Kars'ta Kis Aylarinin Eglencesi 'Kar Üstünde Atli Cirit' Heyecani Basladi

Sabah erken saatlerde atlarini ahirdan çikartip gerekli hazirliklari yaptiktan sonra Kars'taki Selim Ata Sporlari Turizm Destinasyon Merkezi'nde bir araya gelen köylüler, kar üzerinde atlarini sahaya sürüyor Basköy Allahuekber Dagi Atli Cirit Kulübü Baskani Ilhami Yildiz: 'Gelen turistler cirit izleyip atlarin karda kosusunu fotografliyor. Kisin bu spor daha güzel, atlarin vücut isilari daha iyi, yaza ragmen daha iyi performans sagliyorlar'

CÜNEYT ÇELIK - Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya geldikleri dönemden beri oynadiklari, savas oyunu olarak bilinen cirit, Kars'ta kar üstünde oynanmaya baslandi.

Yüzyillardir Anadolu'da yasatilan cirit, Selim ilçesinde son günlerde etkili olan kar yagisinin ardindan ata sporunu yasatmaya çalisan köylülerin eglencesi oluyor.

Sabah erken saatlerde atlarini ahirdan çikartip gerekli hazirliklari yaptiktan sonra Selim Ata Sporlari Turizm Destinasyon Merkezi'nde bir araya gelen köylüler, kar üzerinde atlarini sahaya sürüyor.

Savas oyunu olmasina ragmen centilmenlik ortaminda mücadele eden her yastan ciritçiler, hem stres atip gönüllerince egleniyor hem de ata sporunu gelecek kusaklara aktariyor.

- "Atlar yaza göre daha iyi performans gösteriyor"

Basköy Allahuekber Dagi Atli Cirit Kulübü Baskani Ilhami Yildiz, AA muhabirine, karda cirit oynamak için günler öncesinden hazirlik yaptiklarini söyledi.

Atlari yazin ve sonbaharda dostluk müsabakalariyla kisa hazirladiklarini ve kisin hemen her hafta sonu cirit oynadiklarini ifade eden Yildiz, "Kisin bu bölgeye kristal kar yagiyor, bundan dolayi da yogun bir ilgi var. Gelen turistler cirit izleyip atlarin karda kosusunu fotografliyor. Kisin bu spor daha güzel, atlarin vücut isilari daha iyi, yaza göre daha iyi performans sagliyorlar." dedi.

- "Her hafta sonu maç yapiyoruz"

Akçakale Atli Spor Kulübü Baskan Yardimcisi ve sporcusu Cihan Osman Andic ise ata sporunu severek yasattiklarini anlatti.

Ciridi gençler arasinda yaymaya çalistiklarini dile getiren Andic, "Buraya gelenlere de ata sporu ciridi sevdirmeye çalisiyoruz, her hafta sonu, bazen de hafta içi gösteri maçi yapiyoruz. Yerli ve yabanci turistler gelsinler, Kars'i, Selim'i, Sarikamis'i, görsünler. Biz ciritle her yeri tanitmaya variz. Turistik Dogu Ekspresi ile gelenler var, onlara da gerekli gösterilerimizi yapiyoruz." diye konustu.

Seyircilerden Ahmet Çelik de Kars'ta kisin, ciridin vazgeçilmez eglencelerden birisi oldugunu kaydederek, "Kar yagisina ragmen buradayiz, gidesimiz gelmiyor. Kisin her hafta sonu burada maçlar oluyor, çevre illerden gelenler de oluyor. Bizim için ayri bir zevk, her hafta geliyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA