ABD'li Milli Kadın Futbolculardan 'Ayrımcılık' Davası

ABD Kadınlar Milli Futbol Takımı'nın 5 oyuncusu, maaşlarının erkek meslektaşlarından çok daha düşük olduğu gerekçesiyle ABD Futbol Federasyonu'na dava açtı.

ABD Kadınlar Milli Futbol Takımı'nda forma giyen 5 oyuncu, maaşlarının erkek meslektaşlarından çok daha düşük olduğu gerekçesiyle ülke federasyonuna dava açtı.

Teniste erkeklerin kadın meslektaşlarından daha çok para ödülü kazanması nedeniyle yaşanan tartışmanın benzeri, futbola da yansıdı.

ABD Kadınlar Milli Futbol Takımı oyuncularından Alex Morgan, Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Becky Sauerbrunn ve Hope Solo, maaşlarının erkek meslektaşlarının kazandığının yarısından bile daha az olduğu gerekçesiyle ABD Futbol Federasyonu'na dava açtıklarını bildirdi.

Uluslararası futbol arenasında son yıllarda elde ettikleri başarılarla adını duyuran ABD Milli Takımı'nda mahkemeye başvuran oyunculardan Solo, takım arkadaşları adına yaptığı yazılı açıklamada, 'Rakamlar her şeyi anlatıyor. Dünyanın en iyisi biziz. Üç Dünya Kupası ve dört olimpiyat şampiyonluğumuz olmasına rağmen erkek milli oyuncular bizden fazla kazanıyor.' ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Dünya Kupası'nın en iyi oyuncusu seçilen Lloyd ise adaletli maaş dağıtımı için uzun yıllardan bu yana sabırla beklemelerine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadığını vurguladı.

ABD Erkekler Milli Futbol Takımı'nın yıldızlarından Landon Donovan ise kadın meslektaşlarının talebine destek verdi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından açıklamada bulunan 34 yaşındaki Donavan, 'ABD Kadınlar Milli Futbol Takımı, bizle her yönden eşit muamele görmeyi tamamıyla hak ediyor.' mesajını yazdı.

Tepkilerin artmasının ardından federasyondan yapılan açıklamada ise 'Kadınlar futbolunu inşa etmek adına verdiğimiz bunca çabanın ardından yaşananlar, hayal kırıklığına neden oldu.' değerlendirmesinde bulunuldu.

Erkeklerde dünya sıralamasının zirvesinde yer alan Sırp Novak Djokovic, teniste erkeklerin kadınlardan daha çok para ödülü kazanması gerektiğine ilişkin açıklamaları sonrası artan tepkilerin nedeniyle yanlış anlaşıldığını belirterek geçen hafta özür dilemişti.

Kaynak: AA