FIFA, Iki Yilda Bir Yapilacak Dünya Kupasi Ile 4,4 Milyar Dolarlik Ek Gelir Hedefliyor

FIFA'nin yaptirdigi bagimsiz fizibilite çalismalari, Dünya Kupasi'nin dört yil yerine iki yilda bir düzenlenmesinin FIFA'ya üye federasyonlara hatiri sayilir bir ek gelir saglayacagini öngördü.

FIFA, küresel futbol gelisim direktörü Arsene Wenger'in ortaya attigi kadin ve erkek futbolunda uluslararasi maç takvimi degisikligi teklifini, üye federasyonlarla görüsmek için video konferans yoluyla bir toplanti gerçeklestirdi. Zirveye, FIFA Baskani Gianni Infantino ve Wenger'in yani sira FIFA'ya üye 211 federasyondan 207'si katildi.

Toplantida FIFA'nin, Nielsen ve OpenEconomics firmalarina yaptirdigi bagimsiz fizibilite çalismalari sunuldu. Raporlara göre, FIFA Dünya Kupasi'nin iki yilda bir yapilmasi halinde ilk dört yillik dönemden itibaren toplam 4,4 milyar dolar ek gelir elde edilecek.

Bu sayede üye federasyonlara, dört yillik dönemde olusacagi tahmin edilen 3,5 milyar dolarlik dayanisma fonundan, ortalama 16'sar milyon dolar fazladan para dagitilacak.

Arastirmalarda ayrica Erkekler Dünya Kupasi'nin iki yilda bir düzenlenmesinin, 16 yillik süre içinde 180 milyar dolarindan fazla gayri safi yurt içi hasila kazanimi saglayacagi ve iki milyon tam zamanli is firsati olusturacagini tahmin ediliyor.

UEFA, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) ve Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC), her yaz küresel ya da kitasal çapta bir futbol turnuvasinin oynanmasini öngören uluslararasi maç takvimi degisikligi planina karsi çikiyor.

Dünya Kupasi, erkeklerde 1930'dan (2. Dünya Savasi nedeniyle 1942 ve 1946'da iptal edildi), kadinlarda ise 1991'den bu yana her dört yilda bir düzenleniyor.

Kaynak: AA