Özel Sporcu Altın Madalyaları 'Çifter Çifter' Topluyor

Samsun'da Canik Belediyespor sporcusu 19 yaşındaki down sendromlu Ali Topaloğlu, sosyalleşmesi için başladığı atletizm ve gülle atmada, son üç yılda katıldığı uluslararası 3 şampiyonada 6 kez Türk bayrağını göndere çektirdi Ali Topaloğlu: 'Hedefim 2018'de Dünya Şampiyonası'nda 3'te 3 yapmak'.

MUSTAFA ÇAVUŞ - Samsun'da Canik Belediyespor sporcusu 19 yaşındaki down sendromlu Ali Topaloğlu, sosyalleşmesi için başladığı sporda yakaladığı başarıyla dikkat çekiyor.

Babasının, sosyalleşmesi amacıyla dört yıl önce spora yönlendirdiği Ali, son üç yılda katıldığı uluslararası 3 şampiyonada 6 kez Türk bayrağını göndere çektirdi.

Portekiz'de 11-16 Ekim'de yapılan Dünya Down Sendromlular Masa Tenisi ve Atletizm Dünya Şampiyonası'nda gülle atma ve 100 metrede birinci, disk atmada ise ikinci olan Ali Topaloğlu, Samsun'a madalyalarla döndü.

Antrenör Musa Davulcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genç sporcuyla yaklaşık dört yıl önce tanıştıklarını, bu sürede birçok başarıya imza attıklarını söyledi.

Ali Topaloğlu'nun son üç yılda katıldığı her uluslararası şampiyonada 2'şer altın madalya kazandığının altını çizen Davulcu, "Avrupa Şampiyonası'na sıkı çalıştık. Hedefimiz daha önceki dünya şampiyonaları ve olimpiyatların üzerinde bir madalya kazanmaktı. Onların derece olarak üstlerine çıktık. Hedefimiz 3 altın madalyaydı ama 2 altın 1 gümüş madalya kazandık. Ali çok başarılı bir sporcu antrenmanlarını hiç aksatmıyor. Sporun ona kazandırdığı sosyalleşme ona artı bir motivasyon oluyor." dedi.

Portekiz'de Ali'nin gülle atma ve 100 metre koşuda şampiyon olduğunu hatırlatan Davulcu, "Hedefimiz disk atmada da şampiyon olup 3'te 3 yapmaktı ama onda ikinci olarak gümüş madalya kazandık. 2018 Dünya Şampiyonası'nda 3'te 3 yaparak şampiyonluk hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

- 3 yılda 6 şampiyonluk

Ali Topaloğlu ile 2013 yılında tanıştıklarını, babasına "dünya şampiyonu karşımızda duruyor" dediğini dile getiren Davulcu, şöyle devam etti:

"Portekiz'de ay-yıldızlı bayrağımızla İstiklal Marşı'nı okutmanın mutluluğunu yaşadık. Bu başarıyı Türk halkına armağan ediyoruz. Ali ile 2013 yılında spora ilk başladığımızda babasına 'dünya şampiyonu karşımızda duruyor' dediğimde o da gülmüştü bana. Ali sporda ilk yılında Türkiye ikincisi oldu bir sonraki yıl şampiyon oldu. Ondan sonra uluslararası şampiyonluklar gelmeye başladı. 2015 yılında Dünya Şampiyonası'nda 2 altın kazandı. 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda da 100 metre koşu ve gülle atmada şampiyon oldu. Bu yıl da Portekiz'de yine 2 altın madalya bir de gümüş madalya kazandık. Hedefimiz 2018'de 3 branşta da 3 altın madalya kazanarak İstiklal Marşı'nı üç kere okutmak. Ali spora başlayalı 4 yıl oldu ama bu sürede uluslararası 6 altın madalya 3 de gümüş madalya kazandı."

Ali Topaloğlu'nu engelli bir sporcu olarak görmediklerini anlatan Davulcu, "O hep normal sporcularla bir arada çalıştı. Bu da onun sosyalleşmesinde büyük katkı sağladı. Ali bu başarısıyla diğer down sendromlu çocuklara da örnek oldu." diye konuştu.

Şampiyon sporcu Ali Topaloğlu ise Portekiz'de 2 altın madalya kazandığı için mutlu olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Spora başlayalı 4 yıl oldu. Antrenörüm Musa hocam ile birçok madalya kazandık. Hedefim 2018'deki Dünya Şampiyonasında 3'te 3 yapmak."

Kaynak: AA