Burak Elmas, Galatasaray Ve Türk Futboluna Iliskin Degerlendirmede Bulundu Açiklamasi

'Dönemsel popülarite adina Galatasaray'in gelecegini tehlikeye atmayacagiz' 'Hakemin yaptigi hata biraz hos görülebilir ama VAR'da yapilan ve yapilmayanlari asla hos görmüyorum' 'O dönem görev yapan herhangi bir yöneticimiz kulüp sahibi olsaydi, Falcao'yu transfer etmezdi' 'Su anda transferde hata yapmadigimizi düsünüyorum'.

Galatasaray Kulübü Baskani Burak Elmas, dönemsel söhret adina Galatasaray'in gelecegini tehlikeye atmayacaklarini söyledi.

Burak Elmas, beIN Sports'ta katildigi programda Galatasaray ve Türk futboluna iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Yönetimlerinin genç ve liyakatli isimlerden olustugunu anlatan Elmas, "Biz sorunlarin büyüklügünü biliyorduk. Seçime girerken kaybetmekten korkmadik. Bazi riskler aldik. Kazandiktan sonra da burada kalma kaygisiyla hareket etmiyoruz. Geldigimizde sürprizlerle karsilastik ama biz buraya pembe bir tablo bekleyerek gelmedik. Çok yeniyiz henüz. Hizli çalistik, belki de üç ayda 1-2 senelik çalistigimizi hissediyoruz. Hata yapmamaya özen gösteriyoruz." dedi.

Türk futbolunun ciddi problemleri oldugunu vurgulayan Burak Elmas, sunlari kaydetti:

"Bankalar Birligi ile yapilan anlasmaya göre seneye ödemeler baslayacak. Belli bir mali disiplin saglamak lazim. Bunun için de belli önlemleri erken almak lazim. Bugün elinizde 3-4 senelik kontratlar varsa, onlardan çikamadiginiz zaman bütçenizi nakit yaratip o faizi ödeyecek hale getirmeniz bir süreç aliyor. Biz buna ugrasiyoruz. Fakat burada da Türk futbolunun ikinci problemi ortaya çikiyor, rekabet. Böyle bir sistem getiriyorsaniz, bunun siki bir sekilde denetlenmesi lazim. Bugün 'Türk futbolu batti.' söylemi herhalde herkes tarafindan kabul edilen bir gerçek. Resme baktiginizda hiç batmis gibi bir önlem göremiyorum. Yarismak ve dönemsel popülarite adina Galatasaray'in gelecegini tehlikeye atmayacagiz. Çok ciddi önlemler aliyoruz. Burada önemli olan Türkiye Futbol Federasyonunun gerekli denetimleri ve uygulamalari yapmasi. Simdi düsünün bir sektörün denetimi yapiyorsunuz, sektör batmis, borç içinde, bankalarla bir anlasma imzalanmis, bu arada da eski aliskanliklar devam ediyor. Fakat siz bunu denetleme görevini yerine getiremiyorsunuz. Bu da haksiz rekabete sebep veriyor. Bugün Bankalar Birligine üç büyüklerin yaptigi bir taahhüt var. Futbol bütçesini önümüzdeki sezon yüzde 20 azaltma. Türkiye Futbol Federasyonunun verdigi harcama limitleri yüzde 25 esnemeli ve limit bankalara olan taahhüdün üstünde. Su anda masalarda 'Bu borç ödenmez.' konusmalari yapiliyor. Sistem problemli ama biz hep pansuman tedavisi yapmaya çalisiyoruz."

- "Yabanci kurali size Türk oynatmayi yasaklamiyor"

Galatasaray Kulübü Baskani Burak Elmas, yabanci oyuncu kontenjani konusunda bazi futbol paydaslarin samimi olmadigini düsündügünü dile getirerek, "Bazi teknik direktörlerin, bazi televizyon yorumcularinin bu konuda samimi olmadiklarini düsünüyorum. Tarafi olduklari takimlar veya kendileri için uygun senaryoda iki farkli görüsü bir sene içinde söyleyen teknik direktörler gördük. 'Yabanci futbolcu kisitlanmali, milli takimimiza söyle olunuyor, Istiklal Marsi okunamiyor.' diyenler bakiyorsunuz bir sene sonra 'Ben yabanciya karsi degilim gelsinler.' diyor. Yabanci konusunda fikrim çok net. Dogru, belli kalitede yabancilarin gelmesi lazim. Yabanci kurali size Türk oynatmayi yasaklamiyor. Bizim yetisen iyi Türk oyunculari Avrupa kulüpleri parayi bastirip transfer ediyor. Türk futbolunun kaliteli oyuncusu yurt disina gidiyor. Altyapi hamlelerini desteklemek ve en iyileri buraya getirmek üzere bir sistem yaratmak lazim." diye konustu.

Elmas, kulüp baskanlarinin birbirlerine saygi duydugunu belirterek, "Kulüp baskanlari oturup, konusuyoruz. Birbirimize insan olarak saygi ve sevgimiz var. Maçtan önce hepimizin bir fanatikligi var ama maç bittigi zaman yine beraberiz. Bazi konularda anlasmamiz mümkün degil. Çikar çatismasi ve kulüplerin bir perspektifi var. Fakat bu konular var diye Türk futbolunu buradan çikaracak projelere hayir demenin hepimize zarar verdigini düsünüyorum. Hepimizin söylemlerimizde dikkatli olmamiz lazim." ifadelerini kullandi.

- "VAR hakemleriyle ilgili ciddi bir problem var"

Burak Elmas, Video Yardimci Hakem (VAR) uygulamasinda bir standart problemi oldugunu anlatarak, "VAR hakemleriyle ilgili ciddi bir problem var. Standart problemi var. Bu hepimize karsi var. Bugün bütün rakiplerimiz bundan magdur. Biz de magduruz. Eskiden 'Sahada göremiyorlar.' diyorduk, meger televizyonda da göremiyorlar. Hakemin yaptigi hata biraz hos görülebilir ama ben VAR'da yapilan ve yapilmayanlari asla hos görmüyorum. Bunun kötü niyetli, kasitli yapildigini düsünüyordum. Türk hakemlerinin ciddi bir egitim problemi var. Hakemler futbolu bilmiyor. Ayni pozisyonda üç farkli hakem üç farkli karar verebilir mi, Türkiye'de veriyor. Ciddi anlamda sistemsel bir sorun var." degerlendirmesinde bulundu.

- "Yöneticimiz kulüp sahibi olsaydi, Falcao'yu transfer etmezdi"

Galatasaray Kulübü Baskani Burak Elmas, sezon basinda yollarini ayirdiklarini Radamel Falcao ile ilgili bir soru üzerine, sunlari söyledi:

"Ben sunu iddia ediyorum o dönem görev yapan herhangi bir yöneticimiz kulüp sahibi olsaydi, Falcao'yu transfer etmezdi. Avrupa'daki sahipli kulüpler gibi kendi kulüpleri olsaydi, kendi ceplerinden bu zarari finanse edecek olsalardi bu transferi yapmazlardi. Bunun geçmiste de çok örnegi var. Dönemsel popülarite için yapilan hamleler belki sizi o dönem için memnun ediyor ama Galatasaray'in ve diger kulüplerin gelecegini ipotek altina aliyor. Sonra bunu toparlayacak cesur insanlarin gelip camiasini, kulübünü korumasi lazim. Falcao ile açik ve samimi kostuk. Alacagi ücretin önemli bir bölümünden kurtularak bu transfer gerçeklesti. Önümüzdeki sene de bu tür hamlelerimiz devam edecek. Bu takimin ücret ve kabiliyet limiti ile yas durumunu belli bir standarda oturtmamiz lazim."

- "Transferde hata yapmadigimizi düsünüyorum"

Transferde teknik direktör Fatih Terim ile olusturduklari stratejiye göre hareket ettiklerini aktaran Elmas, "Ben Fatih hoca ile çok genç yaslarimda çalistim. Uzun süredir bir iliskimiz var. Görev bize verildikten sonra hocamizla konustuk. Bu çok önemli bir yapilanma. Bütün perspektifleri konusarak, anlastik. 'Her sene ilk 11'e 5-6 transfer yapacagimiz bir futbol stratejisinden uzaklasalim, Galatasaray'i zamanla daha iyi taniyacak, birlikte oynamaya alisacak, Galatasaray'a gelir getirebilecek ve 5 sene birlikte oynayacak genç oyuncu gurubu kuralim.' dedik. Bütün stratejide hemfikir olarak hareket ettik. Çok güzel planlarimiz var. Güzel bir birlikteligimiz var." seklinde görüs belirtti.

Burak Elmas, genç ve potansiyelli oyunculari kadrolarina dahil ettiklerini vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Dönemsel düsünen, stratejisi olmayan ve ürkek davrananlar uzun vadeli basariyi yakalayamazlar. Bizim bir stratejimiz var, bunu uygulama konusunda cesuruz. Bunu Galatasaray'in gelecegini için uygulamaya devam edecegiz. Üzerimize baskilar gelebilir ama bunu kaldiramiyorsaniz zaten bu göreve talip olmamaniz gerekiyor. Bütün oyuncularimizi bir sistemle transfer ettik. Kulüpleri ve menajerleriyle direkt ben görüstükten sonra transferleri yaptik. Su anda transferde hata yapmadigimizi düsünüyorum. Örnegin iki Ümit Milli Takim oyuncusu Galatasaray'a geldikten sonra A Milli Takim'da forma giymeye basladi. Norveç maçina baktiginizda Taylan, Berkan ve yedeklerle uzun zamandir olmadigi kadar fazla Galatasarayli vardi. Halil keza öyle. Bunlar dogru hamleleri yaptigimizin göstergesi. Biraz daha zamana ihtiyacimiz var. Dogrulari yapmaya devam ederseniz, basari sonunda gelecektir. "

- "Marcao da Kerem de ailemizin önemli parçalari"

Burak Elmas, Süper Lig'de GZT Giresunspor ile oynadiklari maçta futbolculari Marcao ve Kerem Aktürkoglu arasinda yasananlarla ilgili soruya, "Böyle bir olayi ben de ilk defa gördüm. Iki oyuncu da bizim. Hali sahada böyle seyler yasadim. Orada olan bir olaydan dolayi arkadasliginizi bitirmezsiniz. Suna bakarsiniz, pisman mi, bir daha yapacak mi, olayin arka plani ne? Sonuçta aile arasinda kardesler kavga edebilir. Hemen karar verip, 'Sizi aileden attim' demiyorsunuz. Galatasaray büyük bir aile. Marcao da Kerem de ailemizin önemli parçalari. Ilk önce temkinli bir durus sergiledik. Olaydan sonra ben de soyunma odasina indim. Fatih hocamla oturduk, analiz yaptik. Sonuçta da bir hareket plani belirledik. Hareketi asla tasvip etmiyoruz. Kerem bizim için çok degerli. Galatasaray ona ciddi bir yatirim yapti. Marcao da özür diledi. Burada görevimiz Galatasaray'in bütün sporcularini ve varliklarini korumak. Bazen çok zor olabiliyor ama kolay olsa herkes yapardi." yanitini verdi.

Elmas, sezon basinda Fransiz ekibi Bordeaux'nun futbolculari Mustafa Muhammed'e ilgi gösterdigini anlatarak, "Biz de Mustafa Muhammed ile konustuk. O da böyle imkan olursa ilgilenebilecegini söyledi. Görüsmesine izin verdik. Fakat o arada aramizda yaptigimiz istisarelerde bu transferin olmasini istemedigimize karar verdik. Sonuçta da konu kapandi." ifadelerini kullandi.

Sezon basinda transfer gündemlerinde olan Gedson Fernandes'i kulübü Benfica'nin birakmamasindan dolayi kadrolarina dahil edemediklerini vurgulayan Elmas, kiralik olarak forma giydirdikleri Halil Dervisoglu'nun bonservisini almada önceligin kendilerinde oldugunu dile getirdi.

Elmas, Uruguay Milli Takimi ile Brezilya maçina çikacak kalecileri Fernando Muslera'nin yarin aksam saatlerinde Istanbul'a gelerek Ittifak Holding Konyaspor maçina yetisecegini aktardi.

- "UEFA'nin futbolun ruhuna büyük zarar verdigini düsünüyorum"

UEFA'nin bazi büyük kulüplerin baskilarina boyun egdigini dile getiren Burak Elmas, "UEFA'nin, aldigi yanlis kararlarla futbolun ruhuna çok büyük zarar verdigini düsünüyorum. Daha az gelirli liglerin temsilcilerinin Avrupa'da basari kazanma ihtimali vardi. Buna Galatasaray, Kizilyildiz, Alaves'i sayabilirsiniz. UEFA verdigi kararla ve baskilara boyun egerek özellikle Sampiyonlar Ligi'ni daha fazla gelir kazanmayi arzu eden elitist takimlarin eline verdi. Bugün ikinci olmus bir Galatasaray üç ön eleme oynayarak Sampiyonlar Ligi'ne katilma hakki elde ediyorsa bu sistemde bir yanlislik var. Bazen verdikçe karsi taraf daha çok ister. Bu sene yasadigimiz Süper Lig olayi zaten bunun devami. Onun sonrasinda UEFA'nin Süper Lig'i engellemek için vermis oldugu yeni Sampiyonlar Ligi formati da buna bir teslimiyet. Ciddi anlamda bunun sorgulanmasi lazim." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA