Istanbul'un En Genç Erkek Ve En Geç Kadin Muhtari Performanslariyla Ön Yargilari Kirdi

Istanbul'un en genç erkek muhtari 24 yasindaki Muharrem Polat, Gaziosmanpasa Kazim Karabekir Mahallesi'nde; en genç kadin muhtari 25 yasindaki Edanur Mentes ise Zeytinburnu Telsiz Mahallesi'nde görevlerini sürdürüyor Mentes ve Polat, mahallelinin ön yargilarini gençlik enerjileri ve çalisma azimleriyle asmayi basardi Istanbul'un en genç erkek muhtari Polat: 'Benim için 'Çocuktur, yapamaz' diyenler oldu. Kimi zaman kahvehanelerde, esnaf ziyaretlerinde bu tür söylemlerle karsilastik. 'Kazansa babasi mi yapacak muhtarligi?' gibi sözler söylendi ama hiçbirine aldiris etmedik ve kazandik' Istanbul'un en genç kadin muhtari Mentes: 'Geldiklerinde sasiriyorlar, 'Muhtarla görüsecektim' diyorlar, 'Benim' dedigimde 'Hayir, siz degilsiniz' diyorlar. Muhtar kartimi gösterdigim çok kisi olmustur. Inanmiyorlar ama çok da mutlu oluyorlar'

HALIS AKYILDIZ - Gaziosmanpasa Kazim Karabekir Mahallesi'nde görev yapan Istanbul'un en genç erkek muhtari 24 yasindaki Muharrem Polat ile Zeytinburnu Telsiz Mahallesi'nde görevli en genç kadin muhtar 25 yasindaki Edanur Mentes, muhtarliga aday olduklari zaman karsilastiklari zorluklari ve seçimleri kazandiktan sonra yasadiklarini anlatti.

Muhtarlar Günü dolayisiyla bir araya gelen Polat ile Mentes, Istanbul'un en genç erkek ve kadin muhtarlari olarak dikkati çekiyor.

En yakin rakibine yaklasik 2 bin oy fark atarak 23 yasinda Zeytinburnu Telsiz Mahallesi muhtari olan Mentes ile en yakin rakibini 3 bin oy farkla geçerek 21 yasinda Gaziosmanpasa Kazim Karabekir Mahallesi muhtari olan Polat, genç yaslarina ragmen 10 ve 15 yillik mahalle muhtarlarina rakip olmaktan çekinmedi.

Seçim çalismalarini yogun bir tempoda yürüterek kazanan muhtarlar Polat ile Mentes, Istanbul'un en genç muhtarlari olmanin gurur ve mutlulugunu yasiyor.

- "Gençlerin basarili olabilecegini bir kez daha ispatladik"

Muharrem Polat, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Istanbul'un en genç muhtari olmasinin kendisi için tarifi mümkün olmayan bir duygu oldugunu söyledi.

Muhtar adayligina basvurma fikrinin, mahallesindeki spor kulübünün gençlik ve taraftarlar dernegi baskanligini yaptigi dönemde arkadaslariyla yaptigi sohbetlerde ortaya çiktigini dile getiren Polat, "Burada istisare ediyorduk, 'Kendimizi nasil gelistirebiliriz' derken referandumda seçilme yasi düstügünde bir firsat yakaladik ve 'Muhtarliktan baslayalim' dedik. Elhamdülillah, gençlerin siyasette de aktif olabilecegi, her iste oldugu gibi bu islerde de basarili olabilecegini bir kez daha ispatladik." diye konustu.

Seçim çalismalarini yürütürken "Çocuktur, yapamaz" gibi sözlerle karsilastigini anlatan Polat, "Kimi zaman kahvehanelerde, esnaf ziyaretlerinde bu tür söylemlerle karsilastik. 'Kazansa babasi mi yapacak muhtarligi?' gibi sözler söylendi. Çok absürt söylemlerle karsi karsiya geldik ama hiçbirine aldiris etmedik. Kapisini çaldigimiz herkese 'Biz sizin evladiniziz, kardesiniziz' diyerek yolumuza çiktik, tevekkül ettik ve kazandik." dedi.

Polat, Kazim Karabekir Mevlana Spor Kulübü'nün 1992'de kurulmasi dolayisiyla seçim çalismalari kapsaminda mahalleye 1992 agaç dikeceklerini aktararak, su ana kadar yaklasik 450 agaç diktiklerini ve dikim sürecini tamamlayacaklarini dile getirdi.

- "Bir muhtarin mesaj sistemiyle maske dagitmasi Türkiye'de ilk"

Muhtarlik çalismalarina iliskin bilgi veren Muhtar Polat, sunlari kaydetti:

"Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde sadece ben degil bütün muhtarlarimiz cansiperane çalisti. Muhtarlik olarak mahallemizde 16 bin 500 maske dagittik. Mahallemizde yasayanlara 'Muhtarimdan maske' yazarak verdigimiz telefon numarasina mesaj atmasini istedik. Gelen mesajlardan adreslere maskeleri götürdük. Bir muhtarin mesaj sistemiyle maske dagitmasi Türkiye'de ilk. Biz bunu yaptik."

- "Çok güzel bir duygu"

Zeytinburnu Telsiz Mahallesi Muhtari Edanur Mentes de genç yasta muhtar olmanin gurur verici bir duygu oldugunu söyledi.

Mentes, Telsiz Mahallesi'nin 50 bin nüfuslu oldugunu, mahallenin sürekli göç aldigina dikkati çekti.

Seçimlerde kendisiyle birlikte 3 adayin yaristigini ve kendisinin tek kadin aday oldugunu ifade eden Mentes, mahalledeki ilk kadin muhtarin da kendisi oldugunu kaydetti.

Mentes, sunlari söyledi:

"Istanbul'da benden daha genç muhtar olabilecegini çok düsünmüyordum ama Türkiye'de belki vardir diye düsünüyordum. Tüm Istanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Baskani Selami Aykut ile biraz arastirma yaptik. Arastirmalarimiz sonucunda en geç kadin muhtarin benim oldugu ortaya çikti. Bundan çok mutluyum, benim için çok gurur verici bir sey. Çünkü Istanbul zaten ayri ve Türkiye'de en genç (kadin) muhtar olmak çok önemli, güzel bir duygu."

23 yasinda muhtar seçilen Mentes, seçimlerde en yakin rakibine 2 bin küsur oy fark attigini dile getirerek, "Adayligima karsima çikan vatandaslar vardi, kimse benden beklemiyordu, '23 yasinda genç kiz, hiçbir sey yapamaz' düsüncesindelerdi. Mahalledeki nüfus yapisina göre, her yöreden azalarimi seçtim. Ardindan seçim çalismasini yürüttüm. Telsiz Mahallesi'nde girmedigim ev yoktur." ifadelerini kullandi.

- Muhtar olduguna inanmayanlara kartini gösteriyor

Vatandaslarla muhtarlikta yasadigi anilara deginen Mentes, sözlerini söyle tamamladi:

"Çok sasiriyorlar. Muhtarliga geldiklerinde 'Muhtarla görüsecektim' diyorlar. 'Benim' dedigimde 'Hayir, siz degilsiniz' diyorlar. Muhtar kartimi gösterdigim çok kisi olmustur. Inanmiyorlar ama çok da mutlu oluyorlar. Seçim zamaninda çok tepkilerle karsilastim aslinda. 'Çok gençsin, yapamazsin, nasil yapacaksin' gibi sözler ama Fatih Sultan Mehmet nasil Istanbul'u fethettiyse ben de 'Gençler yapabilir' dedim. Muhtar olduktan sonra tepkiler çok güzel. Herkes çok seviniyor, mutlu oluyor. 'Mahallemizde genç bir muhtarimiz var' diyorlar."

Kaynak: AA