Ordu'da Masa Başı Tatbikatı Gerçekleştirildi

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında "Ordu 2020 İl Düzeyi Masa Başı Tatbikatı" yapıldı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Vali Yardımcısı Bayram Gale başkanlığında, Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen tatbikatta İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Osman Işık, afet senaryolarına karşı alınan önlemler ile afet sonrası yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Vali Yardımcısı Gale, 26 İl Hizmet Grubu Operasyon Plan Sorumlularına ait bilgilerin güncellenmesi gerektiğini belirterek, tatbikatın temel amacının afete hazırlıklı olma bilincinin oluşturulması olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, 1999 depreminden sonra birtakım hususları yeniden gözden geçirerek, kanunları, yönetmelikleri değiştirilerek felaketlere karşı hazırlıklı olmanın yollarını aradığını anlatan Gale, "İyi de bir yol kat ettiğimizi söyleyebiliriz. Afet Müdahale Planlarını da AFAD teşkilatımız günün şartlarına göre güncelliyor. Afetlere müdahale konusunda tecrübe kazanmak hepimiz açısından çok önemli. Bu tür masabaşı tatbikatların yanında zaman içerisinde inşallah pandemi bittikten sonra fiili tatbikatlar yaparak, herkesin afetlere karşı hazırlıklı olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Gale, temel amaçlarının afete hazırlıklı olma bilincini oluşturmak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Planların tatbikatların da temel amacı bu. Dolayısıyla böyle bir ortamda her şeyin güncel olması, personelin güncel olması, telefon numaralarının güncel olması, adreslerin, ikametgah bilgilerinin güncel olması ve herkesin ulaşıldığı anda ne yapacağının bilinmesi gerekiyor. 'Ben ne yapacağım' sorusunu sordurmamak gerekiyor. Kişi hangi kurumda görevli olduğunu bilecek, nerede toplanması gerektiğini bilecek, ne yapması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Bizim temel amacımız bu."

Işık ise Ordu'nun iç kesimlerinin birinci derecede deprem kuşağında yer aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Sadece sahil kesimindeki ilçelerimiz 3'üncü dereceden deprem kuşağındadır. İlimizde son 50 yıldır en çok yaşanan olay heyelandır. Heyelan birinci önceliğimizdir. İkincisi kaya düşmesi, üçüncüsü su baskını, dördüncüsü ise İkizce ilçemizde yaşanan çığ olayıdır. Ülkemizde son olarak İzmir ilimizde meydana gelen deprem olayından sonra Ordu ili olarak tedbirlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Afetin ne zaman geleceği belli olmaz."

Söz konusu plan kapsamında, il müdürlüklerinin kendilerine verilen görevler ile ilgili gerekli planlama ve çalışmaları gözden geçirerek hazırlıklı olmaları gerektiğini aktaran Işık, "Herkes görevinin farkında ve bilincinde olmalı. Plan kapsamında bulunan müdürlüklerimiz ile sürekli koordine halinde olmalıyız. Koordinasyon ve işbirliği açısından diğer illere göre çok daha ileri bir durumda olduğumuzu belirtmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

Afetlere müdahale ve afet sonrası çalışmaların önemi ve bununla ilgili il düzeyinde neler yapılması gerektiği, ilgili kurum ve kuruluşlarca alınması gereken önlemlerin yer aldığı Afet Müdahale Planı kapsamında TAMP Ordu 2020 Masabaşı Tatbikatı, İl AFAD Müdürlüğünce hazırlanan senaryolara göre yapıldı.

Kaynak: AA