Yerli Ve Milli Yapay Zekaya Sahip Futbol Oynayan Robot Yaptılar

Denizli’de yaşları 12 ile 14 arasında değişen çocuklardan oluşan takım, kendi tasarladıkları yerli ve milli yapay zekaya sahip futbol oynayan robotlarıyla Dünya Robot Olimpiyatları’nın Türkiye ayağında 1. olan çocuklar, dünya şampiyonası için Macaristan’a gidecek.

Denizlili çocuklar, geliştirdikleri yapay zekaya sahip robotlarla Türkiye’yi dünyada temsil etmeye hazırlanıyor. Mayıs ayında İzmir’de düzenlenen Dünya Robot Olimpiyatı Türkiye elemelerinde birinci olan çocuklar, Macaristan’da düzenlenecek 2019 Uluslararası Dünya Robot Olimpiyatı’nda futbol kategorisinde Türkiye’yi temsil edecek. Eğitim Teknolojileri ve Yazılım Uzmanı Seçkin Aksoy ve eşi Deniz Aksoy koçluğunda özel bir yazılım ofisinde çalışmalarını sürdüren öğrenciler, kendi tasarladıkları robotlara yapay zeka kazandırdı. Yaşları 12 ile 14 arasında değişen çocukların yaklaşık 1 yıllık çalışma sonucu geliştirdiği futbol temalı robotlar, kızıl ötesi ışınlar yayan elektronik topu algılayarak karşı kaleye gol atmaya çalışıyor. İki robottan oluşan takımlarda robotlardan biri defans yaparken, diğeri ileride gol atmaya çalışıyor. Yazılımı tamamen yerli ve milli olan robotlar, sahanın içerisindeki topu ve kaleleri kendi yapay zekalarıyla buluyor.

“Artık öğrencilerimin hedeflerinin uluslararası düzeyde başarı”

Öğrencilerin koçluğunu yapan Seçkin Aksoy ise, Denizli’den böyle bir takımın çıkmasının kendilerini gururlandırdığını kaydetti.

Öğrencilerinin bu alanda kendi zekalarını geliştirdiğini ifade eden Aksoy, “WRO-Dünya Robot Olimpiyatı’nın Ulusal Türkiye Turnuvalarına 2 takım olarak katılım gösterdik. Tüm Türkiye’den yaklaşık 570 öğrencinin katıldığı bu turnuvada, futbol kategorisinde bir takımımız 1. diğeri ise Türkiye 2.’si oldu. Bu sene Uluslararası Dünya Robot Olimpiyatı Macaristan’da düzenleniyor. Önceki senelerde Kosta Rika ve Tayland’da ülkemizi gururla temsil ettiler. Artık öğrencilerimin hedeflerinin uluslararası düzeyde başarılar elde etmek olması gerektiğini düşünüyorum. Bu başarının şehrimizden çıkıyor olması gurur verici. Türkiye’de Denizli’mize yaşattıkları bu gururu, dünya birincilerine karşı tüm Türkiye’ye yaşatıp, bu sene Macaristan’da ülkemize yakışan başarıyı alacaklarına inanıyorum. Bu konuda öğrencilerime sonuna kadar güveniyorum ve destek oluyorum” dedi.

Kaynak: İHA