GRAFİKLİ - Spor Sevgisi 'Engel' Tanımıyor

Engelli spor branşları, son yıllarda hem sporcu sayısındaki artış hem de elde edilen başarılarla Türk sporunun gururu oldu Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı 4 federasyonda faaliyet gösteren engelli spor branşlarında toplam sporcu sayısı 30 bini bulurken, milli sporcular paralimpik oyunlarda tarihe geçen başarılara imza attı Türkiye Görme Engelli Spor Federasyonu Başkanı Sayyıdan:'Federasyon olarak öncelikli amacımız, görme engellilerin de sağlıklı bireyler gibi spor yapabilmeleri ve sosyal hayata dahil edilmeleridir' Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Aydın:'Dört yılda yaptığımız çalışmalarda gördük ki, spor yapan engelli çocuklarımız sosyalleşiyor, kendilerine öz güveni geliyor, her engeli aşıyor'.

İLKNUR ÇETİNBAŞ - Engelli spor branşları, son yıllarda gerçekleştirdiği atılımla Türk sporunun gururu oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan yatırımlar sonuç verirken, sporcu sayısı ve madalyalardaki artış, katlanarak devam etti.

Bakanlığa bağlı 4 federasyonda faaliyet gösteren engelli spor branşlarında toplam sporcu sayısı 30 bini bulurken, milli sporcular paralimpik oyunlarda tarihe geçen başarılara imza attı. Bunun yanı sıra aktif sporcu sayısı geçen yıl sonu itibarıyla Görme Engelliler Spor Federasyonunda bin 935, Bedensel Engelliler Spor Federasyonunda 6 bin 12, İşitme Engelliler Spor Federasyonunda 10 bin 259 ve Özel Sporcular Spor Federasyonunda ise 13 bin 334'e ulaştı.

Lisanslı sporcu sayısı erkeklerde bin 520, kadınlarda 415 ve toplamda bin 935 olan Türkiye Görme Engelli Spor Federasyonunda, 2008 Pekin Paralimpik Oyunları'nda alınan 1 bronz madalyanın ardından, bu rakam 2012 Londra Paralimpik Oyunları'nda 1 gümüş, 1 bronz olmak üzere 2'ye, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda ise 1 altın, 3 bronz olmak üzere 4'e çıktı. Rio'da şampiyon olan Goalball Kadın Milli Takımı, paralimpik oyunlar tarihinde, takım sporlarındaki ilk altın madalyayı alarak tarihe geçti.

Federasyon başkanı Hasan Sayyıdan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2020 yılı hedeflerinin lisanslı faal sporcu sayısını en az 4 bine çıkarmak olduğunu belirterek, 'Planlı altyapı çalışmalarımız sürmektedir. Federasyon olarak 8 branşta faaliyet göstermekteyiz. Branşlarımızdan goalball, futbol, yüzme, atletizm ve judo paralimpik branştır. Futsal, satranç, halter ise paralimpik değildir. Federasyon olarak öncelikli amacımız, görme engellilerin de sağlıklı bireyler gibi spor yapabilmeleri ve sosyal hayata dahil edilmeleridir.' ifadelerini kullandı.

Görme engelli vatandaşların, spor sayesinde daha kaliteli yaşam sürmelerini amaçladıklarını dile getiren Sayyıdan, '2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda hedefimiz judoda 4-6, atletizmde en az 2 madalya almak, henüz sporcu gönderemediğimiz yüzme branşında da oyunlara katılmak, takım sporlarında yeni başarılar kazanmaktır.' dedi.

- Bedensel engellilerde 2016'da 194 madalya

Lisanlı sporcu sayısında geçen yıl sonu itibarıyla 6 bin 12'ye ulaşan Bedensel Engelliler Spor Federasyonunda ise 942 kadın, 5070 erkek lisanslı sporcu bulunuyor. 2000 yılında 90 kadın ve 320 erkek olmak üzere 410 sporcuyla yola çıkan ve geçen sürede büyük gelişme kaydeden federasyonda sporcular, paralimpik oyunlardaki başarılarıyla da dikkati çekiyor.

2000 Sidney Olimpiyatları'na 1 sporcu ile katılan ve madalya alamayan federasyon, 2016 Rio Olimpiyatları'na 49 sporcu ile giderek, oyunlardan 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 5 madalya ile döndü.

Avrupa, dünya şampiyonaları ve uluslararası turnuvalarda, 2000 yılında 21 madalya kazanan federasyon, geçen yıl ise 194 madalya topladı.

Federasyon başkanı Arif Ümit Uztürk, 'Yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaşımızın yaşadığı ülkemizde, federasyon olarak bizler de 19 engelli branşında faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Engelli sporcularımızın yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerde göstermiş olduğu azim ve mücadele ile kazanmış oldukları madalyalar, İstiklal Marşımızın okunması, bayrağımızın göndere çekilmesi bizler için ayrıca bir gurur kaynağı olmaktadır.' şeklinde konuştu.

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda daha çok sporcu ile yer alarak daha çok madalya kazanma hedefiyle çalışmaya devam ettiklerini belirten Uztürk, 'Ülkemizde yaşayan tüm engellilerin evlerinden çıkarak illerindeki engelli spor kulüplerine veya Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüklerine gitmelerini tavsiye ederiz. Mutlaka her vatandaşımızın severek yapacağı bir spor branşı vardır.' değerlendirmesinde bulundu.

- Özel sporcularda hedef 20 bin lisanslı sporcu

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, 2012 yılında göreve geldiklerini hatırlatarak, 'Özel çocuklarımızı kapalı kapılar ardından çıkarıp, hepsine spor yaptırmak için, 7 gün 24 saat çalışarak, kulüp sayımızı 90'lardan 500'lere çıkardık. Dört yılda yaptığımız çalışmalarda gördük ki, spor yapan engelli çocuklarımız sosyalleşiyor, kendilerine öz güveni geliyor, her engeli aşıyor. Bugün Avrupa ve dünya şampiyonalarında ülkemizi başarıyla temsil ediyorlar.' diye konuştu.

Proje ve taramalarla 81 ilde özel çocukları sporla tanıştırdıklarını vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

'Bize destek olan devlet büyüklerimizin desteğiyle her gün yeni yeni çocuklarımız sporda başarıdan başarıya koşuyor. Federasyon olarak 2017 yılı hedefimiz, 14 branşta 20 bin lisanslı sporcuya ulaşmak. 81 ilde yaptığımız seçmelerde başarılı olan özel sporcuları, bölge ve Türkiye şampiyonalarına davet edip, milli takım antrenörlerimiz nezaretinde yeteneklerini görüyoruz. Başarılı olanları milli takım hazırlık kamplarında yetiştiriyoruz. Şimdiden 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nın kadrosunu oluşturduk.'

- Kihtir: 'Eşit bir dünya hepimizin en büyük özlemi'

İşitme Engelliler Spor Federasyonunda geçen yıl elde edilen 115 madalyanın yanı sıra takım sporlarında elde edilen başarılar öne çıkıyor.

Atletizmde erkekler 4x400 metre bayrak takımı, geçen yıl Avrupa ikincisi ve dünya üçüncüsü olurken, futbol ve voleybol takımları dünya şampiyonluğunu elde etti.

Kadınlarda bin 727, erkeklerde 8 bin 532 olmak üzere toplamda 10 bin 259 lisanslı sporcusu bulunan federasyonun başkanı Yakup Ümit Kihtir, Türkiye'de 10 milyonu aşkın engelli vatandaş bulunduğunu ifade ederek, 'Engelli bireylerle yaşama kültürünün hem ülkemizde hem de uluslararası alanda yaygınlaşmasını ümit ediyoruz. Engellilerimiz için de daha etkin politikalar üreterek, toplumla bütünleşmelerini, iş gücüne katılmalarını, huzur ve refahlarının artmasını sağlamak için özveriyle çalışmalıyız. Eşit yaşadığımız bir dünya hepimizin en büyük özlemi.' şeklinde görüş belirtti.

Kaynak: AA