Dursun Özbek: Arda'ya kapımız açık

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, NTV Spor'da yayınlanan %100 Futbol programında açıklamalarda bulunuyor. Özbek, Arda Turan'a kapılarının açık olduğunu söyledi.

Dursun Özbek: Arda'ya kapımız açık
Dursun Özbek'in açıklamaları şöyle:

Östersunds'a elenmek, Galatasaray'da büyük bir travma yarattı. 2 yıl üst üste alınan kötü sonuçların üzerine gelen bu yenilgi, travmayı daha da geliştirdi. Alışkın olmadığımız şekilde erken sezonu açtık. ve Bizim için kötü bir dönem geçti sezon başı.

'Seyirciyi geri kazanmak...'

Bu durumdan süratla çıkmak için harekete geçtik. Galatasaray Futbol Takımı, 5 yıldır aynı iskeletle oynuyor. Bu dönemde 3 şampiyonluk, 3 Türkiye Kupası, Süper Kupa kazanmış. Takımda bir doymuşluk oldu haliyle. Biz de yeni bir heyecan yaratmak, seyirciyi yeniden stadyuma kazandırmak için bir hamle yaptık.

'Hayatım böyle bir heyecan yaşamadım'

Biz hamlelerimize inansak da, bunun meyvelerini toplamak başka bir şey. Hep bir risk var. Bunun heyecanını çok yaşadım. Bu yüzden dünkü maçta hayatımda yaşadığım en büyük heyecanı yaşadım diyebilirim. Bu hissettiklerimi anlatmam için kelime haznem yeterli değil. Takımın bu performansını görünce, doğru işi yaptığımızı anladım. Taraftarın, stada gelenlerin aldığı keyfi görmek, bu hissi paylaşabilmek, parayla pulla alınabilecek bir şey değil. Galatasaray, sezon transferlerini iyi yapmıştır. İlk maçta, taraftarlarını memnun etmiştir. Bir handikap var; ilk maçta çıtayı buraya koyduktan sonra ondan sonra aşağı inmemesi gerekir. Bunu futbolculara ve hocaya da söyledim.

'Yeni oyuncularla temasımız çok önceden başladı'

Galatasaray, geçmiş sezon ve bu sezonun başında alınan kötü sonuçlar bizi çok zorladı. Bu nedenle bir aile olarak büyük bir patlama yaşadık. Kimsenin kimseye bir şey söylemesine gerek bile yoktu. Herkes bu patlamayı yaşadı. Yeni transferlerimizle temaslarımız çok önceden başladı. Bu yüzden takımın kötü gidişatı hakkında hepsinin fikri vardı.

'Tudor'un enerjisi etkliyor'

Tudor'u devre arasında göreve getirdik. İş disiplini olan, ciddiyeti olan ve heyecanını sahaya yansıtan birini göreve getirmek istedik. Tudor'da beni etkileyen bir şey var. O da enerjisi. Karşısında konuşurken, motive oluyorsunuz ve aynı enerjiyi hissediyorsunuz. Yeni transferlerimiz, Tudor'la kolay şekilde uyum sağladı. Bu, çok az hocanın başarabileceği bir şey.

'Başkan yardımcısıyken, değişim gerektiğini anladım'

Galatasaray'ın oyuncu yapısını değiştirmek, bir anda yapılacak bir şey değil. Ben başkan yardımcısı olduğum dönemde, bu değişimin yaşanması gerektiği belliydi. Ama bunu bir anda yapamıyorsunuz. Elimizde sözleşmeler var.

'Mesnetsiz iddialar...'

Diğer başkanlar da bana soruyor; ''Başkan bu uçaklar nasıl iniyor'' diye... Riva'dan gelen paraları harcadığımıza dair mesnetsiz iddialar var. Aslında özet şu; Bonservis ve maaş ödemelerinin dikkate alınması gerekiyor. 3. husus ise, UEFA FFP kuralları çerçevesinde, yaptığın işin kar-zarar analizini yapman gerekiyor. Giderler ve gelirleri dengede tutman gerekiyor. Biz ne yaptık? Gitmek isteyen futbolcuları gönderdik. Bu çerçevede, 18 milyon euroya yakın peşin futbolcu satışı yaptık. 5-6 milyon euro arası da, muhtemel gelir getirecek ve takımdan ayrılacak bazı oyuncular da var. 34 milyon euro da bonservis ödemeleri yaptık. Yani 16 milyon euro harcama yaptık. Ben 10 milyon euro hedefi koymuştum. 5-6 milyon euro daha kazanırsak, hedefi tutturmuş oluyoruz. Şampiyonluk hedefi kuran bir takımın 10 milyon euro harcaması çok mu?

'10 milyon euroya yeni takım kurduk'

UEFA bize 65 milyon euro maaş kısıtlaması getirmişti. 200 milyon TL'ye tekabül ediyor bu rakam. Biz şu an, maaşlar,primler, bonuslar, stopajlar dahil 61-62 milyon euro arası maaş ödüyoruz. Biz taşları yerinden oynatmadan, yep yeni bir takım kurduk. Sadece ve sadece 10 milyon euro bonservis ödedik. Bu paraları da hemen ödemiyoruz. Ben Galatasaray'ı Şampiyonlar Ligi'ne götürmek istiyorum. Hedefimiz Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ise, Bayern Münih gibi takımlar... Bunların bütçelerine bakıyor muyuz? Bir de iyi futbolcular iyi para ediyor. Biz de iyi oyuncular transfer ettik. Ama Riva'dan gelen para falan değil, yalnızca futboldan elde ettiğimiz gelirlerle bu oyuncuları aldık.

'FFP'den aldığımız ceza bir önceki yönetim yüzündendi'

Galatasaray'la ilgili her şey satır satır aklımda... Galatasaray Sportif A.Ş'nin geliri ortalama 100 milyon euro... Bu gelir, Şampiyonlar Ligi'ne gittiği zaman 550 milyon TL oluyor. UEFA oynarsan, 480 milyon TL olur. Hiç birine gitmezsen 400 milyon TL'de kalır. Eleştiri yapanlar, bir şeyi gözden çıkarıyor. Galatasaray, 2015-2016 sezonunda Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde oynadı. Bu yüzden 100 milyon TL girdisi vardı. Bir sonraki sezon, UEFA'dan bir ceza aldık. Bu cezayı insanlar trafik cezası olarak değerlendiriyor. Bu ceza, UEFA'nın FFP dolayısıyla bir takıma verdiği ilk ceza... Bu travma içinde geçen sezon da, bizim hiçbir suçumuz yok. Bir önceki yönetimin harcamaları nedeniyle alınan bir cezaydı bu. Alınan bu ceza, takımı da oldukça etkiledi. Seyirciyi de etkiledi. Kombine almadı, forma almadı... Haklı da...

'Riva'dan beklentimiz 1.5-2 milyar TL'

Bu sene Avrupa'dan erken elendik. Ama her zaman A,B ve C planımız var. Bunu dikkate alarak bütçemizi yaptık. Yaptığımız transferlerde bu bütçenin içinde. Geçen sene, faiz ve kur farkından 150 milyon TL ödedik. Riva'dan gelen büyük bir parayı, yaklaşık 90 milyon doları, Sportif A.Ş'nin borcuna aktardık. Riva'dan gelen paranın, başka bir yere gitme şansı yok. Riva'dan 1.5-2 milyar TL beklentimiz var. Bunun içine Florya dahil değil.

'Arda'ya kapımız açık'

Arda, Barcelona'nın futbolcusu. O yüzden yorum yapma durumunda değilim. Ben Arda ile her zaman görüşürüm. Arda hassas bir konu. Arda'yı transfer ettik gibi bir durum yok. Bunlar sakıncalı yorumlar. Arda Galatasaray'a gelmek isterse ona kapımız açık. Arda gibi futbolcuyu kim istemez ya? Arda bir dünya yıldızı. Bana bir Türk takımı Arda'yı istemem desin. Barcelona Arda için 20 milyon Euro, Arda 10 milyon isterse buna tabii hazırlıklı değiliz.