Galatasaray Kulübü Baskani Elmas'tan Derbi Hakemine Ve TFF'ye Tepki Açiklamasi

'Bugün Nef Stadi'nda çok çok çok kötü ve art niyetli bir hakem yönetimi vardi' 'Yarin TFF'den randevu isteyerek gidecegim. Ayrica bu toplantida MHK Baskani'nin da olmasini isteyecegim. Ayrica Halil Umut Meler'in maç raporunu da açiklamalarini isteyecegim' 'Bu maç bir kayip olabilir ama biz gelecege çok umutlu bakiyoruz, takimimiza güveniyoruz. Hocamizla beraber bu isi basaracagiz. Galatasaray, Türk futbolunda yeni bir devrimin öncüsü olacak' 'Bugünkü hakem performansi da sadece basit bir hakemin gününde olmamasi degildir. Açikçasi evinde Galatasaray'i ezmek, hizini kesmek, teknik direktörünü sahadan atmak bir oyunun parçasi' 'Yeni sistem üzerinde çalisiyoruz ama gördügüm kadariyla hani bizim bu sistemin düzelmesine yönelik iyi niyet çabalarimiz kisa vadeli kötülügü engellemiyor. Bizim bu giderken de tüm takimlarin hakkini esit bir sekilde koruyan, seffaf davranan aktörlere ihtiyacimiz var'

Galatasaray Kulübü Baskani Burak Elmas, Spor Toto Süper Lig'in 13. haftasinda 2-1 kaybettikleri Fenerbahçe derbisinin hakemi Halil Umut Meler'in art niyetli maç yönettigini savundu.

Baskan Elmas, Nef Stadi'nda oynanan derbinin ardindan basin toplanti odasinda açiklamalarda bulundu. Sari-kirmizili kulübün baskani, derbinin hakemi Halil Umut Meler, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu (MHK) ile ilgili elestirilerini dile getirdi.

Göreve geldiklerinden bu yana yapici bir üslupla Türk sporunu içinde bulundugu batakliktan çikarmaya çalistiklarini dile getiren Elmas, "Sistemi düzeltme çabalarimiz maalesef sistemin içindeki çürümüs zihniyet tarafindan sürekli sorgulaniyor ve engellenmeye çalisiliyor. MHK ile ilgili uzun zamandir bir sistem degisikligi çabasi içindeyiz. Bugün Nef Stadi'nda çok çok çok kötü ve art niyetli bir hakem yönetimi vardi. Bu hakem yönetimini tahmin etmemize ragmen -çünkü bu hakemimizin burada bazi performanslari vardi- iyi niyetli davranarak bir sans daha verelim dedik. Gördük ki son derece art niyetli, takimimizi yavaslatmaya çalisan, teknik direktörümüze ve oyuncularimiza kart veya kartlar vermek üzerine yogun bir çaba sarf eden bir saha yönetimi vardi." diye konustu.

"Bu konusmayi yaparken çok üzgünüm." diyen Burak Elmas, "Sezon basindan beri hakemler ve federasyon ile ilgili konusmamak için çok direndim ama geldigimiz noktada Galatasaray'in haklarini savunmaktan imtina etmeyecegimizi herkesin bilmesini isterim. Yarin TFF'den randevu isteyerek gidecegim. Ayrica bu toplantida MHK Baskani'nin da olmasini isteyecegim. Ayrica Halil Umut Meler'in maç raporunu da açiklamalarini isteyecegim. Zaten bazi kulüplere el altindan maç raporlari veriliyor. Biz de Halil Umut Meler ve ekibinin bugünkü yönetiminin raporlarinin açiklanmasini istiyoruz." ifadelerini kullandi.

TFF'nin maçlara gelen üyeleriyle ilgili uyarida bulunmak istedigini aktaran Elmas, "Bugün Nef Stadi'na gelen TFF yetkilisi, burada nasil davranilacagini bilmeyen biriydi. Nasil davranacagini bilmeyen federasyon üyelerini buraya göndermesinler. Onlara ev sahipligi yapmayacagiz. Fenerbahçe'nin galibiyetine gölge düsürmek istemiyorum ama Galatasaray'in stadinda kimse böyle seyler yapamaz." seklinde görüs belirtti.

Baskan Elmas, "TFF yetkilisi tam olarak ne yapti?" seklindeki soru üzerine, "Haddini bilmedi diyelim. Yarin yüzlerine söyleyecegim. TFF içerisinde mevcut düzenden rahatsiz olmayan, mevcut düzenin de iyi bir düzen oldugunu düsünen üyeler var. Ben oldugum müddetçe bu tarz davranan üyelerin bu stada girmemesi için elimden gelen her seyi yapacagimin bilinmesini isterim." degerlendirmesinde bulundu.

- "Gelecege çok umutlu bakiyoruz, takimimiza güveniyoruz"

Burak Elmas, yeniden yapilanmaya gittikleri takimlariyla ilgili umutlu olduklarini söyledi.

Genç bir takimlari oldugunu aktaran Elmas, "Bu maç bir kayip olabilir ama biz gelecege çok umutlu bakiyoruz, takimimiza güveniyoruz. Hocamizla beraber bu isi basaracagiz. Galatasaray, Türk futbolunda yeni bir devrimin öncüsü olacak." diye konustu.

Süper Lig'de sampiyonluk yarisindan kopmadiklarini vurgulayan Elmas, söyle devam etti:

"Bir maglubiyet bizi bu yaristan koparmaz. Çok genç, güvendigimiz, yeni bir araya gelmis, basarili olacak bir takimimiz var. Bu takim en az 5-6 sene beraber oynayacak. Yeni takviyelerle beraber ligde her zaman en tepeye oynayan hatta Avrupa'da da tepeye oynayan bir takim olusturma amacimiz var. Bu kadar uzun vizyonlu bu islere bakan bir yönetim ve teknik heyetin tek maç üzerinden sezonu veya gelecegi degerlendirmesi diger bakis açisina benzer bir bakis olur. Bizim böyle bir bakis açimiz yok. Biz Galatasaray'in gelecegini kurmaya çalisiyoruz. Hem Türk futbolunun gelecegini hem de Galatasaray'in gelecegini ve üslubu degistirmekte çok samimiyiz. Bunda israr edecegiz. Benim en büyük korkum sistemin bizi engellemeye çalismasi. Çünkü bu sistemden beslenen, bu sistemin parçasi olan insanlar bu sistemin degismesini istemiyor. Çamurdan beslenen arkadaslar var. Biz bu sistemin parçasi olmayacagiz. Biz ya bu sistemi degistirecegiz ya da bu sistem bizi yiyecek. Umarim bu sistemi degistiren oluruz. Çünkü bu sistemde mevcut aktörlerin Türk futbolunu getirmis olduklari yer hepimizce asikar. Ortada rahatça dolasiyor olmalari bile aslinda ne kadar da bu konuda utanmadiklarinin göstergesidir."

Burak Elmas, hakem Halil Umut Meler'in oyunlarini etkiledigini ileri sürerek, "Hakem, çok kötü, Galatasaray'in saha ve seyirci avantajini kullanmasini engelleyici bir yorum sergiledi. Bunu da iyi niyetli yaptigini düsünmüyorum. Hakem hatasi 1 veya 2 kez olur. Bunlar üst üste gelirse hatadan çikip bir projenin parçasi haline geliyor. Bugün hocamizi sahadan atmasi, oyuncularimiza verdigi kartlar, verdigi ve vermedigi kartlar ile faulleri herkes gördü. Biz oyunu hizlandirmaya çalisirken oyunu yavaslatti. Tüm kararlar bizim oyunumuzu etkiledi." açiklamasini yapti.

- "Diger baskanlari da federasyon ve MHK ile yapacagim toplantiya davet edecegim"

Elmas, diger Süper Lig kulüplerinin baskanlarini da TFF ve MHK ile yapacaklari toplantiya davet edecegini söyledi.

Kendileri için bir avantaj talep etmediklerini vurgulayan sari-kirmizili kulübün baskani, "Diger baskanlari da federasyon ve MHK ile yapacagim toplantiya davet edecegim. Hep birlikte gidelim. Çünkü bu tür kötü performanslar ve iyi niyetli olmayan hareketler Türk sporunun sorunu, beraber halledelim. Biz bir avantaj istemiyoruz. Gelsinler beraber konusalim. Çünkü bunlar hepimize olan seyler." ifadelerini kullandi.

Galatasaray Kulübü Baskani Elmas, hatalarin sadece Galatasaray aleyhine yapilmadigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"TFF'nin yönetiminden, kurullarindan memnun olan kimse yok. Birtakim degisiklikler oldu ama taktikler de gidiyor. Bazen Galatasaray'a, bazen Fenerbahçe'ye her hafta birine birtakim seyler yaparak kavga ortamini beslemeye çalisan insanlar var. Biz bu kavga ortamini besleyen insanlara kredi verip bunlarin güçlü olmasina izin vermeyecegiz. Hepimiz sistemden sikintiliyiz, bunlari degistirecegiz. Oyuncumuza verilecek cezanin pazarligini benimle yapmaya kalkan kulüp baskani oldu. Böyle bir sistemden bahsediyoruz. Dolayisiyla böyle bir çirkin, kirli sistemin içerisindeyiz. Bugünkü hakem performansi da sadece basit bir hakemin gününde olmamasi degildir. Açikçasi evinde Galatasaray'i ezmek, hizini kesmek, teknik direktörünü sahadan atmak bir oyunun parçasi. Ancak bunu sadece Galatasaray'i çekmek olayi basitlestirir. Her kulübe bunu dönem dönem yapiyorlar. Bütün kulüplerle bu sistemi onlara teslim etmeyecegiz. Türk futbolunun bugüne kadar yasadigi deger kaybinin müsebbibi olanlar Türk futbolunun geleceginde olmayacak."

- "Bundan sonra hiçbirini rahat birakmayacagim"

Burak Elmas, Türk futboluna zarar verenlerin pesini birakmayacagini söyledi.

Gizli kapilar arkasinda pazarlik yapmayacaklarini aktaran Elmas, "Bundan sonra hiçbirini rahat birakmayacagim. Bu sistemi bozmak isteyen aktörleri rahat birakmayacagim. Hatalar ve kötülükler o kadar aleni yapiliyor ki bunlara verilecek cevabin da birlikte ve seffaf verilmesi lazim. Biz gizli kapilar ardinda yapilan pazarliklarin parçasi olmayi kabul etmiyoruz. Kulüplerle beraber Türk futbolunu bu kirli oyunun aktörlerinden temizlemek istiyoruz. Bütün kulüplerle beraber savasmamiz lazim. Naklen yayinin geldigi deger, Türk futbolundaki gelirlerin nereye geldigi ortada. Bu sistem içerisinde çok mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü sistemi de yöneten aktörlerin basarisizligi da ortada." seklinde görüs belirtti.

Baskan Elmas, kisilerden ziyade sistemlerin degismesi gerektigini savunarak, "Bugün maçi yöneten hakemin muhakkak raporunun açik ve seffaf sekilde kamuoyuyla paylasilmasi lazim. Zaten istedikleri zaman istedikleri kulüp baskanina bu raporlari servis ediyorlar. Benim yanimda federasyonun karsisinda hakemle ilgili maç raporunu okuyan baskan oldu. Bu istenilen, istenildigi zaman yapiliyorsa bütün kamuoyu performanslari görsün ama gelip de burada kötü niyetli, Galatasaray'in yapmaya çalistigi pozitif seyleri zedelemek, Galatasaray'i bir kavganin içine çekme çabasina da alet olmayacagimizi tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Iyi niyet çabalarimiz kisa vadeli kötülügü engellemiyor"

Türk futbolundaki kötü gidisin sorumlularinin temizlenmesi gerektigini belirten Elmas, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yeni sistem üzerinde çalisiyoruz ama gördügüm kadariyla hani bizim bu sistemin düzelmesine yönelik iyi niyet çabalarimiz kisa vadeli kötülügü engellemiyor. Bizim bu giderken de tüm takimlarin hakkini esit bir sekilde koruyan, seffaf davranan aktörlere ihtiyacimiz var. Bunlarin sorumlularinin temizlenmesi lazim. Isimler degil altta da çalisan bir ekip var. Asil basindakini degil asagidaki kötü niyetli aktörleri temizlemek lazim. Bunu da acil yapmak lazim. Bugün en çok üzüldügüm de bizim iyi niyetli bir sekilde ugrastigimiz, birlik, beraberlik ve spordaki sükunet projesinin böyle kötü niyetli bir yönetim sebebiyle biraz da olsa sekteye ugramasi."

- "Sahaya yabanci madde atilmasini kabul etmiyorum"

Burak Elmas, derbide sahaya yabanci madde atan taraftarlarini da elestirdi.

"Ne olursa olsun kendi stadimda sahaya yabanci madde atilmasini kabul etmiyorum." diyen Elmas, "Hiçbir taraftarin ne kadar iyi Galatasarayli olursa olsun böyle bir hakki yok. Galatasaray'in stadinda sahaya müdahale edilmez. Herkes bagirir, takimi destekler, protesto eder ama sahaya bir sey atma konusunu biz bunlari asmistik. Gerekeni de yapacagiz. Ben kabul etmiyorum." ifadelerini kullandi.

Süper Lig'deki Besiktas derbisinin hakemi hakkinda açiklama yapmamalarina ragmen yönetiminden memnun olmadiklarini dile getiren Elmas, sunlari kaydetti:

"Besiktas maçinda da hakem performansindan memnun degildim ama hakemin bizim performansimizi bugünkü kadar etkiledigini düsünmüyorum. Uzun vadede kazananlarin kisa vadedeki kayiplarda hareketleri, basarilarini belirler. Galatasaray her zaman ilk önce kendi içine bakar, kendi yaptigi hatalari görür, onlari düzeltir. Son derece basarili bir kulübüz. Avrupa'nin tepesine kadar bu bakis açisiyla kendi içimizi elestirerek, disarida düsman ve sorununu aramayarak hep dogruyu bulmus bir camiayiz. Kazanmadigimiz zamanki hareketlerimiz bizi basariya götüren davranis biçimidir. Bugünkü maç apayri. Rakibimiz kazandi. Tebrik ediyorum ama Galatasaray'in oyununa bugün müdahale edildi. Besiktas maçinda o hatalar yapildi ama böyle bir müdahale oldugunu düsünmüyorum."

Baskan Elmas, "Takiminizin 13 haftadaki performansindan memnun musunuz?" seklindeki soru üzerine, "Takimimin, teknik heyetimin ve projemizin sonuna kadar arkasindayiz. Biliyorsunuz ben teknik yorum yapmiyorum. O benim isim degil. Onu da eger hocamiz bir gün kasitli olarak saha kenarinda tahrik edilmeyip burada konusabilirse kendisine sorarsiniz. O da size en güzel cevabi verir ama takimimizin, teknik direktörümüzün sonuna kadar arkasindayiz. Projemizle ilgili de basinda nasil heyecanliysak bugün de ayni sekilde heyecanliyiz." diyerek sözlerini tamamladi.

Kaynak: AA