EURO 2020 Basliyor

EURO 2020, 1 yillik beklemenin ardindan yarin basliyor. Turnuvanin açilis karsilasmasinda A Milli Futbol Takimi, yarin Italya’nin Baskenti Roma’da Italya ile karsi karsiya gelecek. Roma Olimpiyat Stadi’nda oynanacak olan mücadele, TSI saat 22.00’de baslayacak.

EURO 2020 yarin basliyor. Geçtigimiz yil 10 Haziran’da ilk düdügün çalmasi planlanan organizasyon, pandemi nedeniyle 1 yil ertelenmisti. UEFA’nin 60. yili dolayisiyla 11 ülkede gerçeklesecek olan organizasyona; Roma (Italya), Glasgow (Iskoçya), Londra (Ingiltere), Sevilla (Ispanya), Amsterdam (Hollanda), Kopenhag (Danimarka), Münih (Almanya), Bükres (Romanya), Budapeste (Macaristan), St. Petersburg (Rusya) ve Bakü (Azerbaycan) sehirleri ev sahipligi yapacak. 11 farkli ülkede oynanacak olan karsilasmalarda, ev sahipleri olmasina karsin Romanya ve Azerbaycan boy gösteremeyecek. Gruplarinda ilk 2 sirayi elde eden takimlar direkt olarak üst tura yükselirken, 6 grupta 3. sirayi alan en iyi 4 takim da üst tura yükselme basarisi gösterecek.

Tüm gözler A Milli Takim’in üzerinde

1 yillik pandemi rötarindan sonra yarin baslayacak olan organizasyonda A Grubu’nda mücadele edecek olan A Milli Futbol Takimi; Italya, Galler ve Isviçre ile gruptan çikma mücadelesi verecek. Turnuvanin açilis karsilasmasinda yarin, Roma Olimpiyat Stadi’nda Italya ile karsilasacak olan A Milli Futbol Takimi, ilk kez katildigi bir organizasyonda açilis maçinda boy göstermis olacak. Italya ile Roma’da karsilasacak olan ay-yildizlilar, bu maçin ardindan Azerbaycan’in baskenti Bakü’ye geçerek 16 Haziran’da Galler, 20 Haziran’da ise Isviçre ile karsi karsiya gelecek.

Millilerde eksik yok

Turnuvaya hazirlanmak için ilk etap çalismalarini Antalya’da gerçeklestiren A Milli Futbol Takimi, kadrosuna 30 oyuncu davet etmisti. Ikinci etap çalismalarini ise 26 futbolcuyla sürdüren kirmizi-beyazlilarda Gökhan Akkan, Efecan Karaca, Mahmut Tekdemir ve Halil Akbunar, kadrodan çikan isimler oldu. 2 Haziran tarihinde Almanya’ya giden ve 9 Haziran’a kadar hazirliklarini burada sürdüren ay-yildizlilarda herhangi bir eksik oyuncu bulunmuyor. Dün sabah Almanya kampinda son antrenmanini gerçeklestiren kirmizi-beyazlilar, daha sonra Paderborn’dan özel uçakla Roma’ya geldi ve kamp yapmaya basladi.

Bugün turnuva öncesinde son antrenmanini Roma Olimpiyat Stadi’nda gerçeklestirecek olan millilerin, Italya karsisina su 11’le çikmasi bekleniyor:

"Ugurcan - Zeki, Çaglar, Merih, Umut Meras - Okay, Kenan, Yusuf, Ozan, Hakan Çalhanoglu - Burak Yilmaz"

Tribünde 18 bin kisi olacak

72 bin 698 seyirci kapasiteli Roma Olimpiyat Stadi’nda, pandemi önlemleri nedeniyle 18 bin taraftar yer alacak. A Milli Futbol Takimi’ni, Avrupa’da yasayan 3 bin seyirci destekleyebilecek. Italya Hükümeti, Türkiye’den maça gelmek isteyenlere yasak getirirken, Avrupa’da oturum izni bulunan Türk vatandaslarinin ise karsilasmaya girebilecegini belirtti.

Dün itibariyle birçok Avrupa ülkesinde yasayan Türk vatandaslari, karsilasmanin oynanacagi Roma’ya gelmeye basladi.



8. uluslararasi turnuva

EURO 2020, Türkiye’nin yer aldigi 8. uluslararasi turnuva ve 5. Avrupa sampiyonasi olacak. Daha önce 1954 ve 2002 Dünya Kupasi’nin yani sira 2003 Konfederasyon Kupasi’nda boy gösteren A Milli Futbol Takimi, Avrupa Sampiyonasi’nda ise ilk kez EURO 96’da sahaya çikti. Ardindan 2000, 2008 ve 2016 yillarinda Avrupa sampiyonasinda yer alan milliler, yarin oynayacagi Italya karsilasmasiyla 5. kez Avrupa Sampiyonasi macerasinda bulunacak.

Italya ve Isviçre ile ikinci kez ayni grupta

A milli Futbol Takimi, gruptaki rakiplerinden Italya ve Isviçre ile daha önce Avrupa sampiyonasi gruplarinda mücadele etti. EURO 2000’de Italya ile ayni grupta yer alan ay-yildizlilar, topladigi 4 puanla Italya’nin ardindan ikinci sirayi alarak gruptan çikma basarisi göstermisti. EURO 2008’de ise Isviçre ile ayni grupta mücadele eden A Milli Futbol Takimi, Isviçre’yi geride birakarak gruptan çikmayi basarmis ve bu turnuvada yari final oynamisti.

Italya 7 maçtir gol yemiyor, 28 maçtir yenilmiyor

Italya Milli Takimi bugüne kadar 4 kez Dünya Kupasi’ni müzesine götürürken, 1 kez de Avrupa Sampiyonu olmayi basardi. 1968 yilinda bu kupayi kazanan Gök Maviler, 2000 yilinda Fransa’ya, 2012 yilinda ise Ispanya’ya finalde kaybetti. FIFA Dünya Siralamasi’nda 7. sirada yer alan Italya, teknik direktörlük görevine Roberto Mancini’nin gelmesinin ardindan iyi bir ivme yakaladi. Son 28 resmi maçinda maglubiyet görmeyen Italya, son 7 maçini da kazanirken, kalesinde gol görmedi. Avrupa Sampiyonasi Elemeleri’nde gruptaki 10 maçi da galibiyetle tamamlayan Mancini’nin ekibi, rakip filelere 37 gol atip, aglarinda ise sadece 4 gol gördü. 26 kisilik kadroda Chelsea formasi giyen Emerson ve Jorginho ile PSG formasi giyen Veratti ve Florenzi disindaki 22 futbolcu, Italya Serie A’da forma giyiyor.

Millilerde 3 isim, ikinci kez bu arenada

A Milli Futbol Takimi’nin 26 kisilik kadrosunda yer alan isimlerden Burak Yilmaz, Ozan Tufan ve Hakan Çalhanoglu disindaki 23 futbolcu, kariyerinde ilk kez Avrupa Sampiyonasi’nda boy gösterecek. A Milli Takim Teknik Direktörü Senol Günes de, ay-yildizli ekibin basinda 77. karsilasmasina çikacak. Bugüne kadar oynanan 76 maçta milliler, bu karsilasmalarda 37 galibiyete imza atarken, 22 maçtan da beraberlikle ayrildi. Milliler, 17 karsilasmada ise rakiplerine maglup oldu.

Kaynak: İHA