Munzur Raftingde Söz Sahibi Olmak İstiyor
Tunceli'deki Munzur Çayı'nda 2327 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek Türkiye Rafting Şampiyonası 2. Ayak Yarışlarının hazırlıkları tamamlandı Bu organizasyon ile ülkenin 33 kilometre ile en uzun rafting parkuruna sahip Munzur Çayı ve yörenin tanıtımı yapılarak Munzur Vadisi'nin bu sporda adından söz ettirmesi amaçlanıyor Rafting Asbaşkanı ve Dünya Rafting Federasyonu 2. Başkanı Fikret Yardımcı:'Bu şampiyona ile Munzur artık raftingle anılacak. Altını çizerek söylüyorum, yarın burada 1015 ticari rafting grubu oluşacak ve artık bütün bölgede rafting yapmak isteyenler Munzur'a ekonomik katkı sağlayacak. Mesele raftingi yapıp bırakmak değil sürdürülebilir hale getirmek' MADOSK Başkanı Nazım Arslan: 'Burada Türkiye Şampiyonası yapılması ilimiz için son derece önemlidir. Bu şehir Dünya Şampiyonası'nı hak ediyor ve altyapısı buna uygundur. Bu organizasyon geç kalınmış olmasına rağmen ilimiz için hayaldi ve gerçekleşiyor'
Tunceli'de 23-27 Mayıs'ta Munzur Çayı'nda gerçekleştirilecek Türkiye Rafting Şampiyonası 2. Ayak Yarışları öncesi hazırlıklar tamamlandı.
Önemli bir bölümü Munzur Vadisi Milli Parkı içinden geçen Munzur Çayı, doğal güzelliklerinin yanı sıra son yıllarda rafting sporuyla da dikkatleri üzerine çekiyor.
Türkiye'nin en uzun rafting parkuruna sahip Munzur Çayı, Venk köprüsü mevkisinden başlayarak kent merkezinde biten yaklaşık 33 kilometrelik parkuru ile 6 saati aşkın süre kesintisiz rafting imkanı sunuyor.
Kentte, 7 yıl önce kurulan Munzur Adrenalin Doğa Sporları Kulübü (MADOSK) öncülüğünde başlatılan ve Tunceli Valiliğince desteklenen rafting sporunun yapıldığı Munzur Çayı, bölgeye çeşitli illerden gelen adrenalin meraklısı sporculara doğayla iç içe keyifli dakikalar yaşatıyor.
Üzerinde Valilik ve Tunceli Belediyesi iş birliğinde yapay kano ve rafting parkuru da yapılması planlanan Munzur Çayı'nın, sporda, yurtta ve dünyada adından söz ettirmesi ve marka olması hedefleniyor.
Türkiye Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Rafting Asbaşkanı ve Dünya Rafting Federasyonu 2. Başkanı Fikret Yardımcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak 2013 yılında geldiği Tunceli'deki Munzur Çayı'nda teknik heyetle inceleme yapıp bu çayı Türkiye parkuru ilan ettiklerini söyledi.
- "Türkiye'nin üçüncü uluslararası rafting parkuru"
Yardımcı, 3 ay önce yeniden çayda teknik heyet ile incelemeler yapıldığını anlatarak, "Munzur parkurunun gerekli belgesini de aldım ve Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel'e teslim edeceğim. Artık Munzur parkuru uluslararası rafting parkuru olmuştur, burası Türkiye'de uluslararası rafting parkuru olan 3'üncü parkurdur. Rize'deki Fırtına Deresi, Erzurum'daki Uzundere ve Tunceli'deki Munzur Çayı uluslararası rafting parkuru olarak ilan edilmiştir." diye konuştu.
Rafting Türkiye Şampiyonası'na da değinen Yardımcı, şunları söyledi:
"Tunceli Atatürk Stadı'nda olimpiyat açılışı gibi muhteşem bir açılışımız olacak. Çevre il ve ilçelerdeki vatandaşlarımızı açılışımıza davet ediyorum. Yaklaşık 350-400 sporcu, 50 rafting hakemi ve 60 kişilik saha ekibiyle çalışıyoruz. Takımlarımız gelmeye başladı ve antrenmanlarına devam ediyor. Açılışın ardından başlayacak yarışlarımız 27 Mayıs Pazar gününe kadar devam edecek."
- "Derece alacaklar Dünya Şampiyonası'na gidecek"
Yardımcı, bu şampiyonanın önemine işaret ederek, "Tunceli'nin de çok başarılı bir rafting takımı var. Bir önceki şampiyonada Tunceli takımı şampiyon olmuştu. Bu şampiyonanın ayrı bir özelliği var. Bu yarıştan derece alacaklar Slovenya'da yapılacak Dünya Şampiyonası'na gidecekler." dedi
Türkiye'de son yıllarda rafting sporuna ilginin arttığını vurgulayan Yardımcı, çok kısa süre içinde tüm illerde rafting nehir rehberliği ve kursları açacaklarını belirtti.
Yardımcı, Tunceli'nin su sporları için önemli potansiyeli olduğunu belirterek, bu potansiyelin açığa çıkarılması için planlamalarının devam ettiğini söyledi.
- "Tunceli rafting şehirleri arasında"
Şehrin doğal güzellikleriyle de rafting için son derece güzel ortam sunduğuna dikkati çeken Yardımcı, "Rize, Bayburt, Erzincan, Artvin ve Tunceli'nin de içinde bulunduğu bu büyük havzayı rafting şehirleri ilan ettik." dedi.
Yardımcı, şampiyonanın Tunceli'nin tanıtımına ve gelecekteki ticaretine de katkı sağlayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu şampiyona ile Munzur artık raftingle anılacak. Altını çizerek söylüyorum, yarın burada 10-15 ticari rafting grubu oluşacak ve artık bütün bölgede rafting yapmak isteyenler Munzur'a bir ekonomik katkı sağlayacak. Mesele raftingi yapıp bırakmak değil sürdürülebilir hale getirmek. 2013'ten beri programımız aşama aşama devam ediyor, bundan sonra da devam edecek."
Munzur Adrenalin Doğa Sporları Kulübü (MADOSK) Başkanı Nazım Arslan da şampiyonanın Tunceli'ye hayırlı olması temennisinde bulundu.
Tunceli'de 2008 yılında rafting çalışmalarını başlattıklarını ve 2011 yılında kulüplerini kurduklarını anlatan Arslan, kulüp olarak birçok şampiyonaya katılarak kenti başarıyla temsil ettikleri anlattı.
- "Bu şehir Rafting Dünya Şampiyonası'nı hak ediyor"
Arslan, şunları kaydetti:
"Biz kulüp olarak yıllardır bu şehrin bir Türkiye Şampiyonası'nı hak ettiğini defalarca söyledik. Munzur Çayı, rafting için bölgenin en önemli akarsularından biridir. Burada Türkiye Şampiyonası yapılması ilimiz için son derece önemlidir. Bu şehir Dünya Şampiyonası'nı hak ediyor ve altyapısı buna uygundur. Bu organizasyon geç kalınmış olmasına rağmen ilimiz için hayaldi ve gerçekleşiyor. Bu organizasyona destek sunan başta Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel olmak üzere emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz."
Aynı zamanda Tunceli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı olan Arslan, turnuvaya katılacak tüm sporculara, hakem ve organizasyon heyetine başarılar diledi.
Kaynak: AA