'Bu Yalan Dünya Bos' Deyip 6 Yildir Iki Metrelik Teknede Yasiyor

Zonguldak’in Alapli ilçesinde yasayan 59 yasindaki Mustafa Ünlü, 6 yil önce "bu dünya bos" deyip iki metrelik balikçi teknesine yerlesti. Yasamini burada idame ettiren Ünlü, senede bir kaç kez çocuklarina ziyarete gidiyor. Sandalda soguk olmasina ragmen yasam mücadelesi verdigini anlatan Ünlü’ye balik avlayarak geçiniyor.

Hayatini 6 öncesine kadar kendisine ait büyük balikçi teknesinde balikçilik yaparak kazanan Mustafa Ünlü, Alapli limaninda her seyini kaybettikten sonra alabildigi teknenin 2 metrekarelik motor bölümünde yasam mücadelesini sürdürüyor. Olumsuz hava sartlari nedeniyle tekne imalati yapan Timur Arslan’inin verdigi kulübede ve çevredeki balikçilarin yardimiyla ayakta kalmaya çalisan Ünlü, yardimsever is insanlarindan ve devlet yetkililerinden kendisine uzanacak bir yardim elini bekliyor.

Ordu’dan alti sene önce Alapli’ya geldigini ve o günden buyana yaz kis balikçi teknesine ait 2 metrekare kamerada yasadigini söyleyen Balikci Mustafa Ünlü, "Ordu Ilinden sonra Istanbul’da girgirlarda çalistim. Bu balik piyasasini ondan dolayi iyi biliyorum. Karadeniz, Akdeniz ve Ege denizini her tarafina gezmisimdir. Büyük girgirlarda ve trol teknelerinde çalistim. Daha sonra kendime ufak tekne aldim. Yas ilerledikçe baligin azalmasina ragmen geçinmeye çalisiyoruz. Alapli Limani Karadeniz’in rahat limanlarindan rüzgar almayan bir yerdir. Burayi daha sakin gördügüm için göç baliklari buraya iyi vurur ve iyi avcilik yapilir. Burayi kendime göre daha iyi müsait gördüm, diger yerlere göre” diye konustu.



"Tekne’nin ismi yalan Dünya koydum"

"Bu yalan dünyada önüme ne attiysam bos çikti" diyen Mustafa Ünlü, "Biraz dünyayi yalan görmeye basladik. Dünya bana bos geldi. Insanlar burada kendi kendilerini kandiriyorlar gibime geldi. Hayatimizi öyle yalan gibi sürdürmeye gayret ediyoruz. Yalan gibi. ayrica senede 1 haftaligina çocuklarin yanina gidiyorum ve telefonla ara sira görüsüyoruz. Geçimimi baliktan kazaniyorum. Ara sira buradaki dost ve arkadaslar yemek götürüyorlar ve yardimci oluyorlar. Burada kalmak sebeplerinden bir tanesi arkadaslar. Kar yagdigi için onlarda bana bir tane kulübe verdiler. Bir iki gün içinde Insallah faaliyete geçirecegim. Alti sene bu sandalda kaldim, bu soguk havalarda kalmak kolay degil, ne kadar battaniye kullansan da yine soguk. Sandalda isitma sistemi yok, soba koyamasin” diye konustu.

Alapli Ilçesinde tekne imalati yapan Timur Arslan, "Mustafa dayinin bu kulübede kisin, islanmadan burada yasamasini istiyoruz. Yardim etmek isteyen arkadaslar destek olabilirler. Mustafa dayinin lakabi ,”yalan Dünya” olmasinin sebebi bu dünya bos gerçekten, daha önceden büyük tekneleri vardi. Basina olumsuz olaylar geldigi için tüm mal varligini kaybetti. Simdi küçük bir teknesi var içinde uzun yillar balik tuttu ve içinde kaldi, bizde simdi burada kalabilmek için kulübe verdik” diye konustu.

Kaynak: İHA