Bilgisayar Oyunundan Etkilenerek Geleneksel Türk Okçulugu Egitmeni Oldu

Oynadigi oyununun okçu karakteri dikkatini çekince bu alana yönelen Murat Ertugrul, önce kendi yay ve oklarini yapti, ardindan ok atma konusunda uzmanlasarak egitimler vermeye basladi Egitmen Murat Ertugrul: 'Bir kursa kayit oldum ve kisa süre orada okçuluk egitimi aldim. Uluslararasi birçok müsabakaya katildim. Bir süre atli okçulukla ilgilendim. Uluslararasi müsabakalara da katilinca, 'Bu geleneksel okçuluk tam bana göre' dedim' 'Türk okçuluguyla disiplini ve vücudun disiplinini de kazandirmis oluyoruz. Ok atmanin yaninda odaklanma, stres ve kaygi gibi sorunlari nasil asmalari gerektigini de ögretiyoruz'

HAVVA DEREAGZI - Konya'da oynadigi bilgisayar oyunundan ilham alan Murat Ertugrul, önce deneme yanilma yoluyla yay ve ok yapti, daha sonra geleneksel Türk okçulugu egitmeni oldu.

Baba meslegi marangozluk oldugu için el sanatlarina ilgi duyan Ertugrul, lise yillarinda oynadigi bilgisayar oyunundaki okçu karakterden etkilenerek ok ve yay yapmaya basladi.

Babasinin da destegini alan 28 yasindaki Ertugrul, AA muhabirine, baslangiçta okçulukla ilgili hiçbir deneyiminin olmadigini, ok yapmayi kendi kendine ögrendigini söyledi.

- "Hiçbir zaman pes etmedim"

Babasinin kendisine okçuluk hayali için çok destek verdigini dile getiren Ertugrul, "Babama 'Hadi baba ok yapalim, yay yapalim' dedim. Babamla beraber ok yapmaya basladik. Defalarca yaptik, kirdik. Çünkü, daha saglam olmasi için hayvan boynuzu ve siniri gibi bazi malzemelere ihtiyaç varmis. Biz kendi kendimize, deneme yanilmalarla çalismalara devam ettik. Hiçbir zaman pes etmedim, pes etmedigim için de basardigimi düsünüyorum." dedi.

Ertugrul, okçulukta ilerlemeye gayret ettigini belirterek, "Geleneksel Türk okçulugunda ilerlemek için örnek videolar izledim, kitaplar okudum, çalismalarima devam ettim. Bir kursa kayit oldum ve kisa bir süre orada okçuluk egitimi aldim. Uluslararasi birçok müsabakaya katildim. Bir süre atli okçulukla ilgilendim. Uluslararasi müsabakalara da katilinca, 'Bu geleneksel okçuluk tam bana göre' dedim. Müsabakalarda yarismacilar, geleneksel kiyafetlerini giyerek mücadele ediyor. Buna bagli olarak kültürel bir iliski içine de girmis oluyoruz. Bu açidan kendimi sansli hissediyorum." diye konustu.

- "Pandemi döneminde üye sayimizda ciddi artis yasandi"

Geleneksel Türk okçulugunu ögrendikten sonra, içinde baskalarina da ögretme istegi olustugunu belirten Ertugrul, Meram Belediyespor Kulübünde okçuluk egitmenligi yaptigini anlatti.

Ertugrul, kursiyer çocuklarin kendini gelistirmesi için çaba gösterdigini kaydederek, "Türk okçuluguyla disiplini ve vücudun disiplinini de kazandirmis oluyoruz. Ok atmanin yaninda odaklanma, stres ve kaygi gibi sorunlari nasil asmalari gerektigini de ögretiyoruz. Günümüz hastaliklarindan dikkat eksikligi, hiperaktivite bozuklugunu yine okçuluk sayesinde yüzde 70 oraninda düzeltebiliyoruz. Bu duruma bagli olarak pandemi döneminde üye sayimizda ciddi artis yasandi." ifadesini kullandi.

- Ok için pet siseden tüy yapti

Ertugrul, karsilastigi zorluklarin hiçbir zaman kendisini yildirmadigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Bu ise nasil basladigima, simdi nasil olduguma bakiyorum. Ileride nasil olacagimi da çok merak ediyorum. Bu heves zamanla ciddi bir ise dönüstü. Kariyer olarak da bu alanda ilerlemek istedim. Yay yaparken kullandigim agaçlari gerdiremedigim için farkli çözüm yollari aradim. Yayi kizgin yagin içine soktum ve biraz daha gerdirebildim. Ilk zamanlar yaptigim oklar attigim yerden çok fakli yerlere gidiyordu. Oklarda hindi ve kaz gibi hayvanlarin tüyü kullaniliyormus. O zamanki imkanlarimla gerekli malzemeyi bulamayinca ben de pet siseden tüy yapmaya basladim. Önüme çikan hiçbir engelde pes etmedim. Yaptigim çalismalar sonucu atislarim düzgün gitmeye basladi. Bu durum beni daha çok motive etti ve 'Atis tam benlik' dedim."

Kaynak: AA