'Bizim İçin Önemli Olan Olimpiyatlara Katılmaktı'

Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Bora:'Kalifikasyon uygulaması getirildikten sonra ilk kez olimpiyatlarda yer aldık. Bu açıdan bizim için derece değil, katılmak çok önemliydi' 'Camiadan da gelen istek doğrultusunda yönetime yeniden adayız'

Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Bülent Bora, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda derece beklemediklerini, kendileri için olimpiyatlara katılmanın önemli olduğunu söyledi.

Bora, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk biniciliğinin son olarak 1960'ta Roma'da yapılan olimpiyat oyunlarında yer aldığını belirterek, 'O dönemlerde bir kalifikasyon, eleme yoktu. İsteyen herkesi alıyorlardı. Sporcu sayısına kısıtlama getirilince elemeler başladı ve biz o günden bu yana olimpiyatlara gidemedik. Kalifikasyon uygulaması getirildikten sonra ilk kez olimpiyatlarda yer aldık. Bu açıdan bizim için derece değil, katılmak çok önemliydi.' dedi.

Milli binici Ömer Karaevli'nin, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda iyi bir yarış çıkardığını dile getiren Bora, 'Atı hata yaptı, bu da çok normal. Bu, atın ve binicinin o seviyedeki yarışlara katılma tecrübesiyle de alakalı. Hiçbir kötü tablo ile karşılaşmadık ama finale kalamadık. Zaten öyle bir beklentimiz de yoktu. Belki şansı biraz daha yaver gitseydi bir eleme daha koşabilirdi. Binicilikte engellerde hata yaparken, biraz şans faktörü de önemli. Bizim için bu yıl önemli olan katılmaktı ve spor camiasına Türk biniciliğinin de olimpiyatlarda yer alabileceğini göstermiş olduk. Bu, bir sonraki olimpiyatlar için yol açacaktır.' diye konuştu.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'na tek biniciyle değil, takım olarak katılmayı hedeflediklerini vurgulayan Bora, 'Biz bu yıl engel atlama disiplininde katıldık. Tokyo'ya engel atlamanın yanı sıra dresaj dediğimiz at terbiyesi dalında da katılmak istiyoruz. Ömer, bizim için bir pencere açtı. İnşallah bu yolda ilerleyeceğiz.' ifadelerini kullandı.

Binicilikte bu tür yüksek seviye yarışmalarda tecrübenin önemine değinen Bülent Bora, 'Engel atlamada olimpiyat şampiyonu olan İngiliz Nick Skelton 58 yaşında. İngiltere, olimpiyatlara yaşları 60, 58 ve 57 olan üç biniciyle katıldı. Çok başarılı genç biniciler de var ama tecrübenin önemi büyük. Ömer 40'lı yaşlarında ve en ideal, verimli döneminde. Bu olimpiyat onun için de büyük deneyim oldu.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Yaklaşık 1 yıl görev süremiz oldu'

Bülent Bora, 7 Kasım Pazartesi günü olağan genel kurullarını yapacaklarını kaydetti ve seçimle ilgili şunları aktardı:

'Biz ara seçimle geldik. Yaklaşık 1 yıl görev süremiz oldu. Bu işe hiçbir zaman kısa vadeli olarak bakmadık. İnşallah bundan sonra devam etme şansımız olursa, 4 yıl daha görev yapmak istiyoruz. Faydalı olduğumuzu gördük. Camiadan da gelen istek doğrultusunda yönetime yeniden adayız.'

Yarışma sayısını artırmanın önemine değinen Bora, 'Bu 1 yılda yarışma sayısını, yüzde 50 oranında artırdık. Sporcuların başka yerlere gidip yarışması bizim için çok önemli, buna da dikkat ettik. Diğer disiplinlere de ağırlık verdik. At terbiyesinde Lina Uzunhasan ile önemli başarılar elde ettik. İlk kez Avrupa Şampiyonası'na katıldık ve 5. olduk. Bu kısa dönemde bunları yapabildik ama inşallah attığımız tohumlar yeşerecek. Gençlik ve Spor Bakanlığımız, sağolsun bugüne kadar çok güzel destek verdi. Bir olimpiyat projesi sunacağız. Yine aynı desteği alabilirsek ciddi bir gelişme bekliyoruz.' şeklinde görüş belirtti.

2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na kota alarak bir ilke imza atan Ömer Karaevli, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki Olimpik Binicilik Merkezi'nde düzenlenen müsabakalarda, engel atlama dalında, toplam 13 ceza puanıyla 61. sırayı alarak elenmişti.

Kaynak: AA