2021 Arzum Türkiye Kadinlar Satranç Sampiyonasi Finali, Çorum'da Basladi

2021 Arzum Türkiye Kadinlar Satranç Sampiyonasi final müsabakalari Çorum'da basladi.

Kentteki bir otelde baslayan sampiyonada, 32 sporcu derece almak için hamle yapiyor.

Sampiyonanin baslamasi nedeniyle Çorum Müzesi'nde tören düzenlendi. Hititlere ait binlerce yillik tarihi eserlerin sergilendigi Çorum Müzesi'ndeki törende iki sporcu, temsili hamle yaparak müsabakalari baslatti.

Çorum Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin, törende yaptigi konusmada, Satranç Federasyonunun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde ilk yüz yüze yaptigi organizasyon için Çorum'u tercih etmesinden kivanç duydugunu söyledi.

Çorum'un barisin ve sevginin sehri oldugunu aktaran Asgin, "Binlerce yillik Hitit medeniyetinin ev sahibi bu sehirde önemli spor organizasyonlari yaptik. Bu kapsamda 16 yas alti dünya satranç olimpiyatlarini da ilimizde gerçeklestirdik. Yeni organizasyonlarin da heyecanini duyuyoruz." dedi.

Çorum'da lokal satranç turnuvalari da yapildigini dile getiren Asgin, ayrica Çorum Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü bünyesine 500 civarinda lisansli sporcu kazandirildigini belirtti.

Türkiye Satranç Federasyonu Baskani Gülkiz Tulay da konusmasinda Arzum Türkiye Kadinlar Satranç Sampiyonasi'nin, federasyonun faaliyet programinin en prestijli organizasyonlarindan biri oldugunu vurguladi.

Turnuva ile her yil Türkiye kadinlar satranç sampiyonunun belirlendigini anlatan Tulay, "Yillardan beri 8 Mart Dünya Kadinlar Günü'nü içine alan haftada bu turnuvayi planlamaya çalisiyoruz. Geçtigimiz yil 8 Mart'ta kapanis törenini yaptik ve arkasindan sportif faaliyetlerin ertelenmesi kararlastirildi. O zamana kadar çok aktif bir federasyon olduk ancak özellikle salgin döneminde dijital dünyaya çabuk entegre olmamiz dolayisiyla birçok federasyon içinde en basarili federasyon olarak aniliyoruz. Bundan dolayi da gurur duyuyoruz." diye konustu.

Türkiye Kadinlar Satranç Sampiyonasi'nin bu yil çevrim içi olarak basladigini hatirlatan Tulay, sunlari kaydetti:

"Daha sonra yari finali gerçeklestirdik. Su an geçen yilin sampiyonu, seçilerek gelen diger sporcularimiz ve yari finale kalan sporcularimizdan olusan 32 kadinimizla bugün Türkiye satranç sampiyonunu belirleyecegiz. Güzel bir turnuva olacagina eminim çünkü çok güzel bir mekanda, çok güzel bir ortamda, böylesine güzel günde basliyoruz. Çorum'da 2013 yilindaki ilk organizasyonumuzda 'Acaba buraya niye geldik' diye düsünenler olmustu. Ancak daha sonra insanlar 'bu yil Çorum'da organizasyon yapacak miyiz?' diye sormaya basladi. Sporcularimiza basarilar diliyorum."

Törene, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Belediye Baskan Yardimcisi Ismail Yagbat, Kültür ve Turizm Il Müdürü Sümeyra Sengül, Çorum Müzesi Müdürü Metin Demirci de katildi.

Kaynak: AA