Türk Açıklaması 'Vodafone Arena'daki Hibrit Çimi Adana Stadı İçinde Uygulayacağız'

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Tesislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dursun Türk, Vodafone Arena’daki hibrit çimi Adana’da yapımı devam eden stadyum için de uygulayacaklarını söyledi.

Türk, Çukurova ilçesinde bulunan Gençlik Merkezi ile Atletizm Tesislerinde inceleme yaparak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Tesislerden Sorumlu Şube Müdür Mustafa Uyanık’dan bilgi aldı. Yapılan tesislerin kent merkezinde ulaşımı kolay, okul ve mahalle yakınlarında bulunmasının yararlı olduğunu bu nedenle tesislerin sürekli ve aktif olarak kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Ayrıca Sarıçam ilçesinde bulunana 33 bin kişi kapasiteli yeni statta incelemelerde bulunan Türk, stadın yapım hakkında Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Abdulkadir Ataşbak ile yüklenici firmanın ortaklarından İsmail Ilgaz, Bayram Albayrak, Proje Mimarı Bünyamin Derman ile Proje Koordinatörü Osman Belen’den sinevizyon eşliğinde detaylı bilgi aldı.

Türk, UEFA standartlarına uygun olarak son teknolojinin kullanıldığı 33 bin kişi kapasiteli stat, fiziki olarak yüzde 90, betonarme olarak da yüzde yüzlere ulaştığını, ince işler kapsamında duvar, sıva yapımına devam edildiğini , kısa süre içerisinde koltukların ve çatı kaplamalarına geçileceğini , Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın desteğiyle yeni stadın hizmete girmesiyle Adana’nın 50 yıllık tesis sorunun giderilmiş olacağını kaydetti.

Stadın faaliyete girmesiyle kentte amatör ve profesyonel kulüplerin yanı sıra milli takımlar da kamp ve müsabaka için Adana’yı tercih edeceklerini ifade eden Türk, konuşmasında şunlara yer verdi:

Adana Stadı 2017 yılı içinde faaliyete geçecek, stadın hizmete girmesiyle kentin tesis sorunu giderilmiş olacak. 6 katlı yeni stat bünyesinde sosyal donatıların yanı sıra 10 asansör, 2 yürüyen merdiven, 124 turnike, çağdaş basın ve VIP tribünü bulunuyor. Yüklenici firma hızlı bir şekilde çalışmalarını tamamlamak üzere 24 saat çalışıyorlar. Mimari olarak engellilere yönelik yapılan stat etrafında 431’i kapalı, toplam bin 444 araçlık otopark bulunuyor. Alt tribünde engelliler için 172 kişilik bölüm ve 172 refakatçi koltuğu bulunuyor. Tüm katlarda engelliler için ilgili yönetmeliğe uygun dizayn edilmiş engelli tuvaletleri kullanımda olacak. Stat hizmete girince uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacağız.”

ADANA STADYUMUNA HİRBİT ÇİM UYGULANACAK

Türk,"Nem ve güneşin Adana’da yüksek olmasından dolayı çim ekim gerçekleştirilmeden önce stadın tabanına hava kanalları ve soğutma sistemi yerleştirilecek daha sonra hibrit çim ekimine geçilecek. Bu çim güçlendirilmiş doğal çim olarak tanımlanıyor. Futbolcuların sakatlık problemlerini yüzde 70 daha az yaşadığı bir çim türü, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası gibi önemli turnuvalardaki statlar için kullanılan çim türü, Vodafone Arena ve Avrupa’nın en önemli ligi olarak kabul edilen İngiltere Premier Lig’de de bütün takımların tercihi oldu. Dünya üzerinde toplamda 45 futbol kulübünün stadında hibrit çim bulunuyor. Bunların arasında hiç kuşkusuz 2007’de yenilenen Wembley Stadı başı çekiyor" diye konuştu.

Ziyaret sırasında Çukurova Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Murat Adıgüzel, Türkiye Mühendislik Müşavirlik ve Müteahhitlik Anonim Şirketi (TÜMAŞ) Kontrol Amiri ve İnşaat Mühendisi Beycan Uçak, Proje Müdürü Ayşegül Emir,Elektrik Mühendisi Kemal Malta,İnşaat Mühendisi Gökhan Fatih Can ,Makine Mühendisi Hilmi Harputlu hazır bulundu.

Ayrıca denetleme sonunda yüklenici firma yetkilileri tarafından Onbaşılar Restoran’ında öğle yemeği verildi.

Kaynak: İHA