'Futbolcuların Sakatlığının Kronikleşmesinin Sebebi, Takımların Hekimlere Baskısı'

Prof. Dr. Alpay Merter Özenci, Türkiye’de spor yaralanmalarının başında diz yaralanmalarının geldiğini, dizde de en sık ön çapraz bağlarda sakatlık yaşandığını belirterek, kronik hale gelen futbolcu sakatlıklarının sebebini ise takımların hekimlere kurduğu baskıdan kaynaklandığını söyledi.

Spor yaralanmaları ve güncel tedavi yöntemleri hakkında açıklamalar yapan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alpay Merter Özenci, Ön çapraz bağ yaralanmaların kadınlarda 2 ila 8 kat daha fazla gerçekleştiğini belirterek ev hanımlarında ise bu oranın arttığına dikkat çekti. Kronik hale gelen futbolcuların sakatlık sebepleriyle alakalı nedenleri de paylaşan Prof. Dr. Özenci, takımların önemli futbolcular için hekimlere baskı kurduğunu ve bundan dolayı futbolcuların sakatlıklarının nüksettiğini belirtti.



"Eklem sakatlıkları için illa sporcu olmak gerekmiyor"

Eklem sakatlıkları konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Alpay Merter Özenci, sporcuların yanı sıra normal bireylerde de çeşitli sebeplerden ötürü eklem sakatlıklarının meydana geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Özenci, "Eklem sakatlıkları aslında bizim günlük hayatımızı etkileyen ciddi bir sorun. Herhangi bir fiziksel aktiviteler dokuların zarar gördüğü olaylarda çıkıyor. Bu sadece futbolcularda değil ev hanımı ev işleri yaparken veya ters hareketler sonucu normal kişilerde de görülüyor. Kişinin sporcu olması gerekmiyor ama genelde spor aktivitelerinde ortaya çıkıyor" dedi.



"Artroskopi yöntemiyle geri dönüş hızlandı"

Futbolcuların uzun süre futboldan ayrı kalmasına sebep olan sakatlıkların başında diz yaralanmalarının geldiğini belirten Prof. Dr. Özenci, ABD’de yapılan bir araştırmada yılda 200 bin kişinin ön çapraz bağ sakatlığından yaralandığını, Türkiye’de de bu oranın yüksek olduğunu söyledi.

Eklem sakatlıklarında, özellikle menüsküs ve çapraz bağ yırtıklarının ilerleyen teknolojik gelişmelerle daha çabuk tedavi edildiğini belirten Prof. Dr. Özenci, "Vücüdun tüm eklemlerinde gerçekleşen sakatlıkları artık artroskopi yöntemiyle sporcu daha hızlı bir şekilde geri dönüş sağlıyor. Eklemin içerisine girilerek kameralarla işlem gerçekleşiyor ve işlem kapalı yapılıyor. Kapalı olarak eklemlerin içerisine girilerek gereken tedavinin yine kapalı olarak yapılması" diye konuştu.



"Ev hanımları daha çok sakatlanıyor"

15-45 yaşındaki kadın sporcularda sakatlık oranlarının erkeklere göre daha 2 ila 8 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Özenci, spor yapmayan ev hanımlarında ise bu sakatlığın daha fazla olduğunu kaydetti.

Ev hanımlarının en çok omuz, dirsek ve diz kısımlarından sakatlandığını belirten Prof. Dr. Özenci, "Ev hanımları sporcu değil, antrenmanlı değiller. Evde yaptıkları işler de ağır işler. Dolayısıyla antrenmansız, hazırlığı olmayan işlerde sakatlıkları fazla olabiliyor. Onun için ev hanımlarına haftada birkaç gün ev işleri dışında, sokağa çıkıp parkta yürüyüşler, yüzme gibi fiziksel aktiviteler yapmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.



"Parklardaki spor aletleri bilinçli kullanılmalı"

Parklardaki spor aletleri konusunda da uyarıda bulunan Prof. Dr. Özenç, bahse konu spor aletlerinin zayıflama yöntemi olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Kas geliştirmek amacıyla kullanılması durumunda ise, aletlerin bilinçli kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özenci, "Bu aletleri insanların nasıl kullanabileceğini bilmesi lazım. Yıllardır spor yapmayan bir ev hanımı o parktaki aletleri kullanmayı bilmeden başlayınca rahatsızlık yaşıyor. Hangi amaçla nasıl kullanılması gerektiği yazan bir yazı olması lazım. İnsanlar bu aletleri bilinçli bir şekilde kullanması lazım" ifadelerini kaydetti.



"Kronik sakatlıkların sebebi yanlış teşhis"

Kronik haline gelen sporcuların sakatlıkları hakkında da konuşan Prof. Dr. Özenci, sakatlığın devam etme sebebini yanlış teşhis olarak değerlendirdi. Doğru teşhis konmadan, acele bir şekilde tedaviye geçilmesinin son derece yanlış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özenci, "Bu şekilde olunca o sporcunun gerçekte ne rahatsızlığı olduğu anlaşılmıyor. Hemen cerrahiye gitmek doğru değil. Öncelikle doğru bir teşhis konması lazım. Sadece MR veya laboratuvar yöntemiyle teşhis konulmaz. Teşhisi koyan hastayı takip eden doktordur" açıklamasında bulundu.

"Takımların hekimlere baskısı, sakatlığın nüksetmesine neden oluyor"

Sakatlığın nüksetme nedenleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Özenci, diğer bir faktörün ise profesyonel futbol takımlarının önemli oyuncular için hekimlere kurduğu baskı olduğunu kaydederek, "İyi bir oyuncuyu hemen sahada görmek istiyorlar ve hekime ciddi bir baskı kuruyorlar. Bu da aceleye geliyor. Futbolcu doğru tedavi edildi fakat, bu baskı yüzünden sakatlığın nüksetmesi meydana geliyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA