'Kirkpinar Ve Aga' Belgeselinin Gala Gecesi Yapildi

Ata sporlarindan olan güresin konu olarak islendigi ‘Kirkpinar ve Aga’ adli belgesel filminin galasi yapildi.



Çekimleri; Edirne, Antalya ve Bursa’da gerçeklestirilen “Kirkpinar ve Aga” adli belgeselin galasi Crowne Plaza’da gerçeklestirildi.

Yönetmenligini Cevdet Gümüs’ün üstlendigi belgeselin anlaticisi TGRT Haber Spikeri Mehmet Aydin olurken, Türkiye yagli güres baspehlivani Ahmet Tasçi, Survivor sampiyonu ve Türk pehlivani Ismail Balaban, Kirkpinar Agasi Seyfettin Selim de belgeselde yer aldi. “Kirkpinar ve Aga” adli belgeselin gala gecesine sanat ve spor camiasindan pek çok ismin yani sira Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün de katildi.



“Amacim Kirkpinar’i yasatmak, nesillerdir sürdürmek”

Gala gecesinde konusan Kirkpinar Agasi Seyfettin Selim, “Bu Kirkpinar Yagli Güresleri bizim ata sporumuz, tarihimiz yani tamamen güce dayanikli; güç, oyun, teknolojinin oldugu bir ata sporu. Bunun için burada gürese destek veren büyüksehir belediye baskanimiz olsun, yöre agalarimiz olsun burada gürese destek verem tüm belediye baskanlari, agasi, pehlivani burada. Baspehlivanlari, özellikle son 15 yila damga vuran baspehlivanlar burada. Amacimiz Kirkpinar’i yasatmak. Kirkpinar tarihimiz bizim. 663 senedir devam ediyor. Amacimiz bunu nesillerdir sürdürmek. Bunun için de emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Insallah güzel bir gece olacak tanitmak için” açiklamasinda bulundu.

“Bir ilki yapmak beni heyecanlandiriyor”

“Kirkpinar ve Aga” belgeselinin yönetmeni olan Cevdet Gümüs, “Beni en çok heyecanlandiran bir ilki yapmakti. 660 yillik bir ata sporu diyoruz. Peygamber sporu diyoruz. Güres diyoruz. Güres güç demek. Türkün gücünü temsil ediyor ve bunun belgeseli yok. Avrupali çekmis, Ahmet Tasçi’nin hayat hikayesini güresle ilgili belgeselini Fransizlar çekmis, biz çekmedik. Yani bu bizim eksikligimiz. Bunu çekmek bize nasip oldu. Ben de bunun gururunu yasiyorum. Biz Kirkpinar’i yaptik ama bir güresçi nasil yetisir, kaç yilda meydana çikar simdi Türkiye’deki futbol kulüplerinin bütün sporculari taniniyor, onlarin idmanlari yasam tarzlari adim adim takip ediliyor. Ama güresçilerin nasil hazirlaniyor hiç kimsenin bu konuda bilgisi yok. Yani güresin filmini çekmek isterim” ifadelerini kullandi.

“Asil bir gelenegin yepyeni ifadesi bugünkü gala”

Ünlü sunucu ve müzisyen olan Turgay Basyayla ise, “Atalarimizi, ceddimizi unutmamamiz gerekiyor. Onlardan beslenerek gelecegimize aslinda uzaniyoruz. Dolayisiyla pehlivanlik Türk kültüründe çok önemli. Bahadirlarimiz çok önemli. Tüm programlarimda defalarca anlattim. Onlarla güres tutma sansi da buldum. O yüzden çok asil bir gelenegin yepyeni ifadesi bugünkü bu gala. Gecikmis bir ifadelendirme aslinda bu. Tesekkür ediyorum Sayin Cevdet Gümüs beyefendiye ve ekibine” seklinde konustu.

“Kirkpinar ve Aga” adli belgeselin gala gecesi canli müzik ve yemegin ardindan son buldu.

Kaynak: İHA