Blatter, EURO 2016'Ya Gitmeyecek

Eski FIFA Başkanı Sepp Blatter, ABD'li yetkililer tarafından açılan davada gözaltı ihtimalini düşünerek, Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) gitmeyeceğini açıkladı.

Spor dergisi France Football'a açıklamalarda bulunan Blatter, ABD'de açılan yolsuzluk davası kapsamında birçok eski FIFA yöneticisinin gözaltına alındığını hatırlatarak, 'Yanlış bir şey yapmadım ama ABD'li yetkililere dikkat etmek lazım. Bu nedenle Fransa'da düzenlenecek şampiyonaya gitmeyi düşünmüyorum.' ifadelerini kullandı.

Blatter, Fransa emniyetiyle konu hakkında herhangi bir görüşme yapmadığını belirterek, 'Buna rağmen, Fransa emniyeti ile ABD'li yetkililer arasındaki ilişki devam ettiği sürece, dünyanın herhangi yerindeki bir ülkeye de gitmeyeceğim. İsviçreli insanların gittikleri zaman kötü deneyimler yaşadığı yerler var.' değerlendirmesinde bulundu.

İsviçreli eski futbol adamı, sadece Fransa Futbol Federasyonundan resmi davetiye alması halinde EURO 2016'yı izlemeyi düşündüğünü kaydetti.

ABD'de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA'nın birçok üst düzey yöneticisi geçen yıl 27 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Eski FIFA Başkanı Sepp Blatter, 29 Mayıs'ta düzenlenen kongrede 5. kez başkanlığa seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da İsviçreli spor adamı, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül'de hakkında soruşturma açılan Blatter'in ifadesi alınmış ve ofisindeki verilere el konulmuş, UEFA Başkanı Michel Platini'nin de konuyla ilgili bilgisine başvurulmuştu.

Soruşturmadaki suçlamalar arasında Blatter'in, Platini'ye 2 milyon İsviçre frangı verdiği iddiası da yer almıştı. Soruşturma kapsamında Platini ve Blatter, FIFA tarafından altışar yıl futboldan men cezası almıştı. Platini'nin cezası ise Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından 4 yıla indirilmişti.

Blatter'in istifasının ardından, 26 Şubat 2016'da gerçekleştirilen kongrede eski UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, FIFA'nın başkanlığına seçilmişti.

Kaynak: AA