129. IOC Toplantısı

IOC Başkanı Bach:'Tüm Rus sporcuların cezalandırılması, yıkım ve tahribatla sonuçlanır ki bu da olimpik hareketin prensipleri arasında yer almaz' '(Rus sporcular) Temizseniz, saygı görecek ve emeğinizin karşılığını alacaksınız'.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, 2016 Rio Olimpiyatları'nda tüm Rus sporculara ceza verilmesinin, olimpik hareketin prensiplerine uymadığını söyledi.

Bach, 5-21 Ağustos tarihlerinde olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Brezilya'nın Rio de Janeiro‎ kentinde gerçekleşen 129. IOC Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 'Tüm Rus sporcuların cezalandırılması 'nükleer seçenek' olur. Bu durumda masum sporcuların da hasar göreceğini, göz önünde bulundurmak lazım. Böyle bir karar yıkım ve tahribatla sonuçlanır ki bu da 'olimpik hareket'in prensipleri arasında yer almaz.' ifadelerini kullandı.

Olimpik hareketin, yaşam ve daha iyi bir geleceğin inşası için var olduğunu belirten Bach, 'Bu vizyon, dünya çapında daha sağlam ve verimli bir dopingle mücadele sistemini içeriyor.' değerlendirmesini yaptı.

Rus devleti ve sporcularının, suçlandıkları sistematik doping projesinde ortak sorumluluk taşıdığını ancak masum olanların, kendini ispatlamak için iyi bir fırsata sahip olduğunu dile getiren Bach, şunları kaydetti:

'Hakkaniyet gereği temiz Rus sporculara, 'doping yapmadan da başarılı olabilirsiniz' mesajını gönderiyoruz. Temizseniz, saygı görecek ve emeğinizin karşılığını alacaksınız.'

Dünya Dopingle Mücadele Ajansının (WADA), Rusya'nın hiçbir spor branşında olimpiyatlarda yer almaması gerektiği yönünde yayımladığı tavsiye niteliğindeki rapor, IOC tarafından değerlendirilmişti.

IOC, Rus sporcuların olimpiyatlara katılabilmesi için WADA'nın uluslararası kriterlerine uyduğunu ispatlaması, yarıştıkları spor branşındaki uluslararası federasyonun kontrolünden geçerek onayını alması ve daha önce doping cezası almamış olması şartlarını getirmişti.

Şartlara uyan 250'den fazla Rus sporcuyla ilgili nihai kararı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, Juan Antonio Samaranch Jr ve Claudia Bokel'den oluşan üç kişilik IOC İcra Kurulu heyetinin vereceği açıklanmıştı.

Kaynak: AA