düzeyde destek istemis olacagiz. Bu, Oglago ailesini aslinda spora yeniden daha da tesvik ederek ilimizi daha iyi bir sekilde temsil etmelerini isteyecegiz.”

“Bizim ailenin hemen hemen bütün gençleri kayak sporuyla ugrasiyor”

Genetik arastirmasi yapilan Oglago ailesinden milli sporcusu Samet Oglago ise Biatlon Milli Takim Antrenörü oldugunu belirterek, “2011 yilina kadar sporcuydum ve 50’nin üzerinde uluslararasi müsabakaya katildim. Üniversiteden sonra antrenörlüge geçtim. 2011-2021 yillari arasinda 100’ün üzerinde uluslararasi müsabakalarda Biatlon Mili Takim Antrenörü olarak görev aldim. Bizim ailenin hemen hemen bütün gençleri kayak sporuyla ugrasiyor. Kayakli kosu, biatlon, alp disiplini. Insallah kendimiz gibi milli sporcular yetistirecegiz. Bugün Mus Alparslan Üniversitesinde kan testi verdik. Insallah bu kan testi sonucunda olumlu seyler ortaya çikar ve bundan sonraki sporcular içinde örnek teskil etmis oluruz” diye konustu.

Kaynak: İHA