Ali Koç Açiklamasi 'Artik Harekete Geçme Ayaklanma Zamani'

Fenerbahçe Kulübü Baskani Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu’na tepki göstererek, "Camiama sesleniyorum; ne gücünüz, ne gücümüz varsa, omuz omuza verecegiz ve bu düzeni en kisa sürede yikmak için elimizden geleni yapacagiz. Yürüyüsse, yürüyüs, sosyal medyada ise sosyal medya, federasyon gitmekse federasyona gitmek. Artik, harekete geçme, ayaklanma zamani arkadaslar" dedi.

Fenerbahçe Kulübü Baskani Ali Koç, 3-1 kaybettikleri maçin ardindan basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Koç, Avrupa’da her yerde böyle pozisyonlarin verilmedigini belirterek, "Öncelikle camiama, taraftarima sesleniyorum; sakin olun. ’Burada yumrugu masaya vurun, asin kesin, düdük astirin’ diyorsunuz. Bu konulara gelecegim, sakin olun. Bu takim, uzatmalarla beraber 80 dakika burada 10 kisi oynadi. Terinin son damlasina kadar savasti. 85’inci dakikaya kadar her sey ortadaydi, sonra ne olduysa ondan sonra oldu. Penalti, belki de tek dogru karar oydu. Ama bu takimla gurur duyuyorum. Çocuklarin yanindan geliyorum; hepsi çok öfkeli. Niye kizgin oldugu da ayni sebep. Buraya art niyetle bir operasyon çekmeye birini yollasaydiniz, buna benzer bir performans olurdu. Maç 23’üncü dakikadan sonra bam baska yere seyretti. Bizim takimimiz, çok iyi isler yapti. Maç 11-11 olsaydi buradan maglup ayrilmamiz söz konusu degildi. Bende öfkeliyim, bu camianin basiyim, kendimi de kontrol etmek durumundayim. Trabzon’u tebrik ediyorum, ne olursa olsun 3 puani aldilar. Lider oldular. Ahmet Agaoglu’na da tesekkür ediyorum, misafirperverligi için" dedi.



"HAKEM MÜESSESIYLE ILGILI ÇOK BÜYÜK SIKINTILARIMIZ VAR"

Fenerbahçe Kulüp Baskani Ali Koç, biz ve diger baskanlarin hakem müessesiyle ilgili çok büyük sikintilari oldugunu belirterek, "Bunu sahsim ve arkadaslarim dile getiriyor. Bu müessesenin ne durumda oldugunu, ne kadar kokusmus oldugunu, çürümüs oldugunu. Marka degerinin bu kadar zayifladigi ortamda, her sey düsüyor. En önemli konu, futbolda kazanmanin ve kaybetmenin, düsmenin veya sampiyon olmanin sadece sahada belirlenmediginin, her geçen gün daha da agir basarak kabul görüp, bir norm haline gelmesinin, inaniyor musunuz su gördügünüz olay, Türk futbolunda yasanan hakem rezaleti, artik bir norm olarak kabul ediliyor. Yani kaniksanmaya baslandi. Allah’tan som dönemde kulüpler ayaklandik; bu böyle gitmeyecek, bunu söyleyeyim. Sahsen sevinçli oldugumu; bu sistemin ne kadar garabet oldugunu, artik ben degil sadece benden daha yüksek seste söylüyorlar" seklinde konustu.



"BUNLAR, KAOS ORTAMI OLUSTURMAYA ÇALISIYORLAR"

Koç, "Bakin federasyon baskani, MHK baskanlari, kulüp baskanlari, hocalar, futbolcular degisiyor. Ama ne hikmetse bu arkadaslar degismiyor. Bu is her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bugün Kince’ye verilen karttan sonra oyunun seyri degisti. ’Haksiz yere atti, ama Altay’da o golü yemeseydi’ de diyebilirsiniz. Olayin geneli ve bütününe bakiyorum. Beni en çok rahatsiz eden, hakemin Fenerbahçe futbolcularina olan yaklasimi, vücut lisani, mimikleri, bir hakem mimiklerinden tuttugu tarafi ele verir mi? Bu noktaya geldi is. Dolayisiyla burada bir sikinti var. Rize-Galatasaray maçi; haddime degil, iki camiadan da özür diliyorum, Galatasaray 3’üncü golü atiyor, net faul 2-3 tane faul. Son dakika uzatmalarin üzerine 4 dakika daha konuluyor. Orda Rize atsa bu kez Galatasaray ayaga kalkacak. Bunlar, kaos ortami yaratmaya çalisiyorlar. Ali maç alan, üstüne basarak söylüyorum, Sansalan degil, maç alan; geçen sene bizden Konya maçini da almisti" dedi.



"ARTIK HAREKETE GEÇME AYAKLANMA ZAMANI"

"Simdi, Fenerbahçe camiasi, artik ayaklanma zamani" diyen Koç, sözlerini söyle sürdürdü:

"Camiama sesleniyorum; ne gücünüz, ne gücümüz varsa, omuz omuza verecegiz ve bu düzeni en kisa sürede yikmak için elimizden geleni yapacagiz. Yürüyüsse, yürüyüs, sosyal medyada ise sosyal medya, federasyon gitmekse federasyona gitmek. Artik, harekete geçme, ayaklanma zamani arkadaslar. Bunu yanlis yerlere çekmeyin. Fenerbahçe’nin haklarini koruma adina, camiamiz ve taraftarimizin bugün Sabiha Gökçen’e giderek, ilk adimi atarak, böyle bir hazirlik oldugunu duyuyorum; muhakkak bunu yapin arkadaslar. Erken basladi, tam sistem oturttuk, kafamizi kaldirdik, aldik basimizi gidecegiz, yine bir anlamsiz, manasiz ve mantiksiz hakem performansi sonrasi yine bu noktaya gelindi. Biz buna bir yerde dur demek zorundayiz. Bizler kulüpler olarak bunun üzerinde zaten çalismalarimizi yapiyoruz. Bunlarin yeniden dizayn edilmesi gerekir. Bütün hakemleri, 1 aksamda degistiremeyiz, ama bu hakemleri istediginiz performansa, noktaya getirene kadar alacagimiz önlemlerle, bunlarin neden oldugu kaotik ortami, güven erozyonu müessesini minimize edebiliriz. Gözlemciler açiklayacak verdikleri puanlari. Hakem atamalari MHK baskani ya da 2 kisinin bir araya gelmesiyle alacagi telefonlarla belirlenmeyecek. Bu benim önerim. Bu sistem böyle gitmeyecek. 3 senedir diyoruz: 2 senedir dograndik. Söylemeye de devam edecegiz. Öyle ya da böyle bu sistem degisecek."

"BIZ SAMPIYON OLACAGIZ"

Sampiyon olacaklarini belirten Ali Koç, "VAR tecrübesiyle egitimiyle uzmanlik sahibi olarak belki pek çok hakemden çok daha bir performans verecek. Belki o kisi 90 dakika o sahada kosamayacak. Ama VAR hakemi olarak uzmanlik saglayacak. Bunlari ayiracagiz. Bir tarafta baba gözlemci öteki tarafta ogul, kuzen, yegen hakem nasil gider bu sistem. Federasyon baskanini degistik, MHK baskanini degistik, kulüp baskanlarini degistik, antrenörleri degisecek sampiyonluklar kaçirilacak. Küme düsmeler olacak. Ama o adamlarin hayatlari hiçbir sey degismemis gibi devam edecek. MHK Baskanina da sesleniyorum bizimle inatlasmayin. Size el uzatiyoruz dogru yol göstermeye çalisiyoruz bizle inatlasmayin. O hakeme Besiktas hakli serzeniste bulunuyor diyor ayni hakemi bir daha veriyor. Bu is böyle olmaz. Dolayisiyla Fenerbaheçe taraftarina sesleniyorum. Biz sampiyon olacagiz. Bunu kafaniza yazin. Bu takimda ümidinizi kesmeyin. Her böyle tökezlemede isyanlar, bize ve oyunculara hakaretler kenetlenin. Bu gece gidebilenler Sabiha Gökçen’e gitsin. Bu takima destek olun. 80 dakika ellerinden geleni yaptilar. Çok iyi top oynuyorduk. 10 kisiyle oynadik 85. dakikaya kadar Trabzon sagli sollu saldirmiyordu. Çok temkinli gidiyordu. Belki onlarda beraberlige razilardi. Riskli bir gol yemek istemiyorlardi. Bu maçin skoru bu futbolcularin performansi emegin hakki degildir. Trabzonspor’un tebrik ediyorum. Onlari suçlamiyorum. Lütfen sap ve samani karistirmayalim" dedi.



"TEKNOLOJI GELDIKTEN SONRA HAKEM PERFORMANSI GERIYE GIDEN TEK ÜLKE BIZIZ"

"Herhalde dünyada hakem performansi teknoloji geldikten sonra geriye giden tek ülke biziz" diyen Koç, "Az önce size Rize maçini Galatasaray maçini söyledim. Belki Rize’nin aleyhine sonuçlandi belki Galatasaray’in aleyhine olabilirdi. Bu adamlar ne yapmaya çalisiyorlar. Bu kadar zor mu? Herhalde dünyada hakem performansi teknoloji geldikten sonra geriye giden tek ülke biziz. Bunu varsayimla söylüyorum herhangi bir istatik ile söylemiyorum. Bize artik böyle teknoloji gelmis. Bunu bile kullanamiyoruz. Adam bir gece maça çikiyor 7’de bir sehirde bize oldu Antalya’da gece 12’de uçaga biniyor geliyor ertesi gün bizim sahamizda VAR hakemi oluyor. Hakemdeki en önemli sey dinlenmek, odaklanabilmek, konsantrasyon. Bunlari hiç düsünmüyorlar. Fenerbahçe camiasina sesleniyorum; sakin olun bunlarin hepsinin kökü temizlenecek. Bu kötü performans, art niyet tabi ki mükemmel performans istiyoruz. Insan oldugu her yerde hata olabilir ama bu sekilde degil. Ya da diger maçlarda gördügümüz gibi degil. Düsünebiliyor musun istisnasiz bütün kulüpleri rahatsiz. Ama bu insanlara ne bir performans degerlendirmesi ne Merkez Hakem Kurulu’nun ne temsilcilerinin ne gözlemcilerinin hatalar yapiliyor, sonuçlar etkileniyor, emekler yeniyor, haksizliklar yasaniyor. Ama bu adamlar hayatlarina devam ediyorlar" dedi.



"BU BÖYLE GITMEZ"

Sistemin kökünden yeniden dizayn edilmesi gerektigini belirten Ali Koç, "Burada Federasyon Baskanina da olumsuz konusmuyorum. Federasyon baskanlari gelip gidiyor bu düzen devam ediyor. Bu adam bu maça atanmamaliydi. Biz agzimizi açmadik. Bütün hafta spekülasyon. Bana agzini açsaydin böyle olmazdi diyecekler. Bizim tarzimi bu degil. Maçlardan önce konus hakemi baski altina al. Muhtemel bir puan kaybetmede, beraberlikte, maglubiyette mazeretini üretmis ol. Hepimiz bunu yapsak bu is nereye gidecek. Bu hakemlerin ne hakki var insanlarin emeklerini çalmaya. Nasil bir lükstür bu hiçbir sey olmuyor hep bize oluyor. Bize derken futbolun paydaslarina. MHK çatisi altindakilerine hiçbir sey olmuyor. Nasil bir is bu. Fenerbahçe taraftari rahat olun. Sakin olun endisenizi biliyorum. 2-3 senedir özellikle son 2 senedir bizi resmen katlettiler. geçen sene 15 puanimiz çalindi. Bunlar piskin piskin hayatlarina devam ediyorlar. Federasyona söylüyorum sakin bana ceza vermeye kalkmayin. ben burada saygisizlik ve terbiyesizlik etmiyorum. Durum tespiti yapiyorum. Hepimizin yaptigi bir durum tespiti. Federasyon baskaninin da çoguna katildigini düsünüyorum. Arkadaslar yaptigi toplantida ifade ettiler. Bu böyle gitmez. Ya çarpisarak degisecek, ya akli selim herkes omuz omuza verip degistirecek. Öyle ya da böyle bu sistem degisecek. Siz bize maç kaybettirirsiniz, Ali Koç baskanligi kaybeder, ayrilir camia desteklemez. Ama siz böyle devam etmeyeceksiniz. Bunu aklinizin bir yerine yazin. Bu 3 ayda mi olur 6 ayda mi olur 2 sezonda mi olur onu zaman gösterecek. Ama olacak" ifadelerini kullandi.

(Gökmen Sahin - Ersen Küçük/IHA)

Kaynak: İHA