Osmaniye, Kaya Tirmanisçilarinin Yeni Rotasi Oldu

Farkli zorluk derecelerinde, dört mevsim tirmanis yapilabilme imkani bulunan 3 kaya duvarina sahip kent, kaya tirmanisçilarinin ugrak yeri haline geldi Türkiye Dagcilik Federasyonu Il Temsilcisi Muhammet Dogan: 'Kaya tirmanisi konusunda Osmaniye tam bir firsat sehri. Amanoslarin ve Toroslarin kenarinda olmasi nedeniyle dagcilik ve kaya tirmanisi için uygun alanlar mevcut' Türkiye Dagcilik Federasyonu Antrenörü Tekin Toprak: 'Osmaniye, bu spor dalinda muazzam bir seviyeye çikabilir, çünkü kentin çevresinde çok temiz kayalar var'

MUZAFFER ÇAGLIYANER - Osmaniye, bünyesinde barindirdigi farkli zorluk derecelerine sahip üç kaya duvariyla tirmanisçilarin ilgisini çekiyor.

Kaya tirmanisçilari, dogal güzelliklere sahip kentte kötü hava kosullarina maruz kalmadan dört mevsim tirmanis yapabilme imkani buluyor.

Amanos Daglari'nin en yüksek zirvesinde yer alan Kaya Düldülü basta olmak üzere Karatepe Aslantas Milli Parki içerisindeki kaya duvari ve merkeze bagli Kirmacili köyü yakinlarinda yeni kesfedilen ve tirmanisa hazir hale getirilen Kizilkaya, sehir içi ve disindan birçok tirmanisçiyi agirliyor.

Türkiye Dagcilik Federasyonu Osmaniye Il Temsilcisi ve Osmaniye Dagcilik ve Doga Sporlari Ihtisas Spor Kulübü (ODAK) Baskani Muhammet Dogan, AA muhabirine, kentin dogal güzellikleri ve farkli turizm seçeneklerini bünyesinde barindirdigini söyledi.

Son zamanlarda Osmaniye'ye kaya tirmanisi yapmak isteyenlerin ilgisinin arttigini aktaran Dogan, söyle devam etti:

"Kaya tirmanisi konusunda Osmaniye tam bir firsat sehri. Amanoslarin ve Toroslarin kenarinda olmasi nedeniyle dagcilik ve kaya tirmanisi için uygun alanlar mevcut. Özellikle kaya tirmanisiyla ilgilenen sporcularimizin kentimize ilgisi oldukça yüksek. ODAK bünyesinde 30 sporcumuz, bu kaya duvarlarini aktif olarak kullaniyor. Ayrica birçok sehirden de sporcu arkadaslarimiz kentimize gelerek, rotasi açilan bu kaya duvarlarimizdan faydalanmaktalar."

Dogan, Osmaniye'nin kaya tirmanisçilarinin antrenman yapmasi için çok uygun bir yapiya sahip oldugunu belirtti.

Gaziantep, Hatay, Adana, Kahramanmaras'tan gelen sporcularin kentteki kaya duvarlarinda dört mevsim antrenman yaptigini dile getiren Dogan, "Osmaniye, bu spor için müthis bir potansiyele sahip. Hem Kirmacili köyünde hazirladigimiz kaya duvari hem de Karatepe Aslantas Milli Parki'nda bulunan kaya duvari, tirmanisçilar için müthis bir imkan sunuyor. Bölgenin en önemli özelligi ise yilin dört mevsiminde tirmanis yapilabilecek sekilde olmasi. Kis sartlarinda Türkiye'de tirmanis yapilan birçok alana kar yagiyor. Bizim bölgemizde ise kar yagisinin olmamasi ve hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, bizi diger bölgelerden ayiran en büyük özelligimiz." diye konustu.

-"Yilin dört mevsimi burada tirmanis yapilabilir"

Türkiye Dagcilik Federasyonu Antrenörü Tekin Toprak ise tirmanis için Gaziantep'ten Osmaniye'ye geldigini söyledi.

Osmaniye'nin kaya yapisiyla tirmanis sporu için çok uygun bir yer oldugunu aktaran Toprak, "Osmaniye, bu spor dalinda muazzam bir seviyeye çikabilir çünkü kentin çevresinde çok temiz kayalar var. Yil boyunca günes aldigi ve nemlenmedigi için tirmanis için çok uygun. Yilin dört mevsimi burada tirmanis yapilabilir." dedi.

Bölgeye Gaziantep'ten gelen Asena Elif de 2,5 yildir kaya tirmanisi yaptigini anlatti.

Bugüne kadar birçok kente tirmanis için gittigini belirten Elif, sunlari kaydetti:

"Ilk kez Osmaniye'ye geldim. Bu bölgenin kayaç yapisi, tirmanisa çok uygun. Sürekli günes gördügü için temiz ve nemsiz. Onun disinda, tirmanis rotalari çok profesyonelce açilmis. Bölge, hem yazin hem de kisin rahatlikla kullanilabilir."

Kaynak: AA