'Ülkemizi Dünya Kupası'nda Temsil Etmek Bir Ayrıcalık'
2019 FIBA Dünya Kupası'nda görev yapacak Türk hakem Yener Yılmaz:'Bu tür görevlendirmeler, insanın ayağını yerden kesiyor. 1999'da hakemliğe başladım. 20 sene boyunca hep hayalini kurduğum görev geldi. Dünya Kupası'nda görevlendirilmek, beni çok mutlu etti' '2020 Tokyo Olimpiyatları'nda düdük çalmayı çok isterim. İnşallah Allah nasip eder ve giderim' 'Lise döneminde tesadüfen arkadaşlarımın maçını yönettim. İnanılmaz zevk aldım. Daha sonra bir hocam bana hakemlik kursu açıldığını söyledi. Belki arkadaşlarımın maçını yönetmesem basketbolla hiçbir ilgim olmazdı' 'Türk takımlarının THY Avrupa Ligi'ne katılmalarından son derece mutlu oluyorum. İnşallah bir gün şartlar yerine gelirse Avrupa Ligi'ni de isterim. Orası da güzel bir atmosfer ve organizasyon'
Yener Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 31 Ağustos-15 Eylül tarihlerinde Çin'de düzenlenecek ve A Milli Takım'ın da katılacağı turnuvada hakem olarak Türkiye'yi temsil etmenin özel bir duygu olacağını belirtti.
2013'ten bu yana FIBA organizasyonlarında görev alan Yener Yılmaz, "Bu tür görevlendirmeler, insanın ayağını yerden kesiyor. 1999'da hakemliğe başladım. 20 sene boyunca hep hayalini kurduğum görev geldi. Milli maçlarda ekstra bir tutku var. Hakem olarak FIBA Dünya Kupası'nda görev almayı çok istedim. Dünya Kupası'nda görevlendirilmek beni çok mutlu etti. A Milli Takımı'mızın da turnuvaya katılacak olması, beni mutlu ediyor. Hakem olarak ülkemizi Dünya Kupası'nda temsil etmek çok özel bir ayrıcalık." ifadelerini kullandı.
2019 FIBA Dünya Kupası'nın yanı sıra FIBA Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali'nde de düdük çalacak Yılmaz, iyi bir sezon geçirdiğini vurgulayarak, "FIBA Şampiyonlar Ligi'nin normal sezonunda her hafta görev aldım. Daha sonra eleme turları oldu. Son 4 takım, Belçika'da Dörtlü Final oynayacak. Bir sezon boyunca çalıştığınız kulüp organizasyonunun en tepe noktasında görev gelince insanın nefesi kesiliyor ve nutku tutuluyor. Beni çok mutlu hissettiren bir konu. İnşallah iyi geçer." değerlendirmesinde bulundu.
- "2020 Olimpiyatları'nda görev yapmayı çok istiyorum"
FIBA Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kupası'nda görevlendirilerek en önemli hedeflerini gerçekleştirdiğini vurgulayan Yener Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Olimpiyatlarda görev yapmayı çok istiyorum. Ama çok zor bir süreç. Tüm dünyadan hakemler var. Hakemlik, günlük performansa da bağlı bir şey. Şans, sakatlık ve performans gibi faktörler de var. Ne kadar çalışsak da bazı şeyler yolunda gitmeyebiliyor. Önümüzdeki süreç iyi geçerse 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda düdük çalmayı çok isterim. İnşallah Allah nasip eder ve giderim."
- Arkadaşlarının maçını yönetmesi hayatını değiştirdi
1981 yılında Ankara'da doğan Yener Yılmaz, hakemliğe başlama serüvenini ise şöyle anlattı:
"Çok az basketbol oynadım. Ancak hep sporun içinde kaldım. Su topu oynadım ve yüzdüm. Basketbolla ilgili düşüncelerim hep seyirci tarafında kaldı. Anadolu Efes'in Avrupa'da elde ettiği başarılar beni çok etkiledi. Tüm maçlarını takip ederdim ve oyuncularıyla hep ilgilenirdim. Daha sonra lise döneminde tesadüfen arkadaşlarımın bir maçını yönettim. İnanılmaz zevk aldım. Arkadaş ortamında eğlenmemiz ve maçı yönetmem beni çok mutlu etti. Daha sonra bir hocam bana hakemlik kursu açıldığını söyledi. Belki arkadaşlarımın maçını yönetmesem basketbolla hiçbir ilgim olmazdı. Hakemlik çok enteresan. İçine girince çıkamıyorsunuz. İyi ki öyle bir tesadüf olmuş."
- "THY Avrupa Ligi'ni isterim"
Yener Yılmaz, uygun şartların oluşması halinde gelecekte THY Avrupa Ligi'nde de görev yapabileceğini aktardı.
Hakemliğe başladığında FIBA ile Avrupa Ligi arasında ayrım olmadığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bütün hedeflerimi FIBA'nın en üst düzey organizasyonlarında görev almak üzerine kurgulamıştım. Daha sonra FIBA ile Avrupa Ligi arasında bazı konularda farklı düşünceler ortaya çıktı. Şu anda bazı konularda anlaşamıyorlar. Bu anlaşmazlık hakemlere de yansıdı. Belli hakemler Avrupa Ligi'nde, diğerleri ise FIBA organizasyonlarında görev alıyor. Türk takımlarının Avrupa Ligi'ne katılmalarından son derece mutlu oluyorum. Her ne kadar hakem de olsam televizyon karşısında bir basketbolsever olarak onları izleyip heyecanlanabiliyoruz. İnşallah bir gün şartlar yerine gelirse Avrupa Ligi'ni de isterim. Orası da güzel bir atmosfer ve organizasyon."
- "Bugünleri çok hayal ettim"
Bilkent Üniversitesi İşletme Bilgi Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Yener Yılmaz, bugünleri hep hayal ettiğini söyledi.
Hakemliğe başladığı ilk zamanlarda çok çalıştığının altını çizen 37 yaşındaki Yılmaz, "Hakemliğe başladıktan sonra bugünleri çok hayal ettim. Belli dönemlerde neredeyse salonda yatacaktım. İlk maçla salona girip, son maçla çıkıyorduk. Böyle 1 senelik bir dönemim var. Okuluma da çok ciddi zarar verdi ve uzamasına sebep oldu. Türkiye'deki FIBA hakemlerimizi örnek alarak, çok maç seyrederek, mümkün olduğu kadar çok maç yöneterek ve hatalardan ders çıkararak hep hayal kurdum. Kelimelerle anlatılamayacak bir mutluluk." şeklinde konuştu.
- "Maçtan önce orta saha yuvarlağına basmam"
Yener Yılmaz, maçlara hazırlık sürecini ise "Her maç için hazırlık yaparım. Takımların maçlarını izlerim. Oyuncuları analiz ederim. Eşleşmeleri incelerim. Benim için çok faydalı oluyor. Fiziksel ve zihinsel hazırlık aşamaları var. Maçtan önce dua ederim. Salona gitmeden önce ailemle görüşürüm. Bazen müzik dinlemek de iyi oluyor. Maç başlamadan orta saha yuvarlağına basmam. Hava atışı atmadan önce mümkün olduğunca orta sahaya girmiyorum. Tersini denemedim. Şimdiye kadar bir kötülüğünü de görmedim." şeklinde ifadelerle anlattı.
- "Restoran işine girmek isterim"
Yener Yılmaz, hakemlik kariyerini tamamladıktan sonra restoran açmak istediğini kaydetti.
Çocukluğundan bu yana yiyecek-içecek sektöründe yer aldığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:
"Basketbol hakemliği bütün zamanımı alıyor. Her gün antrenman yapıyorum. Kalan bölümde maçlar izliyorum. Ama bunun da bir sonu olacak. Sakatlık veya performans düşüklüğü riski var. Tabii yapmak istediğim şeyler var. Bir gün hakemlik kariyerim biterse ya da kendime ayıracak daha fazla zamanım olursa restoran işine girmek isterim. Bir dönem hobi olarak yarış motorları kullanıyordum. Yüksek sürat motoru kullanmak ciddi bir adrenalin getiriyor. Ancak belli bir süreden sonra endişe etmeye ve korkmaya başladım. Çok tehlikeli bir şey. Ondan uzaklaştım. Kayak sporunu çok severdim. Sakatlık riskinden dolayı kayaktan da uzaklaştım. Sahilde yürüyerek mental yorgunluğu atıyorum. Film seyretmeyi de çok severim."
Yener Yılmaz, son olarak 17-19 Mayıs'ta İspanya'nın Vitoria-Gasteiz kentinde düzenlenecek ve Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko'nun da yer alacağı THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'ni takip edeceğini ve Türk takımlarının elde ettiği başarıdan dolayı gururlandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA