Fatih Terim Açiklamasi 'Ilk Yaridaki Oyunu Ikinci Yarida Göremedik'

Konyaspor karsisinda 1-0 kazanan Galatasaray’da Teknik Direktör Fatih Terim maçin ardindan ilk yaridaki oyundan çok memnun oldugunu ancak bunu devam ettiremediklerini söyleyerek, milli maç dönüslerinin kendilerini olumsuz etkiledigini de sözlerine ekledi.

Süper Lig’in 9. haftasinda Konyaspor’u konuk eden ve 4. dakikada Mustafa Muhammed’in attigi golle sahadan 1-0’lik galibiyetle ayrilan Galatasaray’da Teknik Direktör Fatih Terim, karsilasmanin ardindan düzenlenen basin toplantisinda sorulari cevapladi. Ilk yaridaki oyundan memnun kaldigini ifade ederek sözlerine baslayan Terim, “Çaykur Rizespor maçina göre basit bir degisiklik yapmistik. Ilk yari çok farkli bitmeye adaydi. Yüzde 100 gol pozisyonlari olan durumlar vardi. Özellikle merkezdeki çogu pozisyonun bugün Halil’le bulusmasi düsüncemizin dogru oldugunu gösterdi. Ilk yari 3 puani farkli sonuçla alip, ikinci yari farkli bir skorla oynanabilirdi. Konyaspor çok önemli bir takim. Namaglup geldiler ve namaglup kalmak isteyeceklerdi. Ilk yaridaki oyunda pozisyonlarin çogu baski ve presle geldi. Gol de öyle geldi. Muslera’nin iyi bir pasiyla geldi gol. Ikinci yarida böyle bir istekte bulunmadim ama oyuncularimiz kendi iç dünyalarinda durumumuzu iyi analiz edip, skoru koruma içgüdüsü yaptilar sahada. Muslera’nin harika çikardigi bir top vardi, bunun disinda savunma çok iyi oynadi. Bu gibi oyunlarda ikinci golü erken bulacaksiniz ama bugün bulamadik. Ilk yaridaki oyunun süresini uzatmamiz lazim. Her oyunu her oyuncuyla oynayamazsiniz. Ilk yarida bazi seyler pozitif ama bazi seyler de dogru oturmadi. Ne oynarsak oynayalim, anlayis ve felsefe degismedi. Mücadeleden ve 3 puandan çok memnunum. Iyi oyunlarimizi gösterdik. Gösteremedigimiz zamanlar da oldu. Böyle bir durumda 3 puan çok önemli. Bugün bütün dokunuslarin karsiligini gördük” diye konustu.



“MILLI TAKIM ARALARI ZOR OLUYOR”

Ikinci yaridaki futbolun ön libero mevkisiyle kaynakli olup olmadigi sorusunu yanitlayan Fatih Terim, “Mevkisel bir yaklasimi çok dogru bulmuyorum. Burada Taylan iyi oynuyor. Zaman zaman Berkan’i da oynatiyorum orada. Assunçao biraz heyecanliydi bugün. Galatasaray baski altindayken girdi oyuna. Taylan’i da atilmamasi için çikardim. Ikinci sari karti çok muhtemeldi. Oynayabilecek durumda degildi ve sikintiya girmek istemedigim için degistirdim. Ön libero için de ileride gerekli yaklasimi gösteririz. Bazi oyuncularimiz henüz bu oyuna aliskin degil” dedi.

Muslera’nin performansi hakkinda da konusan Terim, “Bu bir takim oyunu. Bütün takim iyi oynadi da 3 puan aldi. Muslera da bugün basrolü oynadi. Özellikle geriden oyuna baslamadaki etkili oyunu önemliydi. Ikinci yarida kurtardigi top da olaganüstüydü. Hepimiz elestirilerin hedefinde olabiliyoruz. Muslera’yi her halükarda seviyoruz. Sadece iyi oynadiginda degil, kötü günlerde de yanindayiz. Düzelecek insallah. Bir de sunu unutmayin, hepimiz için milli takim dönüsleri zor geçiyor. 13 oyuncu vermisiz ve dün aksam toplanmisiz. Kulübümüz bir fedakarlik yapip Muslera’yi özel uçakla direkt Ispanya’ya aldirmis. Yedlin cumartesi günü ancak ABD’den gelebilmis. Milli takim dönüsü moral, fizik ve uçus mesafesi olarak çok kolay olmuyor. Ama Muslera’nin önemi bugün bir daha belli oldu” açiklamasini yapti.

“INSALLAH BU HAFTAYI IYI BITIRIRIZ”

Geçmis dönemde 4 orta sahali bir anlayis oldugunu söyleyen Terim, “Bugünkü oyunda 4 orta saha yok, 2 tane de kanat vardi. Bu arkadaslarimizin sevdigi taraf olan hücum yüzde 70, sevmedigi defans tarafi ise yüzde 30. Özellikle hizli hücumlarda bu sistem bizim için avantaj. Ama bulamadik ikinci golü. 6-7 tane yüzde 100’lük pozisyon vardi. Ikinci golü bulsak bu sefer skorun avantaji da daha fazla. Ama gol gelmeyince dönüs hücumlarinda sikintiya düsüyorsunuz. Çünkü bazi oyuncularimiz buna aliskin degil. Biz normalde bu tarz oyunlarda, oyunu domine eden taraftik. Maalesef çok top kaybi, bize kötü anlar yasatti. Bunu gördüm ve de maçi kazandik, kazanirken bunu görmek güzel” dedi.

Hafta içinde oynanacak olan UEFA Avrupa Ligi mücadelesi ve hafta sonundaki Besiktas derbisi hakkinda da konusan Terim, “Açikçasi kolay bir hafta olmadi. 17. maçi oynadik. Su anda normal sezonlarda ilk yariya giriyorduk. Türkiye Ligi’nin ilk yarisi bitmisti. Daha ortasina anca geldik. Belki de gelmedik. Dolayisiyla kolay bir sey degil. Muhakkak her maç önem arz ediyor. Moskova’ya lider gidiyoruz, lider kalmak isteriz. Iyi bir takima karsi oynayacagiz. Seyahat var. Marsilya’dan dönüp Rize’ye gittik. Bunlar bilinen seyler. Gereken tedbirleri aliyoruz. O nedenle hep beraber oynamaya çalisiyoruz ve her oyuncudan en iyisini almaya çalisiyoruz. Besiktas evinde oynamis, biz disarida oynamisiz, ben bunlari çok önemsemiyorum. Bizim bu haftayi çok iyi bitirmemiz gerek. Inaniyorum ki insallah iyi bitiririz” ifadelerini kullandi.

“BAZI OYUNCULAR FIZIGINI EKONOMIK KULLANMALI”

Mevcut oyun tarzini henüz temel olarak benimseyemediklerini de söyleyen Terim, “Çok iyi oynadigimiz maçlarda 1-0’da, 2-0’da çok goller kaçirip, birçok basit gol atamayip puan kaybettigimiz oldu. Bunun psikolojik baskisi vardi takimda ikinci yarida. Bazi oyuncularimizin fizigini ekonomik kullanmayi bilmesi lazim. Her top hücum olmaz, her top hizli hücum hiç olmaz. Seti israrla iyi oynamamiz lazim. Set demek, en iyi opsiyonu bulana kadar sabirla oynanan bir oyundur benim için. Ayni zamanda taze kalmak demektir. Çünkü dinleniyorsunuz. Sürekli atak yaparak oyundan düsersiniz. Ilk yarida bazi arkadaslarimiz yoruldu ve kendi dönüslerinde sikinti yasadilar. Galatasaray hangi oyunu oynarsa oynasin topun ve oyunun kontrolü Galatasaray’da kalmalidir. Rakibe verip kovalamayi ne ben severim ne de benim oynattigim takim. Ve biz rakip sahada oynamayi severiz. Bugün Galatasaray’in A takimdan en küçük yas grubuna kadar her takima söyledigimiz sey sudur, ‘Galatasaray topu oynamaya kaleden baslar ve rakip sahada oynar.’ Biraz topla olan iliskiyle alakalali” diyerek devam etti.

“HAKEMLERIN BU KONUDA YARDIMCI OLMASI GEREKIYOR”

Türkiye’de birçok karsilasmada yasanan zaman geçirme konusu hakkinda da konusan Terim, “Bunun çözümü çok basit. Sadece iki takimin anlayisinin ortaya koydugu bir durum degil. Hakemlerin bu konuda yardiminin olmasi lazim. Bunu ben yillardir söylüyorum. Oynanmayan oyun süresi bizde belki de dünyadaki en fazla süre. Futbol direktörüyken Antalya’daki hakem seminerine online olarak baglanip hakemlere yaklasik 1 saat brifing vermistim. Hatta maçi da göstererek ne kadar oynandigiyla ilgili somut verilerle kendilerinin karsisina çikmistim. Oynamak isteyene yol vereceksiniz. Son dakikalarda agir gitmeler zaten olacak futbolda, bunlara itirazimiz yok. Bunlar hepimizin yaptigi seyler. Ama özde oynama istegi olursa, orada yapilan küçük kaçamaklarin önemi olmaz. Ama bu bir prensip gibi maçin basindan baslarsaniz ve hakem de buna müsaade ederse, süre düser. Burada dikkat edilmesi gereken konu sadece kaleci ve oyuncunun agirdan alip kazanacagi süre degil. Esas dikkat edilmesi gereken, hakemle yasanan diyaloglar. Baraj süreleri, itiraz süreleri. Santrada bir faul oluyor, hakem gelip her ikisine konusuyor ve 1 dakika 40 saniye gidiyor. Bir baraj kuruluyor, 3 dakikada frikik atiliyor. Nereye gitti bu süre. Ya buna müsaade ediliyor ya da oyuncular dinlenmek için yapiyor. Ama bir de aksi durum var, belki hakem dinlenmek için yapiyor, bunu bilemiyoruz. Ben 1. Lig’i de 2. Lig’i de izliyorum ama maalesef kandirmaya yönelik huyumuz var. En iyi oyuncuyu, en iyi hocayi, en centilmeni seçiyoruz ama onuruyla oynamadan, bosa atanlari da seçelim. Her takimda var. Rakibin ayagina ayagini takip düsüp faul isteyen oyuncular var. Maalesef var. Çok ufak dokununca 3 takla atan var. Onlar da seyrediyor bunu. Hepimizin bunu tekrar konusmasi lazim. Bunu kaç sene önce hakemlere anlatmistim. Bir de maç örnegi vermistim. 8 dakikalardan, 3 dakikadan bahsetmiyorum. Oldukça fazla kaybolan süre var. Zaman zaman agir hareket edeceksiniz, bu dünyanin her tarafinda var. Bir de sunun bilinmesi lazim, biz hücum sürekliligini aldik, hücum edip oynamaya çalisiyoruz. Rakibi atak devamliligiyla hataya zorluyoruz ama hop sakatlandi birisi. 2-3 dakika geçti, sonra biz bir daha oynamaya basliyoruz, yine birisi sakatlaniyor. Sonrasinda hakem ‘Ekleyecegim’. Bunu eklemenin hiçbir mantigi olmuyor. Temponun yükseldigi, her an gol beklediginiz anla bunun anlami kalmiyor. Memontumu kaybetmis oluyoruz. Morutan kendini atsaydi pozisyon yüzde 100 penaltiydi. Simdi ben Morutan’a ‘Niye atmiyorsun kendini kardesim’ demeli miyiz? Ne biz tesvik etmeliyiz ne de hakem buna engel olmali. O islere hakem de tesvik etmemeli. Belki profesyonelce düsmesi lazimdi. Ama yarin ona hiçbir sey demeyecegim. Her hafta 20 takimdan muhakkak bazi kisiler var. Hepimiz kimlerin kendini çok yeteneklice attigini biliyoruz. Hepimize olmustur bu. Ben kimseye dönüp bir sey demiyorum. Bundan sonrasi için önemli bir konu bu” diyerek sözlerini tamamladi.

(Bozhan Memis/IHA)

Kaynak: İHA