Hem Antrenör Hem Yarismaci Iki Crossfit Kahramani

Hem fiziksel egzersiz felsefesi hem de rekabetçi bir fitness sporu olan CrossFit’in Alsancak Team Series "Man/Man Elit" kategorisinde Orkun Öztürk ve Hakan Çelik 10 takim arasindan 3. oldu.

Türkiye’ye 2012 yilinda gelen CrossFit ile tanismalarinin ardindan aldiklari egitimlerle hem sporcu hem de antrenör olarak spor yasamlarina devam ederken, sporun ve sporcunun her zaman yaninda olan QNET’in sponsor oldugu Orkun Öztürk ve Hakan Çelik Alsancak Team Series’de "Man/Man Elit" kategorisinde 10 takim arasinda 3. oldu.

Çelik gibi kaslar, irade ve mental dayaniklilik

CrossFit’e baslama yasinin neredeyse anaokulu düzeye kadar inebildiginin altini çizen Orkun Öztürk, “Aslinda bu isin kariyer olarak yapilacak iki kismi var. Antrenörlük ve sporculuk. Ben ikisini birden yapiyorum ve bu her zaman hem fiziksel hem psikolojik olarak yipratici oluyor ama Küçüklügümden beri rekabet içeren takim sporlari yaptigim için, bu isin yarisma kismi beni hep heyecanlandirmistir. O yüzden yarismaktan kopamiyorum ve sartlar el verdigi sürece yarismak istiyorum’’ dedi.

Crossfit’e baslamak isteyenlere, ilk olarak bu sporu hangi seviyede yapmak istediklerine karar vermelerini öneren Hakan Çelik ise, ‘’Her Crossfit yarismasi sporcu kimligime prestij katiyor. Türkiye Crossfit komitesinde hem sporculuguma hem de Crossfit antrenörlügüme örnek olarak gösterilme imkâni sagliyor olmasi kariyerimde aslinda iki ayri isi bir arada yürütme imkâni sagliyor’’ seklinde konustu.

Crossfit nedir

Greg Glassman ve Lauren Jenai tarafindan 2000 yilinda kurulan tescilli bir ticari marka olan CrossFit ‘te sportif basari saglamanin yolu, ‘’Crossfit Games’’ diye bilinen ve Amerika Birlesik Devletleri’nde 2007 yilindan beri düzenlenen yarismada derece elde etmek. Yarismaya katilabilmek için ilk olarak her yil subat ayinda verilen 5 ön eleme antrenmanini basarili bir sekilde tamamlayan sporcular, ardindan gelen yari final sonrasi Crossfit Games’e gitmeye hak kazanir. Finalde ise Crossfit Games 1.’si dünyanin en fit adami/kadini unvanini alir.

Orkun Öztürk kimdir

1991 Istanbul dogumlu olan Orkun Öztürk 6 yasindayken basketbol bransiyla ilgilenmeye basladi.

12 yasina geldiginde ise ’’Gelecegin Yildizlari’’ isimli takimda basketbol bransinda ilerlemeye devam etti. Liseler arasi basketbol turnuvasinda iki sene üst üste birincilikler elde eden Öztürk, prosfesyonel alanda kariyerini devam ettirmek için egitimini Haliç Üniversitesi Beden Egitimi ve Spor Yüksek okulunda 2014 yilinda tamamladi. Çalisma hayatina 2012 yilinda yardimci fitness antrenörü pozisyonunda basladi, ardindan 2013 yilinda kurulan Crossfit antrenörü olarak çalismaya devam etti.

2015 yilinda ’’Crossfit Level One’’ antrenörlük ve ’’Crossfit Mobility’’ sertifikalari alan Öztürk. 2017 yilindan beri bas antrenör olarak aktif kariyerine devam etmektedir. 2015 -2020 yillari arasinda toplam 8 yarismaya katildi.

2019 yilinda Alsancak Team Series yarismasinda takim arkadasim Hakan Celik ile Elite kategoride 1. oldu.

Hakan Çelik kimdir

1994 Rize dogumlu olan Hakan Çelik, 9 yasinda futbol takimlarinda oynamaya basladi.

17 yasinda Fonksiyonel Fitnessa geçis yapti. Prosfesyonel alanda kariyerini devam ettirmek için 2019 yilinda Haliç üniversitesi Beden Egitimi Spor Yüksekokulu Antrenörlük bölümünü bitirdi.

Çalisma hayatina 2017 yilinda antrenör olarak baslayan Çelik, aktif olarak kariyerine devam etmekte. Süreç içerisinde Crossfit yarismalarina katilan, 2015-2020 yillari arasinda üç tanesi bireysel, dört tanesi takim yarismasi olmakla birlikte toplam yedi yarismada boy gösterdi. Bireysel anlamda 16., 14. ve 9. siralamalari elde edip, takim yarismalarinda ilkinden 8.lik ikincisinden 1.lik, üçüncüsünde ise 3.lük elde etti.

Kaynak: İHA