TBMM Gençlik Ve Spor Bakanliginin 2022 Yili Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Agri Milletvekili Ekrem Çelebi: 'Yillarca o bölgede terör odakli algilar yaptilar. Su anda devletimizin terörle mücadelede göstermis oldugu basarilardan dolayi bizim çocuklarimizin elinde raketler var, festivaller yapiliyor' CHP Istanbul Milletvekili Gökan Zeybek:'Türk güresi dogal yetistirme havuzunu kaybediyor. Gençlerimiz ve çocuklarimiz güres sporundan hizla uzaklasiyorlar' MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancakli: '(Spor kulüpleri yasasi) Bu siyaset üstü bir konudur; spor, siyaset üstü bir konudur. Hiçbir parti gözetmeksizin bu kanunun oy birligiyle çikmasini hepinizden rica ediyorum' HDP Batman Milletvekili Mehmet Rustu Tiryaki: 'Kesinlikle bütçenizin arttirilmasini, amatör sporlara daha fazla yatirim yapilmasini, her egitim kurumuyla protokoller yapilmasini ve yaptiginiz bu protokollerle yüzme havuzlarinin belli günlerini ilk ve orta okul ögrencilerine ayrilmasini istiyoruz'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gençlik ve Spor Bakanliginin 2022 yili bütçesinin görüsmeleri sürüyor.

Bütçe üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kusoglu, ekonomik sorunlarin yasandigi bir dönemde gençligi ve sporu idare etmenin zor bir is oldugunu vurguladi. Kusoglu, "Ekonomik düzey en çok gençleri etkiliyor. Türkiye'nin, Avrupa'nin Çin'i olmasi mümkün degil. Gençlerin buna itirazlari olacak." dedi.

Kusoglu, futbol kulüplerinin çok büyük sikintida oldugunu aktararak, "Kulüp yöneticilerine muhakkak sorumluluk vermeniz lazim, önüne gelen, parasi olan veya para kazanmak isteyen kulüp yöneticisi oluyor. Istismar da ediyorlar. Spor kulüplerinin çok iyi denetlenmesi lazim." diye konustu.

Futbol kulüplerinin mali tablolarinin gerçegi yansitmadigini vurgulayan Kusoglu, bu konuda bir düzenleme yapilmasi gerektigini söyledi.

- "Çocuklarimizin elinde artik raketler var"

AK Parti Agri Milletvekili Ekrem Çelebi, terörden dolayi bölgede sikintilarin oldugunu ancak alinan tedbirlerle terör sorunun esamesinin kalmadigini söyledi.

Su anda Agri'da olimpik yüzme havuzlari ve tenis kortlarinin yapildigini anlatan Çelebi, "Yillarca o bölgede terör odakli algilar yaptilar. Su anda devletimizin terörle mücadelede göstermis oldugu basarilardan dolayi bizim çocuklarimizin elinde raketler var, festivaller yapiliyor." ifadelerini kullandi.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rustu Tiryaki de gençlik ve spor alaninda yapilan her yatirimi son kurusuna kadar desteklediklerini belirterek, "Grubumuz adina konusan tüm konusmacilar altini çizdi. Kesinlikle bütçenizin arttirilmasini, amatör sporlara daha fazla yatirim yapilmasini, her egitim kurumuyla protokoller yapilmasini ve yaptiginiz bu protokollerle yüzme havuzlarinin belli günlerini ilk ve orta okul ögrencilerine ayrilmasini istiyoruz." seklinde konustu.

- "Türk güresi dogal yetistirme havuzunu kaybediyor"

CHP Istanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Türkiye'de lisansli spor yapanlarin yüzde 49'nun Asya dövüs sporlarinda aktiflesmeye basladigina dikkati çekerek, "Bizim burada üzerinde durmamiz gereken su: Türk güresi dogal yetistirme havuzunu kaybediyor. Gençlerimiz ve çocuklarimiz güres sporundan hizla uzaklasiyorlar." dedi.

Zeybek, Riza Kayaalp ve Taha Akgül'ün 30'lu yaslarin üzerinde oldugunu animsatarak, "Onlardan sonra bizim olimpiyatlarda mindere çikaracagimiz sporcu kim olacak? Bunu Sayin Bakan ve bürokratlarinin düsünmesi gerekiyor.

Keske gurur abidemiz Hamza Yerlikaya güreste elde ettigi basariyi daha sonra ki dönemde olumsuz birtakim degerlendirmelerle kendi üzerinden, güres camiasi üzerinden algiyi bozmasaydi da gençlerimiz için, güreste bir model olmaya devam etseydi. Sayin Bakan, Naim Süleymanoglu'nun kemikleri sizliyor. Halterde Türkiye olimpiyatlarda nal topladi."degerlendirmesinde bulundu.

IYI Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, gençlik konusunun, devlet politikasi olusturulmasinda çok önemli oldugunu belirtti.

Sporcu projesi için neden Erzurum'un düsünülmedigini soran Cinisli, "Kis sporlarinda ülkemizin ve Erzurum'un markalasmasi saglanmalidir. Erzurum'da mutlaka Alp disiplini snowboard, kayakla atlama dallarinda uluslararasi yarismalar düzenli olarak yapilmali." dedi.

MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbas, seçim bölgesi Kütahya'ya stadyum müjdesi verilmesini talep etti. Erbas ayrica, Kütahya'da 50 bine yakin ögrencinin oldugunu belirtti.

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancakli ise spor kulüpleri ve federasyonlar yasasinin çikarilmasi gerektigini belirterek, "Bu siyaset üstü bir konudur; spor, siyaset üstü bir konudur. Hiçbir parti gözetmeksizin bu kanunun oy birligiyle çikmasini hepinizden rica ediyorum." ifadesini kullandi.

Futbol kulüplerinin büyük borç altinda olduguna isaret eden Sancakli, "Bugün yabanci bir oyuncu, en son bir buçuk sene önce bir büyük kulübümüz 20 küsur milyon avroluk bir anlasma yapti. Birkaç maç oynadi geri gitti. O kulübün degerli bir yöneticisi basina söyle söyledi: 'Galatasaraylilardan özür dilerim, hata etmisiz.' Yok arkadas, öyle özür dilemeyle kurtulamazsin. Ödeyeceksin 20 milyon avroyu cebinden; ödemiyorsan kanuni cezan neyse onu çekeceksin. Bu çok önemli." seklinde konustu.

- "Nou Camp stadi dökülüyor, bizim statlar gicir gicir"

AK Parti Rize Milletvekili Osman Askin Bak, yasa disi bahisle mücadele edilerek, teröre giden paralarin kesildigini söyledi.

Sporun altyapisi konusunda önemli adimlar atildigini vurgulayan Bak, "Pek çok ülkeyi geziyoruz. Geçen gün Barselona'da Nou Camp standindaydik. Bizim statlarimiz gicir gicir, Nou Camp stadi dökülüyor. Resmini göstereyim isterseniz..." diye konustu. Bak, Türkiye'deki spor tesisleri ile övündüklerini belirtti.

Kaynak: AA