NBA'in 75. Yil Dönümünün Kutlanacagi Yeni Sezon Basliyor

Bu sezona özel elmas seklini alan ligin logosunda, Jerry West'in silüetinin yaninda 75 sayisi da kullanilacak Pandemi yüzünden 2 yildir daha az normal sezon karsilasmasinin oynandigi NBA, alisilagelmis 82 maçlik fikstürüne dönecek Ligdeki milli oyunculara Alperen Sengün ve Ömer Faruk Yurtseven eklendi Asisiz basketbolcular için kisitlamalarin arttirildigi ligde Brooklyn Nets formasi giyen yildiz oyuncu Kyrie Irving takimdan uzaklastirildi.

Amerikan Basketbol Ligi (NBA) 2021-22 sezonu, yarin sabaha karsi baslayacak.

Amerika Basketbol Birligi (BAA) adiyla 1 Kasim 1946'da baslayan NBA, bu sezon 75. yil dönümünü kutlayacak. Bu sezona özel elmas seklini alan ligin logosunda, Jerry West'in silüetinin yaninda 75 sayisi da kullanilacak.

Ayrica 25, 35 ve 50. yil dönümlerinde oldugu gibi geride kalan 75 senenin en iyi basketbolcularinin listelendigi takim açiklanacak. "NBA tarihinin en iyi 75 oyuncusu", 20-22 Ekim tarihlerinde her gün 25'er kisilik listeler halinde duyurulacak.

Yeni sezonunun açilis gününde 2 maç oynanacak. TSI 02.30'da baslayacak yeni sezonun ilk maçinda, son sampiyon Milwaukee Bucks, sampiyonluk adaylari arasinda gösterilen Brooklyn Nets'i agirlayacak.

Bati Konferansi takimlarinin karsi karsiya gelecegi Los Angeles Lakers-Golden State Warriors mücadelesi ise TSI 05.00'te oynanacak.

- NBA'de 4 milli basketbolcu mücadele edecek

Ligdeki Türkiye Milli Takimi oyuncularina, Alperen Sengün ve Ömer Faruk Yurtseven eklendi.

Geçen sezon Besiktas formasi giyen Alperen, 2021 draftinda Oklahoma City Thunder tarafindan 16. sirada seçildi. 19 yasindaki milli pivot, draft haklarini alan Houston Rockets ile sözlesme imzaladi.

Amerikan Üniversite Sporlari Federasyonu (NCAA) Erkekler Basketbol Ligi'nde North Carolina State Wolfpack ve Georgetown Hoyas'ta oynayan Ömer, 2020'de katildigi NBA draft'inda seçilmedi. Miami Heat, geçen sezonu NBA Gelisim Ligi takimlarindan Oklahoma City Blue'da geçiren 23 yasindaki pivotu, 2 yilligina kadrosuna katti.

Cleveland Cavaliers'ta oynayan 26 yasindaki Cedi Osman ve Philadelphia 76ers formasi giyen 24 yasindaki Furkan Korkmaz da NBA'deki 5. yillarina baslayacak.

Mart ayinda Utah Jazz ile 2020-21 sezonu sonuna kadar geçerli sözlesme imzalayan Ersan Ilyasova'nin gelecegi ise simdilik belirsiz. 13 yillik NBA kariyerinde maç basina 10,1 sayi ve 5,6 ribaunt üreten 34 yasindaki Ersan, serbest oyuncu olarak teklifleri bekleyecek.

- "Normallesme" sezonu

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle 2019-20 sezonu marttan itibaren 4 ay ertelenmis ve kisaltilmis, 2020-21 sezonunda ise takimlar 72 karsilasmaya çikmisti. Fakat yeni NBA sezonunda, alisilagelmis 82 maçlik normal sezon fikstürüne dönülecek.

NBA All-Star maçi, 21 Subat 2022'de Cleveland kentindeki Rocket Mortgage FieldHouse'da gerçeklestirilecek. 71. NBA All-Star maçinda, taraftarlardan en çok oy alan Dogu ve Bati Konferansi'ndan birer oyuncunun seçtigi takimlar karsilasacak.

30 takimin mücadele ettigi normal sezon, 11 Nisan'da sona erecek. Play-off'lara katilacak son 4 takim, kendi konferanslarinda 7, 8, 9 ve 10'uncu sirayi alanlar arasindaki play-in turnuvasiyla belirlenecek. Play-in maçlari 13-16 Nisan tarihlerinde yapilacak.

16 takimin katilacagi play-off'lar 17 Nisan, 2022 NBA Finalleri ise 3 Haziran'da baslayacak.

- Kyrie Irving asi olmadigi için takimdan uzaklastirildi

NBA yönetimi, Kovid-19 asisi olmayi tercih etmeyen oyuncularla ilgili daha siki tedbirler aldi. Buna göre asisiz basketbolcular her gün test numunesi verecek, asili takim arkadaslari veya personel ile ayni odada yemek yiyemeyecek. Soyunma odalarindaki dolaplari asili arkadaslarinin dolaplarindan mümkün oldugunca uzakta olacak ve takim toplantilarinda maskeli sekilde, diger katilimcilardan yaklasik 2 metre uzakta duracak.

Los Angeles, New York ve San Francisco'nun saglik departmanlari ise antrenman sahasi ya da spor salonlarina girebilmek için en az bir doz asi olma sarti getirdi. Uygulamadan bu bölgelerde faaliyet gösteren NBA takimlari Brooklyn Nets, Golden State Warriors, Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers ve New York Knicks etkilendi.

Nets yönetimi bu sebeple yildiz oyuncusu Kyrie Irving'i, asi olana kadar takimdan uzaklastirdi. 2016'da NBA sampiyonlugu yasayan ve 7 kez all-star seçilen Irving ise tutumunu degistirmeyecegini söyledi.

Takimdan uzaklastirilsa da deplasman maçlarinda oynamasinin önünde bir engel bulunmadigi için 35 milyon dolarlik maasinin yarisini alabilecek 29 yasindaki basketbolcunun, takasini istedigi öne sürülüyor.

Washington Wizards'in all-star oyuncusu Bradley Beal ve geçen sezon Denver Nuggets'taki performansiyla dikkati çeken Michael Porter da asi yaptirmayacaklarini açiklamisti.

- Geçen sezondan akilda kalanlar

Normal sezon lideri: Utah Jazz (52 galibiyet, 20 maglubiyet)

Normal sezonun en degerli oyuncusu: Nikola Jokic (Denver Nuggets)

Normal sezonun sayi krali: Stephen Curry (Golden State Warriors) - 32 sayi

Sampiyon: Milwaukee Bucks (Phoenix Suns'i 4-2 yendi)

Final serisinin en degerli oyuncusu: Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)

- NBA tarihinde normal sezondaki takim rekorlari

En fazla galibiyet: Golden State Warriors (2015-16) - 73

En fazla maglubiyet: Philadelphia 76ers (1972-73) - 73

En iyi galibiyet yüzdesi: Golden State Warriors (2015-16) 73-9 (yüzde 89)

En kötü galibiyet yüzdesi: Charlotte Bobcats (2011-12) 7-59 (yüzde 10,6)

En fazla sayi atilan maç: 370 sayi - Detroit Pistons: 186-Denver Nuggets: 184 (1983'te 3 kez uzatmaya giden karsilasma, ayni zamanda bir takimin en çok sayi (186) attigi maç olarak da NBA tarihine geçti)

En az sayi atilan maç: 119 sayi - Milwaukee Hawks: 57-Boston Celtics: 62 (1955)

Kaynak: AA