GRAFIKLI - Türkiye EURO 2020'De Sahne Aliyor

Ayyildizli ekip, EURO 2020'nin açilis maçinda Roma'da yarin Italya ile karsi karsiya gelecek Roma Olimpiyat Stadi'nda oynanacak karsilasma TSI 22.00'de baslayacak Mücadelede Hollanda Futbol Federasyonundan Danny Makkelie düdük çalacak

A Milli Takim, 2020 Avrupa Futbol Sampiyonasi'nin (EURO 2020) açilis maçinda yarin Italya ile karsi karsiya gelecek.

Italya'nin baskenti Roma'daki Olimpiyat Stadi'nda oynanacak ve TSI 22.00'de baslayacak A Grubu'nun ilk maçinda Hollandali hakem Danny Makkelie düdük çalacak. Karsilasma TRT 1'den naklen yayimlanacak.

Tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Sampiyonasi'nin açilis maçinda boy gösterecek ay-yildizli ekipte, Italya karsilasmasi öncesinde sakat oyuncu bulunmuyor.

Italya'da ise tedavisi süren, orta sahanin önemli isimlerinden Marco Verratti'nin forma giymesi beklenmiyor.

Roma Olimpiyat Stadi'ndaki karsilasmayi yaklasik 17 bin taraftar tribünden izleyecek. Bu mücadelede yaklasik 3 bin Türk taraftarin da tribünde yer almasi bekleniyor.

Türkiye, A Grubu'ndaki diger maçlarinda Azerbaycan'da Bakü Olimpiyat Stadi'nda, 16 Haziran'da TSI 19.00'da Galler, 20 Haziran'da da TSI 19.00'da Isviçre ile karsi karsiya gelecek.

- Türkiye 5. kez Avrupa Futbol Sampiyonasi'nda

Türkiye, Avrupa Sampiyonasi'nda 5. kez finallerde yer aliyor.

A Milli Futbol Takimi, 1996, 2008 ve 2016'da Fatih Terim, 2000'de de Mustafa Denizli yönetiminde finallerde sahaya çikti. Ay-yildizli ekip ilk kez Senol Günes yönetiminde Avrupa Sampiyonasi'nda mücadele edecek.

1996'da Ingiltere'nin düzenledigi finallerde Türkiye, gruptaki 3 maçini gol atamadan, yenilgiyle tamamlayarak elendi. 2000 yilinda Hollanda ve Belçika'nin ortaklasa düzenledikleri finallerde ise Türkiye, gruptan çikip, çeyrek finalde Portekiz'e yenilerek, organizasyona veda etti.

Ay-yildizli ekip, Fatih Terim yönetiminde katildigi EURO 2008'de ise büyük bir basariya imza atarak, yari finale kadar yükseldi. Almanya'ya 3-2 yenilen Türkiye, Avrupa Sampiyonalari tarihindeki en iyi dereceye imza atti. Milli Takim, 2016'da Fransa'da düzenlenen turnuvada ise grup maçlarini 3 puanla 3. sirada tamamlayarak elendi.

- 2021'deki 7. maç

Milliler, Italya mücadelesiyle 2021 yilindaki yedinci maçina çikacak.

Bu yil oynadigi 6 maçta 4 galibiyet alan milliler, 2 de beraberlik yasadi. Bu maçlarda 14 gol atan ay-yildizli ekip, kalesinde 6 gol gördü.

Milli takim, bu yilin ilk maçinda 24 Mart'ta Hollanda ile karsi karsiya geldi. Ay-yildizli ekip, 2022 FIFA Dünya Kupasi Elemeleri G Grubu ilk maçinda Istanbul'da rakibini 4-2 yendi.

Grubun ikinci karsilasmasini Ispanya'da Norveç ile oynayan Türkiye, sahadan 3-0'lik galibiyetle ayrildi. Milliler, gruptaki üçüncü maçinda ise sahasinda Letonya ile 3-3 berabere kaldi. Ay-yildizli ekip, Azerbaycan ile Alanya'da oynadigi özel maçi 2-1 kazanirken Antalya'da Gine ile oynadigi özel maç golsüz berabere bitti. Milli takim, EURO 2020 öncesinde oynadigi son özel maçta ise Almanya'da Moldova'yi 2-0 yendi.

- Türkiye 593. maçina çikiyor

A Milli Futbol Takimi, Italya maçiyla tarihinde 593. kez sahaya çikacak.

Türk Milli Takimi, 98 yillik tarihinde 316'si resmi, 276'si özel 592 maç oynayip, biri hükmen olmak üzere 226 galibiyet elde etti, 142 beraberlik ve 224 yenilgi yasadi.

Ay-yildizli ekip, 252'si deplasmanda, 259'u evinde, 81'i de tarafsiz sahada çiktigi maçlarda, 3'ü hükmen galibiyetten toplam 789 gol atti, kalesinde 843 gol gördü.

A Milli Takim, bugüne kadar 90 farkli ülke milli takimiyla mücadele etti. Milliler, 592 karsilasmanin 509'unu Avrupa, 33'ünü Asya, 23'ünü Amerika, 24'ünü Afrika, 3'ünü de Okyanusya temsilcileriyle yapti.

Milliler, 592 maçta tek hükmen galibiyeti Yunanistan karsisinda aldi. Türkiye ile Yunanistan arasinda 17 Kasim 2015'te Basaksehir Fatih Terim Stadi'nda yapilan özel müsabaka 0-0 sona erdi. Bu müsabakadan 6 ay sonra FIFA, Yunanistan'in kural disi futbolcu oynattigi gerekçesiyle karsilasmayi Türkiye lehine 3-0 tescil etti.

Öte yandan, Türkiye'nin 21 Mayis 2014'te deplasmanda Kosova ile yaptigi ve 6-1 kazandigi özel maç, söz konusu tarihte Kosova'nin UEFA ve FIFA üyesi olmamasi nedeniyle degerlendirmeye alinmadi.

- Aday kadro

A Milli Takim'in aday kadrosunda su isimler yer aliyor:

Kaleci: Mert Günok (Medipol Basaksehir), Ugurcan Çakir (Trabzonspor), Altay Bayindir (Fenerbahçe)

Defans: Zeki Çelik (Lille), Mert Müldür, Kaan Ayhan (Sassuolo), Merih Demiral (Juventus), Ozan Kabak (Schalke 04), Çaglar Söyüncü (Leicester City), Umut Meras (Le Havre), Ridvan Yilmaz (Besiktas)

Orta saha: Okay Yokuslu (Celta Vigo), Taylan Antalyali (Galatasaray), Dorukhan Toköz (Besiktas), Ozan Tufan (Fenerbahçe), Orkun Kökçü (Feyenoord), Yusuf Yazici (Lille), Irfan Can Kahveci (Fenerbahçe), Hakan Çalhanoglu (Milan)

Forvet: Cengiz Ünder (Roma), Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Kerem Aktürkoglu (Galatasaray), Burak Yilmaz (Lille), Enes Ünal (Getafe), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf), Halil Dervisoglu (Brentford).

Kaynak: AA