Rio'da Hedef, 10 Madalyanın Üzerine Çıkmak
2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda mücadele verecek 79 kişilik Türk Milli Takımı kafilesi, 2012 Londra'da kazanılan 10 madalyanın üzerine çıkmayı hedefliyor 2012 Londra Paralimpik Oyunları'ndan, biri takım sporunda olmak üzere 10 madalya ile dönerek büyük çıkış yakalayan Türkiye'nin, oyunlar tarihinde 13 madalyası bulunuyor Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Uztürk:'Hedefimiz, 2012 yılında Londra'da aldığımız 7 madalyanın üzerine çıkmak' Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Çetin: 'Golbol Milli Takımı, Cumhuriyet tarihinde takım sporlarındaki ilk olimpiyat madalyasını getirmişti. Bu yıl da inşallah ilk altın madalyayı kazanacağız' Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Aydın: 'Rio'da mutlaka kürsüye çıkacağımıza inanıyorum'
2012 Londra Paralimpik Oyunları'ndan, biri takım sporunda olmak üzere 10 madalya ile dönerek büyük çıkış yakalayan Türkiye'nin, oyunlar tarihinde 13 madalyası bulunuyor. Tarihine ilk kez 2004 Atina Paralimpik Oyunları'na katılan Türk Milli Takımı'nda, Korhan Yamaç, atıcılıkta altın madalya kazanarak, Türkiye'nin ilk olimpiyat madalyalı paralimpik sporcusu unvanını aldı.
2008 Pekin Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanan milli okçu Gizem Girişmen ve bronz madalya elde eden masa tenisçi Neslihan Kavas, milli takımın gururu oldu.
2012 Londra Paralimpik Oyunları'nda büyük bir çıkış yakalayan Türk Milli Takımı, oyunlardan 10 madalya ile döndü. Halterde Nazmiye Muslu şampiyon olurken, atıcılıkta Korhan Yamaç, masa tenisinde Neslihan Kavas, halterde Çiğdem Dede ve Kübra Üçsoy, Ümran Ertiş ile Neslihan Kavas'tan oluşan Masa Tenisi Milli Takımı, gümüş madalya kazandı. Milli halterci Özlem Becerikli ile milli okçu Doğan Hancı ise bronz madalya elde etti.
Londra'da ayrıca görme engelli judoculardan Nazan Akın gümüş, Duygu Çete bronz madalya kazandı. Golbol Milli Takımı ise bronz madalya alarak, Türkiye'ye, takım sporlarında tarihinin ilk paralimpik madalyasını getirdi.
Paralimpik Oyunları'nda ivmesini hep yükselten Türk Milli Takımı, Rio'da 49 bedensel engelli, 29 görme engellilerde ve 1 özel sporcu ile madalya arayacak.
Gülle atmada Mihriban Kaya, Türkiye'nin paralimpikte mücadele verecek ilk sporcusu olurken, 13 yaşındaki bedensel engelli yüzücü Sevilay Öztürk, sadece paralimpikte değil, olimpiyat tarihinde milli formayı giyecek en genç sporcu olma özelliğini taşıyor.
- Uztürk: 'Sevilay, Beytullah gibi çok özel bir sporcu'
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Başkanı Arif Ümit Uztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 branşta 49 sporcuyla katılacakları oyunlarda, hem sporcu hem de branş sayısı bakımından, tarihlerinin en yüksek rakamlarına ulaştıklarını söyledi.
Kota alma sürecinde, sporcularından oldukça memnun kaldıklarını dile getiren Uztürk, 'Umarım oyunlarda da aynı performansları gösterir ve Rio'dan boynumuzda madalyalarla döneriz. Tekerlekli sandalye tenisinde Büşra Ün, bu branşta ilk kez kota almamızı sağladı ve bizi çok mutlu etti. 13 yaşındaki genç yüzücümüz Sevilay da göz bebeğimiz. Sevilay, Beytullah Eroğlu gibi çok özel bir sporcu. Bu yıl olmasa da 2020 Tokyo'da mutlaka madalya alacaktır.' diye konuştu.
Rio'da hedeflerinin, 2012 yılında Londra'da aldıkları 7 madalyanın üzerine çıkmak olduğunu kaydeden Uztürk, 'Elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Tüm sporcularımıza başarılar diliyorum.' dedi.
- Çetin: 'Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz'
Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin de, heyecanlı olduklarını, 2012 Londra Paralimpik Oyunları'ndan bu yana, federasyon yönetimi, antrenör ve sporcularla birlikte Rio'ya hazırlandıklarını dile getirdi.
Hedeflerinin özellikle golbolde altın madalya alarak, Türkiye'ye takım sporlarındaki ilk Paralimpik Oyunları şampiyonluğu getirmek olduğunu vurgulayan Çetin, şöyle devam etti:
'Katıldığımız tüm branşlarda Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Madalya önemli ama onunla birlikte sportif anlamda en iyi temsili gerçekleştirmek, dostluğu, fair play ruhunu yansıtabilmek de büyük önem taşıyor. Sporcularımıza her zaman önemli bir misyon yüklendiklerini, kendilerinden sonra gelecek görme engellilere örnek olacaklarını söylüyoruz. Onların spora yönlenmeleri ve spor aracılığıyla hayata bağlanabilmeleri, sporcularımızın elde edecekleri başarılara bağlı. Bugüne kadar bunu en iyi şekilde yaptılar, bundan sonra da yapacaklarından eminim.'
Milli sporcularının 2 senedir evlerinden ayrı Rio'ya hazırlandığını belirten Çetin, 'Artık son noktaya geldik. Londra'da judoda 1 gümüş ve 1 bronz, golbolde de 1 bronz madalya almıştık. Golbol Milli Takımı, Cumhuriyet tarihinde takım sporlarındaki ilk olimpiyat madalyasını getirmişti. Bu yıl da inşallah ilk altın madalyayı kazanacağız. Hedefimiz en az 6 madalya ile dönmek. Bizi sonuna kadar destekleyen Gençlik ve Spor Bakanlığımıza teşekkür ediyor, sporcularımıza başarılar diliyorum.' ifadelerini kullandı.
- Aydın: 'Mihriban'ın Rio'ya gitmesi camiada büyük bir sevinç yarattı'
Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın ise Rio Paralimpik Oyunları'na katılacak gülleci Mihriban Kaya'nın bir ilki başardığını kaydederek, 'Özel sporculara verilen kota sayısı çok az. Mihriban dünyada ilk 10'a girerek kota aldı ve ayrıca ilk 10'daki en genç sporcu oldu. Rio'da mutlaka kürsüye çıkacağımıza inanıyorum.' dedi.
Mihriban'ın Rio'ya gitmesinin camiada büyük bir sevinç yarattığını ifade eden Aydın, şunları söyledi:
'Federasyonumuz Türkiye'nin en büyük ve en hızlı gelişen federasyonlarından biri. Mihriban sayesinde de bir çok aile çocuğunu bize getirmeye başladı. Özellikle atletizmde, gülle atmada bir yığılma oldu. Bu bizi çok mutlu etti. Gençlik ve Spor Bakanlığımız'ın TOHM projesi, büyük katkı sağladı. Son 4 yıldır bize büyük kaynak aktarıldı. Özellikle sporcularımıza ağabeylik yapan Sayın Bakanımız Akif Çağatay Kılıç'a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.'
2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılmak için yarın saat 01.00'de Brezilya'ya hareket edecek Milli Takım kafilesinde şu sporcular yer alıyor:
- Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (49)
Atıcılık (8): Muharrem Korhan Yamaç, Cevat Karagöl, Savaş Üstün, Hakan Çevik, Murat Oğuz, Çağla Atakal, Ayşegül Pehlivanlar, Aysel Özgan, Suzan Çevik
Masa tenisi (9): Neslihan Kavas, Ümran Ertiş, Kübra Korkut, Abdullah Öztürk, Ali Öztürk, Nesim Turan, Hatice Duman, Nergiz Altıntaş, Süleyman Vural
Okçuluk (8): Handan Biroğlu, Erdoğan Aygan, Bülent Korkmaz, Zehra Özbey Torun, Merve Nur Eroğlu, Naci Yenier, Ömer Aşık, Sadık Savaş
Atletizm (4): Hamide Kurt, Zübeyde Süpürgeci, Zeynep Acet, Nurşah Usta
Halter (4): Nazmiye Muratlı, Sibel Çam, Dilfiroz Kuzdağı
Yüzme (3): Beytullah Eroğlu, Özlem Kaya, Sevilay Öztürk
Tekerlekli sandalye tenis (1): Büşra Ün
Tekerlekli sandalye basketbol (12 sporcu): Özgür Gürbulak, İbrahim Yavuz, Kaan Dalay, İsmail Ar, Deniz Acar, Cem Gezinci, Fikri Gündoğdu, Ferit Gümüş, Yasin Cırgaoğlu, Uğur Toprak, Selim Sayak, Kemal Kaan Şafak
- Görme Engelliler Spor Federasyonu (29)
B1 Futbol (8): Emrah Öcal, Kahraman Kurbetoğlu, Celal Çoban, Ercan Bayraktar, İbrahim Üzüm, Abdullah Sümer, Recep Aydeniz, Ali Aktaş
Kadınlar golbol (6): Sümeyye Özcan, Buket Atalay, Gülşah Düzgün, Seda Yıldız, Sevda Altınoluk, Neşe Mercan
Erkekler golbol (6): Hüseyin Alkan, Tuncay Karakaya, Ekrem Gündoğdu, Sercan Kaya, Abdullah Aydoğdu, Yunus Emre Akyüz
Judo (4): Dursun Hayran, İbrahim Bölükbaşı, Ecem Taşın, Mesme Taşbağ
Atletizm (5): Semih Deniz, Hasan Hüseyin Kaçar, Büşranur Tırıklı, Öznur Alamur, Mehmet Tunç
- Özel Sporcular Spor Federasyonu (1)
Gülle atma: Mihriban Kaya
Kaynak: AA