15 Yil Yataga Bagli Kaldiktan Sonra Konusmayi Yeniden Ögrenip, Dikilen Koluyla Halter Kaldirmaya Basladi

Elazig’da 20 yil önce motosiklet kazasi geçirdikten sonra kolu kopup dikilen, 15 yil boyunca yataga bagli yasayan Mustafa Özger (38), doktorlarin /bir bardak su kaldiramaz’ demesine aldiris etmeden azmederek aldigi desteklerle evinin altindaki ahiri spor salonuna çevirerek hayata tutundu. Simdi tekerlekli sandalyesi ile kendi ihtiyaçlarini gideren, kopan kolu ile 15 kilogramlik halter kaldirmaya baslayan Özger’e egitim destegi de verilmeye baslandi.

Maden ilçesinde yasayan 38 yasindaki Mustafa Özger, 2001 yilinda amcasiyla birlikte motosiklet kazasi geçirdi. Kazada arkada oturan ve agir yaralanarak kolu kopup dikilen Özger, 15 yil boyunca yataga bagli felçli bir sekilde yasadi. Doktorlarin ‘yogun bakimdan çikamaz’ ve ‘bir bardak su kaldiramaz’ dedigi ve ayni zamanda konusma yetisini de kaybeden Özger, evinin altindaki ahiri spor salonuna çevirdi. Ilçe Kaymakamligi tarafindan evi yeniden dizayn edilen, ilk etapta fizik tedavi düsüncesiyle ahirdan çevirdigi salonu kullanan Özger, simdilerde dikilen kolu ile 15 kilograma kadar agirlik kaldirmaya basladi.

Son 5 yildir evinin içinde kimseden destek almadan kendi ihtiyaçlarini giderebilen ve 15 metrekarelik odasinda spor disinda sayisiz kitap okuyan Özger, ayni zamanda yeniden konusmayi söktü. Büyük bir azim ve basari hikayesi sergileyen Özger, bundan sonra Gençlik ve Spor Il Müdürlügü bünyesinde antrenör esliginde spor yaparak Bedensel Engelliler Türkiye Halter Sampiyonasi’na katilmayi hedefliyor.

“Bir bardak su kaldiramaz, konusamaz dediler”

Geçirdigi trafik kazasi sonrasi doktorlarin kendisinin yogun bakimdan çikmasinin imkansiz oldugunu söyledigini anlatan Mustafa Özger, “2001 yilinda geçirdigim trafik kazasi sonucu rahatsizlandim. Allah’a çok sükür rahatsizligimi kendime dert edinmedim. Her seyin üstesinden de geldim. Evimi spor salonu gibi yaptim ve sporumu yapiyorum. Önceden bunu fizik tedavi amaçli yapiyordum. Simdi neden bir Avrupa sampiyonlugu ya da Türkiye birinciligi olmasin diyorum. Ben hastanedeyken doktorlar aileme ’bu yogun bakimdan ya çikar ya da çikmaz’ demis. Allah’a çok sükür yogun bakimdan çiktik. Ameliyat oldum ve eve geldim. Bu sefer de ‘bir bardak su kaldiramaz’, ‘konusamaz’ dediler. Ben de konusmayi düzeltmek için kitap okudum ve düzelttim. Spor yaparak da kendimi gelistirdim, vücudumu güçlendirdim” dedi.



“Kazada kolum koptu, diktiler”

Evinin altindaki ahiri spor salonuna çevirerek fiziksel olarak kendini gelistirdigini belirten Özger, “Evim üst kattaydi ve alti da ahirdi. Kaymakamliga müracaatta bulundum ve evimi yaptilar. Ben de bu sekilde ahiri eve çevirdim. Burasi hem spor odam hem yatak odam oldu. Evin içinde kimse olmasa da bütün ihtiyaçlarimi kendim giderebiliyorum. Kazada kolum koptu, diktiler. Iki buçuk seneye yakin kolum çalismadi ve ondan sonra sporla düzelttim. Kolumu güçlendirdim, 15 kilogram agirlik kaldiriyorum. Hedefim hocamla birlikte çalisip Türkiye birincisi olmak, ondan sonra Avrupa’da derecelere girmek. Engellilerin önüne engel konulmasin. Azmin elinden hiçbir sey kurtulamaz. Her saglam insan bir engelli adayidir. Bu benim ikinci hayatim, bunu da iyi degerlendirmek istiyorum” diye konustu.



Türkiye 3’ncüsü baskan Özer’i görünce gurur duydu

5 yasinda geçirdigi çocuk felci yüzünden yürüyemeyen, en son katildigi Bedensel Engelliler Türkiye Halter Sampiyonasi’nda 110 kilogram agirlik kaldirip Türkiye 3’üncüsü olan Türkiye Sakatlar Dernegi Elazig Sube Baskani Metin Firat ise, “Bugün burada Mustafa kardesimizi ziyarete geldik. Evini gördük ve spor aletlerini, çalismalarini gördük. Gerçekten çok gurur duydum. Hele böyle engeli olan bir kardesimizin azmiyle bu spor aletlerini kendine hem fizik olarak görüyor hem de Türkiye Sampiyonlugu’na hazirlaniyor. Umarim bu da tüm engelli kardeslerime bir örnek olur. Zamanla biz bu azmimizle, basarimizla her seyin üstesinden geldik. Insallah kardesimizle birlikte önümüzdeki sene içerisinde Elazig’imizi Türkiye’de temsil edecegiz” seklinde konustu.



Milli sporcu antrenörü oldu

Milli sporcu Antrenör Muhammet Abacioglu da, “Biz de Gençlik ve Spor Il Müdürlügü olarak yanindayiz. Insallah, Türkiye sampiyonu olarak yurt disinda Avrupa sampiyonasina Maden, Elazig ve Türkiye’mizin bayragini tasimak için yola koyulduk ve antrenmanlarimiza baslayacagiz. Hiçbir zaman engel yoktur, tek engel insanlarimizdir. Odasi 15 metrekare ama Mustafa agabeyimizin ufku, dünyasi ve hedefleri binlerce kilometre büyüklügünde. Biz de bu yolda ona kanat olacagiz” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA