Ciritçiler Karda Oynayacaklari Turnuvalara Dostluk Maçlariyla Hazirlaniyor

Asirlardir Anadolu'da da yasatilan atli cirit sporunun, Kars'taki köylerde kisin kar üzerinde, yazin çimlerde oynanarak gelecek kusaklara aktarilmasi amaçlaniyor Kars Kafkas Atli Spor Kulübü Baskani Selçuk Baskaya: 'Ne mutlu bize ki gençlere bu ata sporunu aktarmaya devam ediyoruz'.

HÜSEYIN DEMIRCI - Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan ve Kars'in Selim ilçesinde kisin kar üzerinde oynanarak yasatilmaya çalisilan ata sporu ciritte kullanilan atlarin, sezon öncesi hazirlik maçlariyla güç depolamalari saglaniyor.

Asirlardir Anadolu'da da yasatilan cirit sporunun, ilçedeki köylerde kisin kar üzerinde, yazin da çimlerde oynanarak gelecek kusaklara aktarilmasi amaçlaniyor.

Köylerde atli spor kulüpleri kuran sporcular, Kekeç köyündeki arazide bir araya gelip cirit oynuyor. Ciritçiler, hazirlik maçlariyla hem kis sezonu öncesi antrenman yaptirdiklari atlarinin güç depolamasini sagliyor hem de eglenceli anlar yasiyor.

Özellikle kis aylarinda kar üzerinde oynanan cirit sporuna yerli ve yabanci turistler de yogun ilgi gösteriyor.

- "14 genci yetistiriyoruz"

Kars Kafkas Atli Spor Kulübü Baskani Selçuk Baskaya, AA muhabirine, ata sporunu yasatmak için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Bölgede özellikle gençlerin cirit sporuna yogun ilgisinin oldugunu ifade eden Baskaya, "Cirit sporunu devam ettiriyoruz, bizden sonra gençlere devretmeye basladik. Ne mutlu bize ki gençlere bu ata sporunu aktarmaya devam ediyoruz. Altyapisi olan kulübüz. Su anda 14 gencimizi yetistiriyoruz. Nasip olursa ileriki yillarda onlar devam edecek." dedi.

- "Atlarimizi simdiden kis için hazirliyoruz"

Kosapinar köyünden ciritçi Gürhan Kaan da cirit oynamayi çok sevdigini anlatarak, "13 yasimdan beri cirit oynuyorum. Bugün de hava çok güzel ve oynamaya devam ediyoruz. Atlarimizi simdiden kis için hazirliyoruz. Herkesi atli cirit oyununu izlemeye davet ediyoruz." diye konustu.

Genç ciritçi Kenan Tepe ise atlara maç öncesinde sahada gezdirerek antrenman yaptirdiklarini belirtti.

Köyler arasi cirit müsabakalari organize ettiklerini dile getiren Tepe, "Turnuvalari genelde Kekeç köyümüzde yapiyoruz. Ata sporumuzu elimizden gelen gayretle devam ettiriyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA